02 Ekim 2014 17:00

Kurban tatili eziyete dönmesin

Kurban Bayramı tatili bu gün başlıyor. 7 Ekim’e kadar sürecek olan 5 günlük Bayram tatili, pek çok kişi sevdiklerini görme, tatil yapma ya da dinlenme anlamına da geliyor. Ancak uzmanlar özellikle yoğun trafik nedeniyle yaşanacak kazalar konusunda uyarıyor

Kurban tatili  eziyete dönmesin
Paylaş

Kurban Bayramı tatili bu gün başlıyor. 7 Ekim’e kadar sürecek olan 5 günlük Bayram tatili, pek çok kişi sevdiklerini görme, tatil yapma ya da dinlenme anlamına da geliyor. 
Ancak uzmanlar özellikle yoğun trafik nedeniyle yaşanacak kazalar konusunda uyarıyor. Kırmızı et tüketiminin getireceği sağlık sorunları konusunda da söylenenlere kulak vermeden bayrama girmeyin, tatilinizi kabusa dönüştürmeyin.

Bu yılki Kurban Bayram’nı ayıran bir özellik daha var ki, o da bayramın ilk gününün, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’ne denk gelmesi. Hayvan Hakları savunucuları, kesim sırasında hayvanlara eziyet çektirilmemesi konusunda uyarıyor. Hayvan özgürlüğü savunucuları da bayramda kurban kesmeme çağrısı yapıyor.

KURBANLAR HAYVANLARI KORUMA GÜNÜNDE KESİLECEK

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma günü. Bu yıl Kurban Bayramı’nın 1. gününe denk geliyor. Bu durum usulsüz Kurban kesimini ve kesim sırasında ortaya çıkan vahşet görüntülerini yeniden tartışmaya açıyor. Hayvan hakları savunucuları, hayvanlara acı çektirilmemesi ve kurban kesimlerinin işini bilen kişiler tarafından gerçekleştirilmesi gerektiği konusunda uyarıyor.

1 TON 150 KİLOLUK BOĞA 20 BİN LİRA

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde, satışa çıkartılan 2 yaşındaki, 1 ton 150 kilogram ağırlığındaki kurbanlık boğa, 20 bin TL’lik fiyatıyla el yakıyor. Türkmenli köyünde büyükbaş hayvan besiciliği yapan İbrahim İlgazi, 1 ton 150 kilogram ağırlığındaki boğasını, Kurban Bayramı öncesinde köy meydanında satışa çıkardı. İlgazi, Fleckvieh ve Simental melezi boğaya, henüz 2 yaşında olmasına karşın 20 bin lira fiyat biçti.
 

KURBANLAR ÇAMURA GÖMÜLDÜ

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük canlı hayvan satışının yapıldığı Erzurum’daki pazar, yağmur nedeniyle çamura gömüldü. Merkez Yakutiye ilçesinde, Et Balık Kurumu (EBK) Kombinasının altında bulunan hayvan pazarında son yağmurlar nedeniyle küçük göller oluştu. Kurbanlıklar günlerce çekilmeyen su ve kurumayan çamurun içinde alıcı bekledi. Kurban satıcısı ya da alıcısı ise çamurlu pazara ayaklarına poşet, galoş takıp ya da çizme giyerek girebiliyor. Hiçbir önlem almadan ayakkabıları ile girenler ise pazar çıkışındaki çeşmede ayakkabılarını yıkayarak çamurdan kurtuluyor.

KURBANLIK FİYATLARI ARTMADI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kurbanlık fiyatlarının makul seviyede olduğunu söyledi. İki yıldır hayvan ithalatı için baskı yapıldığını ancak buna müsaade etmediklerini belirterek, “İthalat ne tüketiciye yarıyor ne de üreticiye yarıyor. Önce üreticiyi eziyor. ‘İthal mal getiriyorum, fiyat bu, ister ver ister verme’ diyor. Anormal kârlar elde ediyorlar, tüketiciye de yaramıyor bu iş” dedi.

ET YERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Uzmanlar, Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketiminin arttığına dikkat çekerek, etin sindirimi kolaylaşması açısından 24 saat dinlendirilmesi gerektiğini ve öğle saatlerinde mutlaka kahvaltı yaptıktan sonra tüketilmesi gerektiğini bildirdi.

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Dr. Banu Demet Özel Coşkun, “Kurban eti yemeden önce mutlaka kahvaltı yapılmalıdır. Aç halde sindirimi zor olan etin tüketimi midede hazımsızlık ve ağrı şikayetlerine yol açar. Az ve sık beslenmeye dikkat edilmelidir. Kurban eti kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Yeni kesilen et sert olduğundan sindirimi zordur. En az 24 saat dinlendirilmelidir” dedi.

KALP VE DİYABET HASTALARI DİKKAT!

Diyetisyen Berna Ertuğ, özellikle kalp, hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastalığı olan, gastrit, ülser gibi mide rahatsızlığı bulunanlar ile, diyette olanların ve yaşı ilerlemiş aile büyüklerinin hassas davranması gerektiğini ifade etti. Kanserojen ögelerin oluşumuna meydan vermemek, vitaminlerin kaybını ve besin zehirlenmelerini önlemek için etin ızgara, fırın, haşlama yöntemleriyle pişirilmesi gerektiğini vurgulayan Ertuğ, kızartma ve kavurma yönteminden kaçınılması gerektiğini söyledi.

‘KİST OLABİLİR’

Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Şenlik, Kurban Bayramı’nda kesilen hayvanların organlarında kistler olabileceğini söyleyerek, “Bu kistler organdan alınıp temizlenmeli, derin çukurlara gömülerek imha edilmeli” dedi. Prof. Dr. Şenlik, hamile kadınların da çıplak elle kurban etlerine dokunmamasını önerdi.

‘BAYRAMDA YOLLAR KAN GÖLÜNE DÖNMESİN’

Türkiye’de yılın ilk 9 aylık bölümündeki trafik kazalarında sadece olay yerinde yaklaşık 3 bin kişi hayatını kaybetti. Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Avukat Hitay Güner, Kurban Bayramı tatilinin kısa olmasının kaza oranlarını düşüreceğini tahmin ettiklerini söyledi. Havaların soğumaya başladığına dikkat çeken Güner, “Yola çıkacak sürücüler mutlaka araçlarının bakımını yaptırmalı. Lastik, fren, silecek ve far kontrolü çok önemli. Sürücüler önce arabaya sonra kendine bakmalı, yani uykusunu almış olarak direksiyon başına geçmeli. Yeme içmelerine dikkat etmeli. Otobüs şoförlerine ayrıca bir sorumluluk düşüyor. Şoför sadece kendi hayatından değil arkasındaki 50 kişinin de hayatından mesul” dedi.

5 MİLYON YOLCU TAŞINACAK

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Mehmet Erdoğan, ülke genelinde 341 firmada 8 bin 500 otobüsün hizmet vereceğini kaydetti. Yolcu sayılarında önceki bayramlara nazaran yüzde 30 azalma yaşandığını söyleyen Erdoğan, “İnsanlar memleketlerinden yeni döndüler. Tekrar kurbanlarını kesmek için memleketlerine gitmek isteyenlerde azalma var” dedi.

 

 

ÖNCEKİ HABER

Biz yaptık siz de yapabilirsiniz

SONRAKİ HABER

Başlayan yalnızca eğitim yılı mı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa