Kürtçe öğretmen adaylarının açlık grevi altıncı güne girdi
Çözüm sürecinin en önemli kilometre taşlarından biri olarak kabul edilen ‘Kürtçe eğitim’ konusunda gerekli adımlar bir türlü atılmıyor. Kürtçe öğretmeni atamaları, aradan 2 yıl geçmesine rağmen hala yapılmadı. Bu durumu protesto eden öğretmen adayları Mardin’de açlık grevi başlattı.
Çözüm sürecinin en önemli kilometre taşlarından biri olarak kabul edilen ‘Kürtçe eğitim’ konusunda gerekli adımlar bir türlü atılmıyor. Kürtçe öğretmeni atamaları, aradan 2 yıl geçmesine rağmen hala yapılmadı. Bu durumu protesto eden öğretmen adayları Mardin’de açlık grevi başlattı. Artuklu Üniversitesi başta olmak üzere Diyarbakır Dicle, Van Yüzüncü Yıl ve Muş Alparslan üniversitelerindeki kürdoloji enstitülerinden mezun olan bin 700 öğrencinin dönüşümlü olarak sürdürdüğü grev altıncı gününe girdi.
İlk Kürdoloji Enstitüsü, Bakanlar Kurulu kararıyla 2009 yılında Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde kuruldu. Bunu Diyarbakır Dicle Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Muş Alparslan Üniversitesi izledi. Söz konusu enstitülerde eğitim görenlerin daha sonra Kürtçe öğretmeni olarak atanacağı belirtildi. Bugüne kadar yaklaşık bin 700 kişi, üniversitelerde Kürtçe eğitimini tamamlayarak diplomasını aldı. Ancak atama konusunda verilen sözler tutulmadı. Milli Eğitim Bakanlığı, Kürtçe öğretmenliği için kadro açmadığı gibi sözleşmeli olarak da atama yapmadı.
Mersin Üniversitesi Türk Dili Edebiyatı bölümümden mezun olduktan sonra Mardin Artuklu Üniversitesi’nde Kürtçe eğitimi alan Mizgin Turgay, mağdur öğretmen adaylarından biri. Devlet okullarının 5, 6 ve 7. sınıflarında seçmeli Kürtçe dersi vermek üzere 2 yıl süreyle eğitim aldıklarını anlatan Mizgin, "Hükümetin Kürtçe öğretmenlerini geçtiğimiz yıl ataması gerekirdi. Ama verilen sözler tutulmadı. Bu sene de hâlâ adım atılmadı. Fakat ne yazık ki sözler havada kaldı. Şu anda bin 700 öğretmen adayı maddi imkânsızlıklarla boğuşuyor. 2 yıldır atama yapılmadığı için boşta geziyorlar. Atama yapılıncaya kadar bu açlık grevini sürdüreceğiz." dedi.
Harran Üniversitesi Türk Dili Edebiyat mezunu olduktan sonra Artuklu’daki Kürdoloji Enstitüsü’nde yüksek lisans yapan Diyarbakırlı öğretmen adayı Yunus Aslan da, hükümete tepkili. Başbakan ve bakanların Kürtçe öğretmenlerinin atanacağı yönünde defalarca açıklama yaptıklarını ancak bunun gerçekleşmediğini belirten Aslan, "Kısacası yetkililer, sözünü tutmadı. Kürtçe öğretmen adaylarının bir an önce mağduriyetlerinin giderilmesi elzemdir. Çünkü verilen sözler neticesinde birçok kişi Kürtçe öğretmeni olabilmek için işini terk etmiş, maddi ve manevi zorluklar yaşamıştır. Eğer barış sürecinde samimi olunacaksa hükümetin Kürtçe öğretmenlerine bakışı da bir sınavdır." şeklinde konuştu. (CİHAN)