21 Ekim 2014 07:12

Depremin değil ihmalin sarstığı kent

Van’da yaşanan 2 ayrı büyük deprem sonrası 2 bin 307 bina yıkıldı, 644 kişi yaşamını yitirdi. Uzmanların yaptığı incelemelerde insanların depremden değil denetime tabi tutulmayan yapılar nedeniyle yaşamını yitirdiğine vurgu yapılırken, aradan geçen 3 yıla rağmen kent halen depreme hazırlıklı bir şehir haline getirilmedi.

Depremin değil ihmalin sarstığı kent
Paylaş

Selman ÇİÇEK
İdris YILMAZ


Van’da yaşanan 2 ayrı büyük deprem sonrası 2 bin 307 bina yıkıldı, 644 kişi yaşamını yitirdi. Uzmanların yaptığı incelemelerde insanların depremden değil denetime tabi tutulmayan yapılar nedeniyle yaşamını yitirdiğine vurgu yapılırken, aradan geçen 3 yıla rağmen kent halen depreme hazırlıklı bir şehir haline getirilmedi.

23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihinde 2 büyük depremle sarsılan Van ve Erciş ilçesi aradan geçen 3 yıla rağmen halen depreme hazır bir hale getirilmedi. Kent merkezi, Erciş ilçesi ve birçok köyde yıkıma neden olan depremin ardından enkaza dönen binalarda adeta can pazarı yaşandı ve depremden geriye yüzlerce ölü ve binlerce yaralı kaldı.

2 BİN 307 BİNA YIKILDI 644 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Yaşanan depremde 2 bin 307 bina çökmesi sonucu Van merkezde 101, Erciş’te 477, köylerde ise 66 kişi olmak üzere toplamda 644 kişi enkaz altında kalarak yaşamını yitirdi. 4 binin üzerinde insanın yaralandığı depremde, yüzlerde kişi ise oluşturulan ekipler ve yakınlarının imkanları ile kurtulmayı başardı.  

BİNLERCE YURTTAŞ ÇADIRLARDA KALDI

Devletin bölgeye yardım aktarmada yetersiz kalması nedeni ile yüzlerce insan ağır hasarlı  evlerinde hayati tehlikeyi göze alarak yaşamak zorunda kaldı. Binlerce insanın soğuk kış koşullarında yazlık çadırlarda yaşamak zorunda kaldığı kentte, yüzlerce yurttaş da kendi imkanları ile naylon ve brandadan yaptığı barakalarda kaldı. Soğuk havalar nedeni ile ısınma sorunu yaşayan çok sayıda çocuk  ve yaşlı  zatürre, astım ve tedavisi imkansız KOAH gibi  hastalığının pençesine düştü. Yine ısınmak için çadırlarda soba kullanılması nedeniyle çıkan yangınlarda çoğunluğu çocuk 10’a yakın kişi yaşamını yitirdi. İlk depremin ardından dönemin  Van Valisi Münir Karaloğlu’nun “Evinize dönün” açıklamasının ardından hasarlı evlere yerleşen yurttaşlar 9 Kasım’da meydana gelen 2’nci deprem ile bir kez daha sarsıldı.

TOKİ BİNALARI DEPREME DAYANIKSIZ İNŞA EDİLDİ

Depremin ardından bir yıl içerisinde TOKİ yapıtları inşa edildi. Depremzedelerin barınma sorununun çözülmesi için yapıldığı belirtilen TOKİ konutları, fela
ketten kaçıp sığınan depremzedeler için çözüm olmak yerine adeta yeni sorunların kaynağına dönüştü.

Birçok depremzede TOKİ evlerine yerleştirilme karşılığında büyük bir kira bedelinin altına sokuldu. Borçlandırılarak TOKİ evlerine yerleştirilen yurttaşlar, evlerin çürük olduğunu her fırsatta dile getirerek, 3’üncü yılı da tamamladı.


DAVALAR TATMİN ETMEDİ

Depremde hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralananlar tarafından sorumlular hakkında hakkında davalar açıldı, ancak verilen cezalar kimseyi tatmin etmedi. 3 dava simge haline geldi. Bayram Otel davasında Tevfik Bayram 11 yıl hapis cezasına çarptırılırken, Safa Apartmanı’nın sahibi Nezir Baş ise 684 bin TL tazminata mahkum edildi. Erciş’teki Sevgi Apartmanı’nın Sahibi Salih Ölmez hakkında açılan davada “İhale yasağı” getirilmediği için kamu ihalelerine girmeye devam ediyor.


AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMEDİ

Depremin ardından Van ve ilçelerin “Afet Bölgesi” olarak ilan edilmesine bizzat dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan karşı çıktı. Depremin ardından depremzedelerin yaralarını sarmak yerine Van’ı yeniden TOKİ ile inşa edeceklerini söyleyen Erdoğan, kentin “Afet Bölgesi” olarak ilan edilmesine, “Buranın afet bölgesi ilan edilmesi ne demek biliyor musunuz? Bundan sonra burada ne imar yapabilirsiniz, ne iskan yapabilirsiniz” sözleri ile karşı çıktı. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Gürkan: İşçiye, eğitime, sağlığa değil, savaşa bütçe yapılıyor

SONRAKİ HABER

\'Hırsızlar dururken dayanışma yargılanamaz\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa