12 Ekim 2014 20:28

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun 10 asıl ve 7 yedek üyesi bugün yapılan seçimler sonucu belirlendi.

HSYK'nin adli yargıdan 7 asıl üyesi, hükümetin desteklediği "Yargıda Birlik Platformu" (YBP) üyesi Metin Yandırmaz, Mehmet Yılmaz, Mehmet Durgun, Ömür Topaç, Ramazan Kaya, İsa Çelik ve Turgay Ateş olurken, yedek üyeliklere de İlker Çetin, Selahattin Menteş, Zeynep Şahin ve Orhan Gödel seçildi.

İdari yargıdan asıl üyelikleri de YBP üyesi Halil Koç ile Gülen Cemaati destekli bağımsız adaylar Ahmet Berberoğlu ve Mahmut Şen kazanırken, yedek üyeliklere Cafer Ergen ve Mehmet Gürpınar seçildi.

Seçim sonuçlarının belli olmasından sonra, İstanbul Çağlayan'daki Adalet Sarayı'nda, İstanbul'dan kazanan adaylar Mehmet Durgun ve Ömür Topaç ile birlikte adliyenin avlusuna inen İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, alkışlarla karşılandı.

EN ÇOK OYU METİN YANDIRMAZ ALDI

Bugün yapılan HSYK seçimi için 13 bin 993 hakim ve savcıdan 13 bin 750'si sandık başına gitti. 13 bin 614 oyun geçerli, 136 oyun da geçersiz sayıldığı seçim sonucunda 10 hakim ve savcı HSYK üyesi oldu.

Resmi olmayan kesin sonuçlara göre, YBP listesinden seçime giren 10 kişiden 8'i seçilmeyi başarırken, bağımsız olarak seçime giren 10 kişiden 2'si kazandı. YARSAV ve Yargıçlar Sendikası'nın desteklediği adaylardan hiçbiri seçilemedi.

YBP listesinden seçime giren Balıkesir Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Yandırmaz, 5 bin 836 oyla en çok oyu alarak birinci sıradan seçilmeyi başardı.

SEÇİLENLER

Yargıda Birlik Platformu (YBP) listesinden HSYK'ya seçilen isimler şunlar: Balıkesir Cumhuriyet Başsavcıvekili Metin Yandırmaz, HSYK Başmüfettişi Mehmet Yılmaz, Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Ramazan Kaya, İstanbul Hakimi Mehmet Durgun, İstanbul Anadolu Adliyesi Başsavcıvekili Ömür Topaç, Denizli Hakimi Turgay Ateş, HSYK Başmüfettişi İsa Çelik ve HSYK üyesi Halil Koç.

Bağımsız olarak seçime giren HSYK üyesi Ahmet Berberoğlu ve Ankara Bölge İdare Mahkemesi üyesi Mahmut Şen da HSYK'ya girmeyi başaran diğer iki isim oldu.

Kazanan iki adayla birlikte açıklama yapan Başsavcı Hadi Salihoğlu, “Bugün, uzun süreli bir maratonu sona erdirdik. Çok değerli hakim ve savcı arkadaşlarımızı Kurul'a gönderdik. Sevgili Ömür Topaç Başsavcımız, Mehmet Durgun kardeşimiz, İstanbul olarak gönderdiğimiz kardeşlerimiz. Hakim ve savcılara en iyi şekilde hizmet edeceklerine inanıyoruz. Ayrıca, çok seviyeli ve güzel bir seçim yapılmıştır. Arkadaşlarımız hakim ve savcıdır, tercihlerini serbest ve hür iradeleriyle kullanmışlardır. Önümüzdeki dönemin hayırlara vesile olacağına inanıyorum. Ülkemizin bulunduğu ciddi durumlar ortada. Gerçekten Yüksek Hakimler Kurulu da ülkemizin kaderini belirleyen bir kurum. Tüm arkadaşları tebrik ediyoruz" şeklinde konuştu.

DURGUN: TÜRK YARGISINA HAYIRLI OLSUN

HSYK üyeliğine seçilen Mehmet Durgun da, "Türk milletine ve Türk yargısına hayırlı olsun. 12 Ekim'de yapılan seçimde Türk yargısı kazandı. Bu seçimin kaybedeni yok; bir olacağız, birlik olacağız. Türk milleti adına hayırlı olsun inşallah" dedi.

TOPAÇ: TÜRK YARGISINI LAYIK OLDUĞU ŞEKİLDE YÖNETECEĞİZ

Ömür Topaç da, "Uzun soluklu bir süreçti. Türk yargısının unsurları, hakimleri, savcıları kendisine yakışır bir şekilde bu sonucu aldı. Türk yargısının layık olduğu şekilde bir yargı yönetimi oluşturacağız. Hiç kimseyi ötekileştirmeyeceğiz. Bu seçimin kaybedeni yoktur, kazananı Türk yargısıdır" diye konuştu.

17 VE 25 ARALIĞIN ARDINDAN  DÜĞMEYE BASTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a uzanan 17 ve 25 Aralık yolsuzluk operasyonlarının ardından hükümet düğmeye basmış ve Adalet Bakanlığının HSYK üzerindeki etkisini attıran ve kurulun yapısını tamamen altüst eden HSYK yasası yürürlüğe sokmuştu. Hükümetin  HSYK’deki etkinliğini arttırabilmesi için kurulda üye sayısı bakımından çoğunluğa hakim olması gerekiyordu. Hükümetin HSYK üyeliği için Danıştay ve Yargıtay’da yapılan seçimleri kaybetmesinin ardından gözler 10 üyenin belirleneceği kritik seçime çevrilmişti. 4 üyenin Cumhurbaşkanı tarafından seçildiği, yine Adalet Bakanı ve müsteşarının doğal üye olduğu HSYK dairelerindeki etkinliğini arttırabilmesi için en az beş üyeliği alması gerekiyordu.

BOZDAĞ SEÇİMLERİ DEĞERLENDİRDİ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hakimevi’nde HSYK seçim sonuçlarını değerlendirdi. Hakimevi çıkışında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bozdağ, “Bu seçim hâkim ve savcılarımızın kendi seçimidir. Kendileri hakkında nihai kararlar verecek en yüksek kurulun üyelerinin belirlendiği bir seçimdir. Demokratik bir seçim olmuştur. Seçim sonuçları itibari ile baktığımızda çoğulcu bir HSYK yapısı oluşmuştur. Yargının içindeki bütün farklılıkların temsil edildiği bir sonuç ortaya çıkmıştır. Türkiye’nin, milletimizin arzusu da bu anlamda çoğulcu bir yapının oluşmasıdır. Hâkim ve savcılarımız bu seçimle kazanmışlardır. Türkiye’nin yargısı kazanmıştır, hukuk devleti, tarafsız ve bağımsız bir yargı anlayışı kazanmıştır. Esasında hâkim ve savcılarımız tekçi bir anlayışa, ideolojik bir yargı anlayışına ‘hayır’ demişlerdir.” dedi.

'TÜRKİYE’NİN ANAYASANIN 159. MADDESİNİ DEĞİŞTİRMESİ ZARURİDİR'

HSYK üyelik seçiminde bir değişiklik yapılıp yapılmayacağı ile ilgili soruya ise Bozdağ şu şekilde cevap verdi: “2010 referandumundan sonra uygulanan seçim ilk olduğu için onun sonuçlarını o gün itibarı ile tam değerlendirme imkânı olmamıştır. Ama buğu gelinen noktada baktığımız bu seçim usulü yargı içerisinde ayrışmalara, kutuplaşmalara hepimiz yol açtığı hiç şüphesiz. Ben kurul başkanı olarak daha önce de ifade ettim. Bu seçim usulünün sonuç ne olursa olsun değiştirilmesinde Türkiye’miz acısından fayda vardır. Hukuk devleti acısından, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı acısından fayda vardır, yargının politize olmaması için, ayrışmaması için, hukuk üstünlüğüne sadakatle bağlı kalarak devam etmesi için Türkiye’nin anayasanın 159. maddesini değiştirmesini zaruridir. Buradan muhalefet partilerimize de çağrıda bulunuyorum. Gelin anayasanın 159. maddesini birlikte yazalım. Geçmişte biz seçim usulünün çok faydalı olacağına inanarak bu değişiklik yaptık. Gelinen noktada baktığımızda bunun pek çok sıkıntılar ortaya koyduğu da tartışmasızdır. O zaman iyi niyetle ön gördüğümüz sonuçlar ortaya maalesef çıkmıyor.” (HABER MERKEZİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Peşkeşe ‘dur’ de!

Peşkeşe ‘dur’ de!

Çayırhan Termik Santralinin özelleştirilmesi için alınan ve genelde mal değerinin yüzde 10 düzeyinde belirlenen geçici teminat bedeli 250 milyon TL oldu. Bu bedel madenin sadece 3.5 günlük kazancına denk geliyor. Satışa karşı direnişi sürdüren madenciler, ‘Yağmayı durduralım’ çağrısı yaptı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
DİSK-AR’ın araştırmasına göre sadece iki aylık enflasyon nedeniyle işçilerin, memurların ve emeklilerin cebinden en az 101 milyar lira çalındı.

Evrensel'i Takip Et