Almanya istihbaratı yıllarca Türkiye'yi dinlemiş
Almanya'da dış istihbarattan sorumlu Federal Haberalma Teşkilatı'nın (BND) yıllarca Türkiye'yi dinlediği ortaya çıktı. Der Spiegel dergisinde yer alan habere göre BND, 2009'dan beri sistemli olarak Türkiye'de dinlemeler yapıyor.
Yücel ÖZDEMİR
Köln
Almanya'da dış istihbarattan sorumlu Federal Haberalma Teşkilatı'nın (BND) yıllarca Türkiye'yi dinlediği ortaya çıktı. Der Spiegel dergisinde yer alan habere göre BND, 2009'dan beri sistemli olarak Türkiye'de dinlemeler yapıyor.
Federal Hükümet tarafından BND'ye resmi olarak verilen görev çerçevesinde Türkiye dinlenmesi gereken NATO üyesi ülke olarak adlandırıldı. Derginin haberinde göre, Federal Hükümet dört yılda bir dış istihbarattan sorumlu BND'nin ana görevlerini ve en çok dinlemenin yapılması gereken ülkeleri belirliyor.
ABD İLE KAPIŞIRKEN TÜRKİYE ÇIKTI
Dün BND'nin ABD eski Dışişleri Bakanı Hilary Clinton'u dinlediği ortaya çıkmıştı. Süddeutsche Zeitung gazetesi ile NDR ve WDR radyoları tarafından verilen haberlerde, BND’nin 2012 yılında Clinton’u dinlediği ifade edilmişti. Süddeutsche Zeitung haberinde, dinleme iddiasının geçtiğimiz ay Amerikan gizli servislerinden CIA’ye çalıştığı için gözaltına alınan Markus R. adlı BND ajanının sızdırdığı belgelere dayandırıldığı yer aldı.
İddiaya göre, BND Clinton’un Dışişleri Bakanı olarak görev yaptığı dönemdeki bir görüşmesini ‘yanlışlıkla’ dinlemeye aldılar. Gazete Alman hükümet çevrelerinden aldığı savunulan bir bilgiye göre ise, Clinton yanlışlıkla dinlenmesine rağmen, telefon görüşmesine ait kayıtlar silinmedi.
Haberde ayrıca, “çifte ajan” Markus R. tarafından ABD’ye sızdırılan gizli belgelere ulaşıldığı ve Alman hükümetinin NATO üyesi bir ülkeyi dinlemesi için BND’ye talimat verdiği de belirtilmişti. Bir gün sonra da Der Spiegel bu ülkenin Türkiye olduğunu yazdı.
Böylece, ABD ile Almanya arasında yaşanan dinleme skandalına yeni bir boyut eklenerek, Türkiye da bu eksene eklenmiş oldu.
Aynı haberlerde BND'nin şu an ABD dışişleri bakanlığı koltuğunda oturan John Kerry'nin telefonlarını da dinlediği yer aldı.
HÜKÜMET BND'YE TEPKİ GÖSTERECEK Mİ?
Daha önce ortaya çıkan belgelerde ABD Ulusal Güvenlik Örgütü'nün (NSA) Almanya'dan sonra en çok dinlemeyi yaptığı ülkeler arasında Türkiye de yer alıyordu. Ancak, AKP Hükümeti'nin bu dinlemeden ötürü ABD'ye tepkisi çok zayıf oldu. Bakalım, Federal Hükümeti'in isteği üzerine BND'nin Türkiye'yi dinleme kapsamı içerisine almasına tepkisi nasıl olacak.
HERKESİ BİRBİRİNİ DİNLİYOR
Almanya ile ABD arasındaki istihbarat ve üst düzey yetkililerin dinlenmesine ilişkin skandal 2013 yılı sonlarında kamuoyuna yansımıştı. Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) eski çalışanı Edward Snowden tarafından Der Spiegel’e verilen belgelerde, NSA’nın Almanya Başbakanı Angela Merkel dahil birçok siyasetçi ile kamu kuruluşlarını takip ve dinleme altına aldığı ortaya çıkmıştı.
Alman basınında yer alan haberlerde, Clinton’un telefonunun dinlenmesi iki ülkenin istihbarat yetkilileri arasında yapılan görüşmelerde de tartışma konusu oldu ve ABD’li yetkililer bu konuyu Almanlara karşı savunma gerekçesi olarak kullandı.
Geçtiğimiz Temmuz ayı başında ise, Almanya Federal İstihbarat Teşkilatı (BND) ve Savunma Bakanlığında çalışan 2 kişinin ABD adına casusluk yaptıkları ortaya çıkmış ve bu durum ABD ile Almanya arasında diplomatik krize yol açmıştı. Olay üzerine CIA’in Berlin'deki en üst düzey temsilcisi Almanya'nın talebiyle ülkeden ayrılmıştı.