Her pembeye kanmayın
Ekim ayı, meme kanseri hakkında bilinçlendirme ayı. Hastalığa karşı farkındalık yaratmak için yollarda pembe pembe bilboardlar, marketlerde bilinen markaların logolarının olduğu pembe ürünler görmek mümkün.
Ekim ayı, meme kanseri hakkında bilinçlendirme ayı. Hastalığa karşı farkındalık yaratmak için yollarda pembe pembe bilboardlar, marketlerde bilinen markaların logolarının olduğu pembe ürünler görmek mümkün.
Ülkemizde de en sık görülen üçüncü kanser türü olan meme kanseri hakkında bilinçlenmek, erken teşhisle önlem almak ve gereken tedavi yöntemlerini uygulamak elbette önemli. Ancak, meme kanseri hakkında bilinçlendirme/farkındalık yaratma kampanyalarının dünya çapında bir piyasaya dönüşmüş olması ise eleştiri konusu.
msmagazine.com sitesinin blog yazarlarından Rachel Kassenbrock’a göre meme kanseri farkındalık ayı, aynı zamanda şirketler için kâr elde etme ve önemli bir konuyu destekler gibi görünerek müşteriler gözünde itibar kazanma ayı. Şirketler, meme kanseri tedavisi için kurulmuş araştırma merkezlerine doğrudan bağışta bulunmak yerine, gelirinin bir kısmını bağışlama sözüyle pembe kurdeleli ürünler piyasaya sürüyor. Bu şirketlerin meme kanserini kullanarak kendi markalarının farkındalığını artırdığını söyleyen Kassenbrock, hastalığın ticarileştirilmesinin meme kanseri riskiyle yaşayan kadınlara yardımdan çok uzakta olduğunu söylüyor. Kapitalizmin bu “pembe” oyununa isim de bulunmuş; pinkwashing, “pembe aklama”. Yani bir şirket ya da kurumun meme kanserine dikkat çekmek adı altında piyasaya pembe kurdeleli ürünler sürmesi. Öyle ki, bu pembe kurdeleli ürünlerin kansere sebep olma olasılığı bile var! Bu anlamda, Rachel Kassenbrock’un “Huzurlarınızda Meme Kanseri Endüstrisi Ayı!” başlıklı yazısında söyledikleri dikkat çekici.
PEMBE AKLAMANIN BÖYLESİ GÖRÜLMEDİ!
“Petrol servis şirketi Baker Hughes ile ünlü meme kanseri vakıflarından Susan G. Komen for the Cure Vakfı gelecek sene için birlikte kampanya başlatacaklarını ilan etti. Kampanya şöyle; Baker Hughes dünyanın her yerine 1000 adet pembeye boyanmış sondaj matkabı dağıtacak. Böylece dağıtılan her matkap ile hastalıkta bir delik açılacak, tedavi için farkındalık yaratılacak. Ancak, Kassenbrock’un dediği gibi Hughes’un kansere dikkat çekmek için pembe sondaj matkapları ile açacağı delikler yeni kanser vakalarının yaşama sızmasına neden olabilir, çünkü yapılan bilimsel araştırmalar gösteriyor ki petrol ararken kullanılan kimyasallarla hastalık arasında bağ var. Breast Cancer Action (Meme Kanseri Eylem Grubu) hazırladığı bir raporda, 700’den fazla kimyasal maddenin hidrolik kırılmada kullanıldığını ve bunlardan onlarcasının da kanser riskini arttırdığını belirtti. Bu iddia, Teksas Sağlık Hizmetleri Departmanının, petrol aramaları yapılan yerlerde yaşayan insanların meme kanserine yakalanma riskinin başka yerlerde yaşayanlara oranla fazla olduğunu gösteren bir araştırması ile de doğrulanmıştır.”
DESTEKLERİNİZ NEREYE GİDİYOR?
“Meme Kanseri Eylem Grubu hastalığa bakış açımızı değiştirmek üzere çalışırken, bu konuda bir diğer önemli kurum olan Meme Kanseri Fonu (Breast Cancer Fund) hangi kimyasalların meme kanseriyle ilgili olduğunu ve bunlara maruz kalmanın nasıl en aza indirilmesi gerektiğini araştırıyor. Bu araştırmayı, halkın meme kanseri riskini aza indirecek yolları öğreten eğitim çalışması ve destek kampanyaları şeklinde sürdürüyor. Geçtiğimiz birkaç yıl içinde, kozmetik ürünlerindeki zararlı kimyasallar, paketlenmiş yiyeceklerdeki BPA tehlikesi ve genç kızlar arasında meme kanserine yakalanma riski doğuran erken ergenliğin nedenleri üzerine bir rapor yayınlamışlardı.
Bu nedenle, bu ay içinde pembe bileklikler takmadan ya da şirketlere katkıda bulunmadan önce, meme kanseri konusunda ilerlemeler kaydeden kurumlara destek vermeyi bir düşünün.”
KAMPANYA GELİRLERİNİN SADECE YÜZDE 8’İ ARAŞTIRMALARA GİDİYOR
“Ulusal Futbol Ligi’nde (NFL) oyuncular ve yöneticiler her yıl ekim ayı boyunca meme kanserine farkındalık kazandırmak için “A Crucial Catch” adlı bir kampanyada pembe ekipmanlarla sahaya çıkarlar ve seyircilerin de pembeli ürünlerden almasını teşvik ederler. Ancak, Business Insider’ın raporuna göre, pembe NFL ürünlerinden gelen gelirin ancak yüzde 8’i gerçekten kanser araştırmalarına gidiyor. Ayrıca şuna da değinmek gerekiyor ki, bu kampanya kadınları “Erken teşhis hayat kurtarır” sloganıyla yanlış bilgilendiriyor. NFL ve Komen’e ek olarak, Oriental Trading, Kohl’s ve Dansko adlı üç ayrı şirket daha meme kanseri için farkındalık adı altında aldatıcı kampanyalar düzenliyor.
PEMBELEŞMEDEN ÖNCE DÜŞÜNÜN
“Ekim ayındaki bu yanlış bilgiler, boş farkındalık kampanyaları selinde. Gerçekten hastalıkla mücadele edecek kadınların yaşamlarında gelişme yaratacak işler her zamankinden daha da önemli. Meme Kanseri Eylem Grubu, kadınların daha sonra bağımlı kalacakları ilaç markalarının sponsorluğuna karşı çıkıyor, aslında yapılacak maddi desteğin farkındalıktan çok tedavi bulmaya yarayacak işlere olması gerektiğini ifade ediyor. Meme Kanseri Eylem Grubunun gündeminde asıl olarak meme kanser tedavisinde daha etkili ilaçlar, daha az toksit tedavisi, kansere neden olabilecek çevresel etkenlerin en aza indirilmesi, tedaviye ulaşmada toplumsal eşitsizliğin oynadığı rolün en aza indirilmesi ve meme kanserinin tartışılmasında kamu algısının değiştirilmesi gibi maddeler tartışılıyor. Meme Kanseri Eylem Grubunun ayrıca tüm bu pembe-aklamacılara karşı yürüttüğü Pembeleşmeden Önce Düşünün (Think Before You Pink) kampanyası da var.”
msmagazine.com sitesinden çeviren Müslime Karabatak