Rektör ve polisten ortak mektup
Uludağ Üniversitesi Rektörlüğünün, üniversiteyi kazanan öğrencilere gönderdiği “hoşgeldiniz” mektubunda Bursa Emniyet Müdürlüğünün de imzasının bulunması dikkat çekti.Daha önce de emniyet müdürlüklerinin kayıt dönemlerinde dağıttığı broşürler ve broşürlerde yer alan “Terör örgütlerine dikkat” ifadeleri gündeme gelmiş; “Üniversiteye girer girmez ortamın ‘terörize’ edilmesi” tepki çekmişti.
Metin AKARSU
İstanbul
Uludağ Üniversitesi Rektörlüğünün, üniversiteyi kazanan öğrencilere gönderdiği “hoşgeldiniz” mektubunda Bursa Emniyet Müdürlüğünün de imzasının bulunması dikkat çekti.
Daha önce de emniyet müdürlüklerinin kayıt dönemlerinde dağıttığı broşürler ve broşürlerde yer alan “Terör örgütlerine dikkat” ifadeleri gündeme gelmiş; “Üniversiteye girer girmez ortamın ‘terörize’ edilmesi” tepki çekmişti.
“Uludağ Üniversitesi ve Bursa İl Emniyet Müdürlüğü, eğitim sürecinizde gerekli olan huzur ve güven ortamını sağlamak adına, günün her saatinde duyarlı bir hizmet anlayışı içinde görevlerinin başındadır. Sizin her türlü sorununuzu paylaşmaya, çözüm yolları aramaya hazır olduğumuzu, bizi her zaman ulaşabileceğiniz bir yakınınız, ailenizin bir ferdi olarak görebileceğinizi bilmenizi isteriz.” denilen mektupta ayrıca öğrencilerin ‘her türlü’ konuda ‘hiç çekinmeden’ Emniyet Müdürlüğüne ve Üniversite Rektörlüğüne başvurabilecekleri vurgulanıyor.
‘GÖZETİM ALTINDASINIZ’
Mektubu Evrensel’e değerlendiren Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere; akademik özgürlük için öğrencilerin kendilerini özgür bir ortamda bulmaları gerektiğini söyledi. Rektör ve Emniyet Müdürünün yazdığı ortak mektup ile sanki üniversitelerde bir kaos ortamı varmış gibi bir algı yaratıldığını kaydeden Yeşildere; “Öğrenciler bir korku tünelinin içine sürüklenmek isteniyor. Bu tür mektuplarla emniyet ‘Biz bu işin içindeyiz’ ve ‘Sürekli denetim altındasınız’ mesajı vermeye çalışıyor. Öğrencilere ‘Bizimle irtibata geçin yoksa biz sizi buluruz’ gibi mesajlar veriliyor. Öğrencinin hareket alanına peşinen sınırlama getirmeye çalışıyorlar” diye konuştu. Yeşildere, mektubun amacının rektörlük tarafından açıklanması gerektiğini söyledi.
MUHBİRLİĞİ ÇAĞRIŞTIRIYOR
Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca üniversitelerin açılmasıyla birlikte bu tür uygulamalara daha fazla tanık olunabileceğini söyledi. Rektörün emniyet müdürü ile öğrencilere muhbirliği çağrıştıran mektuplar yazmak yerine, üniversitenin gelişmesini sağlayacak planları tartıştırması ve öğrencilerden bu yönde paylaşımlar istemesi gerektiğini ifade etti. “Bu tür uygulamalar üniversitelerin ne eksikliğini giderir ne de sorunlarını çözer” diyen Karaca, bu tutum yerine rektörün öğrencilerine sahip çıkan bir konumda olması gerektiğini söyledi.
‘BU GÜVENLİK BASKI GETİRİR’
Uludağ Üniversitesi Rektörünün ve Bursa İl Emniyet Müdürünün, Uludağ Üniversitesini kazanan öğrencilerine ortak bir şekilde yazdığı mektup öğrenciler tarafından tepkiyle karşılandı. Gazetemize konuşan üniversite öğrencileri, polisin sadece öğrencilere müdahale etmek için kampüse girdiğini ve ancak taciz ya da gasp olaylarında polisi göremediklerini ifade etti. Geçtiğimiz yıllarda öğrencilerin hakları için yaptıkları bir eyleme karşıt bir grubun saldırdığını, polisin saldırıyı önlemek yerine eylem yapan öğrencilere müdahale ettiğini hatırlatan öğrenciler, üniversitenin düzenlediği şenliklerde, türkü söyleyip halay çekmek isteyen öğrencilere yıllardır polisin saldırdığını da söyledi. Öğrenciler, mektupta yer alan “Güvenlik özgürlüktür” sloganına da atıfta bulunarak, böyle bir ortamda güvenliğin özgürlük değil, baskı ve korku getirdiğini vurguladı. Öğrenciler rektöre de tepki göstererek üniversitelerde polis, asker gibi vesayetlerin söz sahibi olmaması gerektiğini dile getirdi.