İşçinin inisiyatifi belirleyici olur
Çelik-İş Sendikasının örgütlü olduğu Termo Teknik işçileri MESS sözleşmesiyle ilk kez tanışıyor. Sözleşme başlamış olmasına rağmen daha taslaktan bile haberi olmayan işçiler, gelişmeleri diğer sendikaların açıklamalarından takip ediyor.
Tuncay SAĞIROĞLU
Çorlu
Çelik-İş Sendikasının örgütlü olduğu Termo Teknik işçileri MESS sözleşmesiyle ilk kez tanışıyor. Sözleşme başlamış olmasına rağmen daha taslaktan bile haberi olmayan işçiler, gelişmeleri diğer sendikaların açıklamalarından takip ediyor. Bu nedenle sözleşmeden umutlu olmayan işçiler, işçilerin inisiyatif alması halinde sözleşmenın beklentilerinin karşılayabileceğine dikkat çektiler.
Sözleşmeyle ilgili açıklama yapmayan Çelik-İş yöneticileri, bu süreçte fabrikaya da hiç gelmemiş. Bir Termo Teknik işçisi tepkisini şöyle dile getirdi: “Geçen iki sözleşme iyi geçmedi. Geçen sözleşmede sadece enflasyon oranında zam aldık. Her geçen yıl ücretlerimiz eriyor. Ağır sanayide çalışmamıza rağmen ben kendim 1000 lira ücret alıyorum. Taslağı sorduğumuzda geçiştirip hiçbir cevap vermiyorlar. Sendikanın fabrikada hiçbir etkisi olmadığı gibi işçiler üzerinde baskı uyguluyorlar.” Geçen sözleşmede sendikacıların kendilerine en düşük ücrete 180 lira zam geldiğini söylediğini ancak yaptıkları hesapta bu rakamın 105 lira olduğunu gördüklerini anlatan Termo Teknik işçisi, “Bundan dolayı nerede ise sendikanın gereksizliğine inanmaya başladık. Temsilci bizden sürekli kaçıyor. Fabrikada biraz ses çıran işçi hemen daha zor bölümlere sürgüne gönderiliyor” diye konuştu.
NET ÜCRETİMİZİ DAHİ BİLMİYORUZ
Ağır ve riskli işlerde çalışmalarına rağmen, fabrikadaki 480 işçinin yüzde 70’inden fazlasının asgari ücret seviyesinde ücret aldığını anlatan işçi, şöyle devam etti: “Bunun için iyi bir zam bekliyoruz. Ücretlerimiz düşük olduğu için mesai yaparak yaşamımızı sürdürmeye çalışıyoruz. Şimdi yedili çalışma sistemini getirerek bunu da elimizden almaya çalışıyorlar. Mesailer, vergi dilimlerindeki değişikliklerden dolayı net ücretimizi dahi bilmiyoruz.” Daha önceki münferit yapılan iki sözleşmenin iyi geçmediğini ifade eden Termo Teknik işçisi MESS ile yapılacak grup sözleşmesinin ise daha zor olacağını belirtti. İşçi “Çünkü fabrika ile yapılan sözleşmede dahi hak kaybına uğradık ki patronların ortak hareket ettiği MESS’le yapılan sözleşme böyle giderse hiçbir şey alamayız” diye konuştu.
SENDİKALAR VE İŞÇİLER ORTAK HAREKET ETMELİ
“Sözleşmelerde patronlar tek bir sendika ile sözleşmeye otururken biz birbirine nerede ise düşman üç sendika ile karşılarına çıkıyoruz. İşçi sendikalarının birbiri ile rekabetlerini biliyor ve ortak hareket etmelerinin zor olduğunu biliyorum. Ama bu sendikalar işçi sendikası ise bizlerin çıkarını savunuyorlarsa ortak hareket etmekten başka yol yoktur. Aksi taktirde bölünmüş işçiler metal patronlarına yem olacağız” diyen işçi, sendikalara ve metal işçilerine ortak hareket etme çağrısı yaptı.
İşçilerin sürecin dışında bırakıldığını, taslak hakkında dahi bilgi verilmediğini aktaran işçi, hep böyle devam ettiği için işçilerin de hep kaybettiğini dile getirdi. Temo Teknik işçisi, işçilerin sözleşme için inisiyatif alarak harekete geçmesi gerektiğini dile getirdi.