Asya Abdullah: Rojava tüm Ortadoğu’ya model olmalı
Demokratik Ulusu ve Özgür Yaşamı İnşa Ediyoruz sloganıyla Diyarbakır’da toplanan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) 7. Olağan Kongresi’nin ikinci gününde açılış konuşmasını yapan PYD Eş Başkanı Asya Abdullah Rojava’nın tüm Ortadoğu’ya bir model olduğunu belirterek, Kürdistan’ın dört parçasından siyasetçilerin bir araya geldiği bu kongrenin Kürt Ulusal Kongresi için önemli bir adım olduğunu dile getirdi.
Demokratik Ulusu ve Özgür Yaşamı İnşa Ediyoruz sloganıyla Diyarbakır’da toplanan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) 7. Olağan Kongresi’nin ikinci gününde açılış konuşmasını yapan PYD Eş Başkanı Asya Abdullah Rojava’nın tüm Ortadoğu’ya bir model olduğunu belirterek, Kürdistan’ın dört parçasından siyasetçilerin bir araya geldiği bu kongrenin Kürt Ulusal Kongresi için önemli bir adım olduğunu dile getirdi.
Kongrenin ikinci gününe 501 delege ve çok sayıda davetli katıldı. Yapılan konuşmalarda siyasi süreç değerlendirildi, Kürt halkının ulusal birliğini sağlamasının önemine vurgu yapıldı.
BELİRLEYİCİ OLAN MÜCADELEDİR
Kongrenin bugünkü bölümünde açılış konuşmasını PYD Eş Başkanı Asya Abdullah yaptı. DTK kongresinin Kürtler arsında birliği sağlamada önemli bir adım olacağını belirten Abdullah, “Kongreden çıkacak sonuçlar Kürt sorunun çözümü ve Ortadoğu’da demokrasinin gelişmesi açısından önemli olacaktır. Ancak burada belirleyici olan mücadelenin geliştirilmesidir. Şimdi Kuzey Kürdistan’da sayın Öcalan’ın çabalarıyla bir çözüm süreci gelişmekte. Biz de çözüm için üzerimize düşeni yapacağız” dedi.
IŞİD’E KARŞI HALKLARIN ONURLU MÜCADELESİ
Tüm saldırılara rağmen Rojava’da demokratik bir model kurduklarını söyleyen Abdullah, IŞİD saldırılarının Mezopotamya’daki kültürü ve tarihi hedef aldığını söyledi. “IŞİD çetecilerinin saldırıları Ortadoğu’daki halkların birliği ve eşitliğini, halkların kimliğini, inancını ve kültürünü de ortadan kaldırmak istiyor” diyen Asya Abdullah, “Binlerce Arap, Türkmen ve Hıristiyan topraklarını terk etti. En büyük katliam, Şengal’deki halkımıza ve Kürt kadınlarına dönük oldu. Kürt kadınları olarak 21. yüzyılda büyük bir katliam yaşadık. İnsanlık vicdanı ve demokratik zihniyet, bu saldırıları, kadınlara dönük bu vahşeti kabul edemez. Bu yüzden bu saldırılara karşı onurlu mücadele halkaların mücadelesidir” şeklinde konuştu.
BÜTÜN HALKLAR İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ
Demokratik ulusu yaratmak için mücadele ettiklerini söyleyen Abdullah, “Rojava’da ağır beller ödenerek inşa edilen model tüm Ortadoğu halkları için örnek bir modeldir. Verdiğimiz mücadele bugün sadece Kürt halkı için değil, bütün halklar içindir. Demokratik bir Suriye içindir” dedi. Kürt Ulusal Kongresi’nin önemine de dikkat çeken Abdullah, “Bu kongrede yapılan konuşmalar ulusal kongrenin toplanabilmesi açısından son derece umut verici. DTK kongresi birliğimizi sağlamamız açısından tarihi bir adım olacaktır” dedi.
ÖCALAN’IN ORTAYA KOYDUĞU ÇERÇEVE ESASTIR
PYD Eş Başkanı Asya Abdullah’ın ardından DTK Daimi Meclis Üyesi Osman Özçelik iki yıllık faaliyet raporunu paylaştı. DTK’nın toplumun tüm dinamikleriyle bütünleşmeye çalıştığını ve çalışmalarını bu yönde yürüttüğünü ifade eden Özçelik, yeni dönemde bu çabayı arttıracaklarını dile getirdi. Çözüm sürecine de vurgu yapan Özçelik, “DTK’nın temel hedefi Kürt sorununda barışı ve demokrasiyi esas alarak, ortak vatan prensibi temelinde eşit ve özgür birlikteliği gerçekleştirmektir. Kürt sorununun barışçı temelde çözümü için Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın 2013 Newrozu’nda ortaya koyduğu deklarasyonla yeni bir süreç başlamıştır. Bu deklarasyon silahların devreden çıkarılması, sorunun diyalog ve müzakere yoluyla çözümünü esas almaktadır. Kürt siyaseti bir bütün olarak Sayın Öcalan’ın ortaya koyduğu çerçeve içinde hareket etmiştir” dedi.
Kongre delege konuşmalarıyla basına kapalı olarak devam ediyor.
‘KÜRT ULUSAL KONGRESİ BİR AN ÖNCE TOPLANMALI’
Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) 7. Olağan Kongresi’nde Rojava’nın Cizirê, Kobanê ve Efrin kantonlarının temsilcileri ile Güney Kürdistan’dan ve İran Kürdistan’ından gelen konuklar da birer konuşma yaptı.
Cizirê Kantonu Meclis Eş Başkanı Hakam Khallo, Sykes-Picot antlaşmasıyla Kürdistan’ın parçalandığını belirterek, “Dört parçada Kürtlerin hakları yüzlerce yıldır inkar ediliyor ve tanınmıyor. Ortadoğu Baharı geliştiği zaman bizim için de demokratik bir Suriye yolu açıldı. Rejim buna cevap vermeye hazır değildi. Rojava halkı olarak üçüncü bir çizgi önümüze koyduk. Bu demokratik toplumdu. İstediğimiz demokratik bir Suriye’de bütün halkların eşitliği ve halkların özgürlüğüydü. Bizler kurumlarımızı kurup örgütlülüğümüzü yaptık. Bu kapsamda demokratik özerkliği ilan ettik. Özerklik için güvenlik önemliydi. Bir güç olmalıydı ve korumalıydı. Ortadoğu’da güç değilsen hakkını savunamazsın. Bu yüzden de YPG ve YPJ ile asayiş güçleri kuruldu. YPG ve YPJ’nin iki yıldır sürdürdüğü direnişi duyuyorsunuz. Sadece Kobanê, Efrin ve Cizirê’de değil, Êzidi halkına dönük saldırılara karşı da rol oynadılar ve güvenlik koridoruyla halkın tahliyesini sağladılar” şeklinde konuştu.
‘DEVRİMİ HALKLAR BÜYÜTTÜ’
Efrin Kantonu temsilcisi Hevi Mustafa ise Rojava devriminin boğulmak istendiğini belirterek, “Ancak diğer halkların katılımıyla devrimimiz büyüdü. Bugün Rojava’da Ermeni, Hristiyan, Alevi ve Arap şehitlerimiz var. Bugün Şengal’e dönük saldırılar insanlığa karşı ve toplumun değerlerine karşıdır. Oradaki kadınlara dönük saldırılar bütün kadınlara dönüktür. Kürt kadınının devrimdeki rolünü kırmak istiyorlar. Kürt Ulusal Birliği’ne çok acil ihtiyacımız var. Demokrasi ve barış yanlıları Rojava devrimini sahiplenmelidir. Sınır hattında bir kapı açmalıyız, bunun için Kuzey Kürdistan halkı da bize destek olmalı” dedi.
Kobanê Kantonu Başkanı Anwar Muslem de halkın dört bir yanda YPG ve YPJ’nin direnişiyle yeni bir sayfa açtığını söyledi. Kürt Ulusal Kongresi’nin bir an önce toplanması gerektiğini belirten Muslem, tüm yapıların bu kongrede yer alması gerektiğine dikkat çekti. Daha sonra Cizirê Kantonu Meclis Eş Başkanı Nazıra Gowreya da Süryanice bir konuşma yaptı. Gowreya, kadınların Ortadoğu’da cins olarak sömürüldüğünü ifade ederek, özellikle Rojava ve Irak’ta kadınların bu sömürüye karşı bir direniş sergilediğini söyledi.
Ardından Rojava’daki Arap halkları adına Cizirê Kantonu’ndan Hosain Azam konuştu. Azam, Arap halkı olarak Rojava devriminde kendilerini gördüklerini ve diğer halklarla birlikte olduklarını söyledi.
Rojava’dan gelen temsilcilerin ardından Federal Kürdistan Bölgesi’nden YNK temsilcisi Şadi Pire, Soranice konuştu. Pire de bir an önce ulusal kongrenin toplanması gerektiğine vurgu yaptı.
Daha sonra konuşan Zahmetkeşan Kürt Partisi Başkanlık Konseyi Üyesi Seid Xalid, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın çözüm sürecini daha sağlıklı yürütmesi için hükümetin bir an önce özgürlük koşullarını sağlaması gerektiğini söyledi.
İran’dan gelen Kürdistan Özgürlük Partisi Merkez Yürütme Kurulu üyesi Mesut Feriqi ve İran Komala Zahmetkeşan Sekretesi Ömer İlxanizade de kongreyi selamladı. (Diyarbakır/EVRENSEL)