20 Eylül 2014 21:53

Avrupa’da ‘Rus fobisi’

Ukrayna üzerinde Batılı emperyalist devletler ile Rusya arasında süren gerilim bir süredir Rusya’nın değer Doğru Avrupa ülkelerini de Kırım gibi işgal edeceği propagandasına dönüşmüş durumda.

Avrupa’da ‘Rus fobisi’
Paylaş

Ukrayna üzerinde Batılı emperyalist devletler ile Rusya arasında süren gerilim bir süredir Rusya’nın değer Doğru Avrupa ülkelerini de Kırım gibi işgal edeceği propagandasına dönüşmüş durumda. En son, Rusya Devlet Başkanı Vladimin Putin’in Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile yaptığı görüşme sırasında, “Rus ordusunu iki günde Doğru Avrupa ülkelerini başkentlerinde olabileceği” tehdidi yaptığı basında yer aldı. Poroşenko tarafından basına servis edildiği anlaşılan bu bilgi üzerine Almanya’da yayınlanan gazeteler, “Rusya Avrupa’yı tehdit ediyor” şeklinde verildi.

Süddeutsche Gazetesi’nde yer alan habere göre, Poroşenko’nun Putin’in tehdidini geçtiğimiz hafta Kiev’i ziyaret eden AB Komisyonu Başkanı  Jose Manuel Barroso’ya söylediği ileri sürüldü. Basında yer alan haberlere göre Putin, Poroşenko ile yaptığı görüşme sırasında, “Eğer istersem Rus ordusu iki günde sadece Kiev’de değil, aynı zamanda Riga, Vilnius, Tallinn, Varşova ya da Bükreş’te olabilir” dedi.

Putin’in daha önce de benzer tehditlerde bulunduğunu ifade eden Alman basını, bu yüzden Doğu Avrupa ülkelerinin güvenliği alması için AB ve NATO’yu göreve çağırdı.
Süddeutsche tarafından büyük haber olarak duyurulan Putin’in Avrupa’yı tehdidi, Kremlin tarafından da yalanlandı. Putin’in sözcüsü Dmitri Peskow bir radyoya yaptığı açıklamada, “Böyle haberlere itibar edilmemesi gerekiyor” dedi.

İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI

Ukrayna’nın AB ile “Ortaklık Anlaşması” imzalamaması üzerine geçtiğimiz yılın aralık ayında AB yanlıları tarafından başlatılan protesto gösterilerinin ardından ülkede iç kargaşa çıkmıştı ve bugünkü durumun asıl sorumlusu olarak bu anlaşma gösterilmişti. Rusya ile AB arasında tartışma konusu olan Ortaklık Anlaşması, Rusya’nın bütün itirazlarına rağmen 16 Eylül’de Avrupa Parlamentosu ve Ukrayna Parlamentosu tarafından imzalanmış ve Ocak 2016’ya kadar yürürlüğü konulması kararlaştırılmıştı.

Böylece bir taraftan Ukrayna’da çatışmaların bitirilmesi, diyalog yolunun açılması yönünde AB cephesinden açıklamalar yapılırken, diğer taraftan ise Rusya’ya karşı hamleler atılmaya devam ediliyor. Ayrıca Rusya’ya ekonomik yaptırımlar uygulanmasına da devam ediliyor. En son önceki gün Avrupa Parlamentosu Rusya’ya uygulanan yaptırımların kapsamının genişletilmesi kararı aldı. Yeni yaptırımlar arasında sivil amaçlı nükleer işbirliğini son bulması, karşılıklı olarak para trasferini içeren Swift anlaşmasının kaldırılması yer alıyor.

ABD SİLAH VERMEYE SOĞUK BAKIYOR

Öte yandan çeşitli temaslarda bulunmak üzere ABD’ye giden Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, önceki gün Başkan Barack Obama ile bir araya geldi. Obama, Poroşenko’ya her açıdan destek vereceklerini söylerken, talep ettiği silah konusunda ise çekimler kaldı. Ukrayna’nın güvenliği için her türlü desteği vereceklerini söyleyen Obama, şu aşamada silah vermeyi uygun görmediklerini ifade etti. ABD, Ukrayna’ya toplam 60 milyon Dolar yardımda bulunma sözü de verdi. Ancak ABD’de Cumhuriyetçiler Ukrayna’ya silah verilmesinden yana.

AMAÇ DOĞU AVRUYA KIŞLAYA ÇEVİRMEK

Avrupa basını tarafından son günlerde abartılı şekilde verilen Rusya’nın Doğu Avrupa’daki AB ve NATO üyesi ülkeleri işgal edeceği yönündeki haberlerin asıl mahiyeti, bölgeyi daha fazla silahlandırmak. 4-5 Eylül’de yapılan NATO Zirvesi’nde Doğu Avrupa ülkelerine daha fazla askeri yardım yapılması kararı alınmış ve bir acil müdahale gücünü kurulması kararlaştırılmıştı. Putin’e ait olduğu açıklamanın hemen ardından Polonya’nın öncülüğünde Litvanya ve Ukrayna’nın katılımıyla bir askeri güç daha oluşturuldu. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tekstilin yeni sömürü cenneti: Etiyopya

SONRAKİ HABER

‘Her ezilen Yılmaz Güney’de buldu kendini’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa