Koruma Yönetmeliği neden çıkarılmıyor?
İnsan hakları örgütleri ortak basın toplantısı düzenledi. ‘Suriyelilere saldırılar kaygı verici, Suriyeli mültecilerin statüsü ile haklarını belirleyecek mevzuat bir an evvel çıkarılmalı’ çağrısı yapıldı.
Suriye’deki savaş koşulları nedeniyle Türkiye’ye sığınan mültecilere yönelik ırkçı saldırıların kaygı verici boyutlara vardığına dikkat çeken insan hakları örgütleri, Türkiye’nin bir an önce mültecilerin korunma ve yaşam standartlarına ilişkin düzenlemeler yapması gerektiğine işaret ederek, “geçici koruma statüsü” verilmesi için yönetmelik çıkarılmasını talep ettiler.
İnsan hakları örgütleri dün Gazeteciler Cemiyetinde bir basın toplantısı düzenledi. “Suriyelilere saldırılar kaygı verici: Suriyeli mültecilerin statüsü ile haklarını belirleyecek mevzuat bir an evvel çıkarılmalı” başlıklı basın metnini BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinden emekli İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) Kurucu Üyesi Metin Çorabatır yaptı. Çorabatır, Türkiye’de 2 milyona yakın Suriyeli mültecinin bulunduğunu belirtti.
‘GERİ DÖNMELERİ MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR’
Uzun süredir Türkiye’nin çeşitli illerinde ve son olarak Gaziantep’te yaşanan saldırılara dikkat çeken Çorabatır, “Suriyeli mültecilere yönelik meydana gelen saldırılar ile linç girişimlerini endişe ile izliyoruz. Ülkelerindeki savaştan bombalardan kaçarak Türkiye’ye sığınan 2 milyona yakın Suriyeli mültecinin güvenliklerinin sağlanması için en kısa zamanda mevzuat ve yönergelerin çıkarılması gerekiyor” diye konuştu. Hükümetin saldırılara ilişkin yaptırım ve önlem alma konusunda sıkıntı yaşadığını belirten Çorabatır, bunun da mevzuat eksikliğinden kaynaklandığını dile getirdi. Mültecilerin yaşanan savaş nedeniyle kısa vadede yurtlarına dönmelerinin mümkün görünmediğini dile getiren Çorabatır, sorunun çözümü için adım atılmasının elzem olduğunu söyledi.
‘UYUM YASASI ÇIKARILMALI’
Uluslararası Koruma Kanununun 91. maddesi çerçevesinde Suriyeli mültecilere “geçici koruma statüsü” tanındığını hatırlatan Çorabatır, ancak Türkiye’de kanunda öngörülen “Geçici Koruma Yönetmeliği”nin henüz çıkarılmadığına vurgu yaptı. Bu konudaki kanun ve yönergelerin muğlak olduğuna dikkat çeken Çorabatır, mültecilerin haklarının neler olduğuna dair somut maddelerin yer aldığı yeni bir uyum yasası veya ikincil bir mevzuatın en kısa zamanda çıkarılmasını istedi.
‘ÊZİDİLER DE AYNI SORUNLARI YAŞAYABİLİR’
Mülteci-Der Başkanı Eda Bekçi, Bakanlar Kurulunda Suriyeliler yönergesi adı altında bir mevzuatın çıkarıldığı bilgisini aldıklarını, ancak bu yönergede nelerin olduğunu bilmediklerini, bunun kamuoyuyla da paylaşılmadığını aktardı.
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Mülteci Hakları Koordinatörü Volkan Görendağ da, Suriye’den göçün giderek dev bir sorun halini aldığını, IŞİD zulmü nedeniyle Türkiye’ye göç eden Êzidi vatandaşlar için de aynı sorunların doğabileceğini söyledi.
Toplantıya katılan kurumlar ise şöyle: Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), Gümdem Çocuk Derneği, Hamiş Suriye Kültür Evi, Helsinki Yurttaşlar Derneği (HYD), İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM), İnsan Hakları Derneği (İHD), İnsan Hakları Gündemi Derneği (İHGD), İnsan Kaynağını Geliştirme Derneği (İKGD), KAOS-GL, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi. (Ankara/EVRENSEL)