‘Sadece parası olanın okumasına zemin hazırlayacak’
Şu sıralar Erciyes Üniversitesi öğrencilerinin gündeminde harçlara yapılan zamlar var. Alttan ve üstten alınan ders başına yapılan ek ücretlendirmeler oldukça yüksek miktarlara ulaşmış durumda. Birçok öğrenciyi mağdur eden uygulamaya karşı sosyal medya üzerinden bir araya gelen öğrenciler 17 Eylül’de bir eyleme hazırlanıyor. Eylemi ve üniversiteye dair yaşanan sıkıntıları, Facebook üzerinden örgütlenmeyi başlatan Ali İhsan Alpat’la konuştuk..
Alican SEVİK
Kayseri
Şu sıralar Erciyes Üniversitesi öğrencilerinin gündeminde harçlara yapılan zamlar var. Alttan ve üstten alınan ders başına yapılan ek ücretlendirmeler oldukça yüksek miktarlara ulaşmış durumda. Birçok öğrenciyi mağdur eden uygulamaya karşı sosyal medya üzerinden bir araya gelen öğrenciler 17 Eylül’de bir eyleme hazırlanıyor. Eylemi ve üniversiteye dair yaşanan sıkıntıları, Facebook üzerinden örgütlenmeyi başlatan Ali İhsan Alpat’la konuştuk..
Öncelikle sizi tanıyalım..
Adım Ali İhsan Alpat. 27 yaşındayım, Niğdeliyim. Erciyes Üniversitesi’nde (ERÜ) makina mühendisliği 4.sınıf öğrencisiyim.
Harç protestolarında seni inisiyatif almaya iten durum nedir?
Uzun süredir üniversite öğrencisiyim. Yaşanan sıkıntıların içinden geliyorum, olaylar karşısında öğrencilerin sessiz pasif kalması her insanı olduğu gibi beni de üzüyor. Bunun sözde kalmayıp pratiğe dökülmesi için inisiyatif aldım. Arkadaşlar da beni sözcü olarak seçtiler.
Birkaç sene öncesinde hükümet tarafından harçların kaldırılacağı duyuruldu. Sonrasında yalnız örgün öğretimler bu durumdan yararlandı, şimdi de herkesten farklı uygulamalar adı altında yüksek paralar alınıyor. ERÜ'de rektörlüğün uygulamalarını ve öğrencileri bekleyen tehlikeleri özetler misin bize?
ERÜ yaptığı açıklamada ''Katkı payları ve öğrenim ücretleri Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmektedir. Şu ana kadar harçlar Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmediğinden, 2014-2015 öğretim yılı öğrenim ücretleri üniversitemiz Yönetim Kurulu’nun 21/08/2014 tarihli toplantısında alınan karar doğrultusunda tahsil edilecektir. Bakanlar Kurulu tarafından öğrenim ücretleri açıklandığında üniversitemizin belirlemiş olduğu miktar fazla olduğu takdirde 2014-2015 öğretim yılı bahar yarıyılı öğrenim ücretinde mahsup edilecektir.'' demiştir. Bakanlar kurulunun onayı olmadan ERÜ'nün kendi inisiyatifiyle uyguladığı bir icraattır. İşçi,memur maaşı ile çocuğunu buralara gönderen ailelerin bu kararla sırtlarına yüklenen bu ciddi yükün altında ezilmesine, öğrencilerin maddi imkanlardan ötürü okuldan ayrılmasına ve bu haksız kazancın bir çok gencin okul hayatına son vermesine neden olacaktır. ERÜ pilot bir uygulamadır akabinde diğer üniversitelere emsal teşkil edecektir. İleride sadece parası olanın okumasına zemin hazırlayacaktır. Maddi durumu kötü olan ama kapasitesi yüksek olan öğrenciler mağdur edilecektir. Bu da ileride bilinçsiz güruhun egemenliğine öncülük edecektir.
Siz ERÜ öğrencileri olarak bu duruma karşı nasıl bir faaliyet içerisindesiniz?
Öncellikle sosyal medya üzerinden eylem hazırlığı için etkinlik başlattık ama bunun 50-100 kişi ile sınırlı olacağını düşünmüştük. Fakat 3 gün gibi kısa sürede 2000 insana ulaştık ve işin ciddiyetinin farkına vardık. Hemen öğrenci komitesi kurduk ve birimlere ayrıldık.17 eylül de basın açıklaması ve harç kararnamesini protesto yürüyüşü gerçekleştireceğiz
Hangi birimler bunlar?
Hukuk ekibi, slogan, pankart ekibi, sosyal medya ekibi, basın medya ekibi, bilişim(grafik tasarım) ekibi.
‘SESİMİZİ ELBET DUYURACAĞIZ’
Harçlarla ilgili birçok ses getiren eylem gerçekleştirildi ve henüz bir sonuç alınmış değil. ERÜ harç kararnamesini protesto yürüyüşü öğrencilerin taleplerini karşılayacak nitelikte olacak mı?
Öncelikle bütün enerjimizi buraya yönlendirdik. Sesimizi elbet duyuracağız, haklarımız yasal yollardan arayacağız. Herhangi bir partinin örgütün himayesinde değiliz. Sadece öğrenci olarak yapıyoruz bu eylemi. Haklarımızı yasal yollardan resmi kurumlardan talep edeceğiz yani cumhurbaşkanına kadar taleplerimizi ileteceğiz ve birebir konuşmak için elimizden ne geliyorsa yapacağız.
Bahsettiğiniz yollardan bir sonuç alınamaması halinde, olumsuz bir durum karşısında nasıl bir strateji izlemeyi düşünüyorsunuz?
Bu işin peşini bırakmayacağız. Öğrencilerin tutumuna göre eylemler devam ettirilerek büyüyebilir. Bugünkü yürüyüş eylemi devamında farklı eylemlere öncülük edebilir. Devamında AİHM gideceğiz. Oturma eylemleri ve açlık grevi gerçekleştireceğiz.
Kayseri'nin yapısı malum; muhafazakar bir şehir ve haliyle bu durum üniversiteye de yansıyor. Bu eylemin sürekliliğini ve direncini nasıl etkiler?
Toplumsal olarak harç yakıcı bir sorun ve her kesimden aileyi ilgilendiriyor. Anlayışlı olup bize destek vereceklerini düşünüyoruz. Kayseri'nin.ve ERÜ öğrencilerinin en az ODTÜ ve Gazi öğrencileri kadar yaptırım gücüne sahiptir. Önemli olan farkındalık yaratmak.
Bu sıkıntılardan bütün üniversite öğrencileri muzdarip diğer üniversitelerle kolektif bir çalışma içerisinde bulunma girişiminiz var mı?
Evet diğer üniversitelerle kolektif çalışma yürütme yanlısıyız. Ulusal öğrenci konseyi aracılığıyla bütün resmi kurum ve kuruluşlarla irtibata geçeceğiz ortak bir deklarasyon yayınlamayı düşünüyoruz.
Son olarak sosyal devlet anlayışının eğitime bakışı nasıl olmalı?
Eğitim için bilimsel ve geleceğe yönelik yol izlemeli ve bunu maddi değerlerle nitelendirmemeli anayasamızın 42. maddesindeki ilk satır ''eğitim hakkı hiç bir suretle kısıtlanmamalıdır.'' diye geçer. 2.öğretim harçları kaldırılmasa bile cüzi bir rakama indirilmelidir. Şuan 2. öğretimde okuyup dönem başına 4878 tl harç veren arkadaşlarımız var.