16 Eylül 2014 14:22

Endüstriyel spora karşı 'Tek Yumruk'

“Metin Kurt; TekYumruk’un istediği sporcu profilidir.” ifadesini ısrarla tekrar ediyor TekYumruk Denizli. Hem Metin Kurt’u hem de Galatasaray TekYumruk’u daha yakından tanıyınca anlamak mümkün bu ısrarı.

Endüstriyel spora karşı \'Tek Yumruk\'
Paylaş

Burak YILMAZ
Özge AKKAYA
Denizli


Gördüm seni cebinde kuşku bmbasıyla
Salıpazarı ihtişamıyla bir sofrada
İnandığın her şeyi attığın kalbinde
İnanmadığın her şey yedek kulübende
Haydutlar ölmeden son bir dansa ne dersin?
Sen mi güzeldin yoksa hayat mı güzel

“Metin Kurt; TekYumruk’un istediği sporcu profilidir.” ifadesini ısrarla tekrar ediyor TekYumruk Denizli. Hem Metin Kurt’u hem de Galatasaray TekYumruk’u daha yakından tanıyınca anlamak mümkün bu ısrarı. Sokakta, işyerinde, tribünde ve sahada Metin Kurt olmayı, TekYumruk olmayı; bizce belirginleşen haliyle aktarmaya Kesmeşeker’in ‘Metin Kurt Yalnızlığı’ şarkı sözleriyle başlama ihtiyacımız da bundan.

METİN KURT OLMAK DEDİĞİ...

Ortak yaşam pratiğini örgütlülüğe dönüştürme imkanı bulmuş TekYumruk Denizli Gezi Direnişi’yle birlikte. Tribünleri dizayn etme çabasıyla baskılanan birçok taraftar grubu gibi bu perdeyi yırtarak örgütlenme sürecini sürdürecek gibi de görünüyor. Sporda bahise, lisanslı ürünlere, localara, cinsiyetçiliğe, ırkçılığa gerçekten karşı durup holigan değil taraftar olmayı pankartla, tezahüratla, maç izlerken  ifade etmek ve böyle yaşamak. İşte Galatasaray TekYumruk’un endüstriyel spora karşı tek yumruk olmak, Metin Kurt olmak dediği...Endüstriyel sporu pekiştirmenin, beraberinde tribünleri dizayn etmenin yolunu e-bilet düzenlemesinde bulmuştu hükümet. Galatasaray TekYumruk’un e-bilete karşı yazılamaları da Denizli’nin birçok duvarında dikkat çekiyor. TekYumruk Denizli’nin ‘Özgür abi’si Özgür Çavuşoğlu da e-bilet uygulamasının, tekellerin tribünden aldığı payı artırmanın, rantı büyütmenin aracı olduğunu ifade ediyor.

GEZİ’NİN BİZE ÖĞRETTİĞİ

Sporun ve tribünlerin ‘toplum mühendisliği’ne maruz kalmasından bahsederken bu müdahalenin kadınlara biçtiği rol de önemli bir yerde duruyor. ‘Seyircisiz maç’ uygulamasında kadınların ve çocukların görmezden gelinmesine tepki gösteren Egesel Saygı; “Seyircisiz maçların kadınlarla ve çocuklarla oynanması, kadınları insan yerine koymamak anlamına geliyor.” şeklinde konuştu. TekYumruk’lu kadınlar olarak seyircisiz maçlara katılmamaya özen gösteriyorlar ama sadece tribünlerde değil hayatın her alanında kadınların birlikte hareket etmesinin bu gidişatın değişmesi için önemli olduğuna vurgu yapıyorlar.

Peki Gezi şehitleri? Mehmet Ayvalıtaş, Abdocan, Berkin, Ali İsmail... Can Türkmen bu sorumuza hangi takımın taraftarı olursa olsun Gezi şehitlerinin her birinin kendileri için çok önemli olduğu cevabını veriyor. Mehmet Ayvalıtaş’ın, Abdullah Cömert’in ve Berkin’in evlerine ziyaret gerçekleştirmiş TekYumruk. Uzun süre komada yatarken Gezi’ye dair umudun da Berkin’de simgeleştiğini bildiriyor Kamil Doğan. Berkin komadayken hep onun isminin yazdığı formayı giymişler ve onu her yere yanlarında götürmüşler.

Gezi’ye olduğu kadar Rojava’ya, Lice’ye ve Roboski’ye sahip çıkmanın da gerekliliğinden bahsediyorlar. Hasan Gökdemir, Dani Alves’e muz gösterilerek yapılan ırkçılığa karşı olmak kadar, Dersimli Deniz Naki’ye yapılanlara da karşı koymak gerektiğini ve Gezi’nin de bunu öğrettiğini bildiriyor.


 SADECE ERKEK FUTBOL TAKIMI DEĞİL

‘Endüstriyel’ kelimesinin birlikte en çok anıldığı branşlardan biri, futboldan söz edelim. Onlar futbolun endüstri, taraftarın müşteri olmaktan çıkmasının yolunu; fikstürün bile yayıncı kuruluşa göre düzenlendiği dayatmanın sona ermesinde, formaların üzerinde sadece 1’den 18’e kadar numaraların bulunmasında ve futbolcuların armanın önüne geçmemesinde, yönetim-taraftar grubu ilişkilerinin de bütün bu ilkeler çerçevesinde düzenlenmesinde buluyorlar. Amatör branşların var oluş biçiminin de endüstriyel spor branşlarına hizmet ettiğini bildiren TekYumruk Denizli’den Uğur Fariz Sancak; “Sadece futbol takımının değil bütün branşların taraftarıyız.” diyor. 8 sene üst üste şampiyon olan tekerlekli sandalye basketbol takımı ‘Engelsiz Aslanlar’ da, kadın basketbol takımı ‘Yenilmez Armada’ da, diğer birçok branş da en az erkek futbol takımı kadar onlar için önemli.


‘SEVDİK BİR KERE’

Denizlispor’un taraftar grubu Yeşil Cephe’den Fatih Eroğlu’nun cinayete kurban edilmesine birçok taraftar grubunun çeşitli biçimlerde tepki gösterdiğini biliyoruz. Fatih Eroğlu’nun öldürülmesine yönelik üzüntüsünü belirten Kamil Doğan; “Tribünlerdeki rantçılığın ve çeteleşmenin önüne geçmek için Fatih Eroğlu cinayetine birlikte tepki göstermek önemliydi ve biz de bütün bunlara karşı Denizlispor’un maçlarındaki tribün dayanışmasına dahil olduk.” ifadelerini kullandı.

Endüstriyel futbola karşı tek yumruk olabilmek için amatör branş ve kulüplerin, taşra takımlarının desteklenmesinden bahsederken neden endüstriyel sporun zirvesindeki kulüplerden biri olan Galatasaray’ı destekliyorsunuz diye soruyoruz. Sevdik bir kere diyor Kamil gülerek. Türkiye’de sporun 3 kulübün tekelinde olduğu gerçeğinin göz ardı edilemeyeceğini belirten Kamil Doğan; “Taşrada büyük kulüp taraftarı olmayı daha keyifli yaşamaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullanıyor. Özgür Çavuşoğlu bu durumun yerel kulüplerin endüstrileştiği Eskişehir, Bursa gibi illerde zor olduğunu, Bursa maçına Beşiktaş formasıyla gitmenin mümkün olamayacağını vurguluyor. Çavuşoğlu’na göre Denizli’de bunu yapmak nispeten kolay.

FAŞİZME KARŞI İLK 11

Dünya Kupası finalinin öncesinde finalistler Almanya ve Arjantin’den hangisini destekleyecekleri konusunda fikir birliğine varamıyor TekYumruk Denizli. Brezilya halkının eğitim–sağlık talepleri ve ihtiyaçlarının karşılanması yerine rantın büyütülmesi, sermayenin bütün bu rantı paylaşmasından dolayı Dünya kupası maçlarını izlemeyerek tepkilerini gösteriyorlar. Dünya Kupası için yapılan inşaatta bir işçinin hayatını kaybetmesine Pele’nin; “Olur böyle şeyler” demesinin, Tayyip Erdoğan’ın Soma faciası için kullandığı ‘fıtratında var’ söyleminden farkı olmadığını söylüyor Kamil Doğan.

Soma faciasına dair Denizli’deki bütün eylemlere katıldığını bildiriyor TekYumruk. Gezi’den sonra hep sokakta olduklarını belirterek 1 Mayıs’a en geniş katılımı gerçekleştirdiklerini ve 1 Mayıs’a; ‘Faşizme Karşı İlk 11 – Galatasaray’ yazılı pankartla çıktıklarını belirtiyorlar. Maçlardan önce gerçekleştirilen sohbetlerde bütün bunları ele aldıklarını ve sendikalaşma mücadelesi veren Zorlu Tekstil işçisinin de Deba işçisinin de yanında olabilmenin önemini ifade ediyorlar.


 GEZİ’DEN SONRA ÖRGÜTLENDİK

E-bilet uygulaması tribünlere yönelik müdahalenin Gezi’den sonra sıklaşan bir biçimiydi. TekYumruk Denizli için Gezi direnişi hem örgütlenme sürecini başlatmasından hem de Gezi direnişine taraftar gruplarının etkisinden kaynaklı ayrı önem taşıyor. Peki Galatasaray taraftarının Gezi direnişine Fenerbahçe ve Beşiktaş taraftarı kadar sahip çıkmadığı söylemine ne diyorlar? Hasan Gökdemir Taksim’in ve Kadıköy’ün Gezi eylemlerinin simge yerleri olmasının bu durumu değerlendirirken göz ardı edilmemesi gerektiğine değiniyor. Gezi’de ortak bir pankart arkasında toplanma imkanı olmayan Galatasaray taraftarının TekYumruk’la Gezi’den sonra çok yaygın ve rahat örgütlendiğine dikkat çekiyor. Özgür Çavuşoğlu ise, Fenerbahçe’nin Gezi’deki duruşunun sadece Gezi’yi değil şike sürecini de ilgilendirdiğini, Gezi’de sokağa çıkan Galatasaray taraftarlarının ise itirazının sistem karşıtlığı üzerinden şekillendiğini ifade ediyor.

TekYumruk’a endüstriyel spora karşı tribünde TekYumruk, sahada Metin Kurt olma mücadelesinde başarılar diliyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Yatağan işçileri iş bıraktı

SONRAKİ HABER

Ali Ekber Doğan davası ve şehri şehir yapan şey nedir?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa