Chomsky, Türkiye'nin Kürt politikasını eleştirdi
Amerikalı ünlü dil ve siyaset bilimcisi Noam Chomsky, Türiye'nin 90'lı yıllarda Kürtlere devlet şiddeti uyguladığını, şimdilerde ise aynı çirkin politikaları Kobanê konusunda da sürdürdüğünü dile getirdi.
Amerikalı ünlü dil ve siyaset bilimcisi Noam Chomsky, Türiye'nin 90'lı yıllarda Kürtlere devlet şiddeti uyguladığını, şimdilerde ise aynı çirkin politikaları Kobanê konusunda da sürdürdüğünü dile getirdi.
Noam Chomsky, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı ile Yabancı Diller Yüksek Okulu tarafından düzenlenen '1. Üniversitelerarası İngiliz Dili, Edebiyatı ve Dilbilimi Kongresi'ne katıldı.
Telekonferans yöntemiyle öğrencilere konferans veren Chomsky, daha sonra salonda bulunan öğrenci ve akademisyenlerin sorularını cevapladı.
Türkiye'nin Kobanê'deki Kürtlere Peşmerge'nin destek vermesiyle ilgili politikasında değişiklik yapmasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Chomsky, Türkiye'nin özel bir konumu olan modern ve sanayileşmiş bir ülke olarak hem Avrupa'ya hem de Ortadoğu'ya bakan yönlerine sahip olduğunu ve bu özelliklerini kullanması gerektiğini dile getirdi.
Kobanê'deki Kürtler ile YPG'yi Türkiye'nin muhalifi grup olarak nitelendiren Chomsky, Peşmerge'yi ise Türkiye'nin müttefiki olarak adlandırdı. Ankara'nın Peşmerge'nin Kobanê'ye geçmesine izin vermesini ise Chomsky, Türkiye'nin müttefik güçlerini (Peşmerge) PYD'nin etki alanına yerleştirme çabası olarak gördüğünü kaydetti.
Türkiye'nin Peşmerge'nin Kobanê'ye girmesini kabul etmesini politika değişikliği olarak görmediğini dile getiren Chomsky, bu tespiti bir çok Türkiyeli analistin de yaptığını ifade etti. Chomsky, Kobanê'nin, potansiyel katliamla yüz yüze iken Türkiye tanklarının bir kaç yüz metre mesafede izlemede kalmasını üzüntüyle karşıladığını da dile getirdi.
Türkiye'nin Kürt politikasının geçmişten bu yana olumsuz olduğunu belirten Chomsky, "Peşmerge'yi Kobanê'ye getirmek, çok çirkin bir politika. Umarım ki Türkiye yeni dünya düzeninde kendine bu rolü almaz. Bu çok çirkin bir konum ve çok olumsuz etkileri olacaktır. 90'larda Kürt bölgesinde Türk devletinin şiddetini hatırlarsınız. On binlerce kişi öldürüldü, Güney ve Güneydoğu bölgelerinde yüzlerce köy yıkıldı. Akla gelebilecek her türlü terör ve işkence kullanıldı. Bunun sonucu olarak binlerce insan mülteci konumuna düştü, bunlar da İstanbul'da gecekondu bölgelerini oluşturdu. İstanbul'a geldiğimde buraları ziyaret etmiştim." diye konuştu. (ISPARTA)