İslamcı muhaliflerin Kobanê hoşnutsuzluğu
Suriye’de Esad rejimine karşı savaşan İslamcı muhalifler Kobanê’de Kürtlerin IŞİD’e karşı direnişinden hoşnut değil.
Suriye’de Esad rejimine karşı savaşan İslamcı muhalifler Kobanê’de Kürtlerin IŞİD’e karşı direnişinden hoşnut değil.
Suriye’de İslamcı muhaliflerin koalisyonu basın toplantısı düzenleyerek, Kobanê’de IŞİD’e karşı savaşan Suriyeli Kürtleri, Devlet Başkanı Beşar Esad’ı desteklemekle suçladı.
Selefi eğilimli muhalif bir ittifak olan ve 45 bin savaşçısı bulunduğu tahmin edilen İslami Cephe’nin askeri şefi Zahran Alloush, “Yüz binlerce Suriyeli muhalifin Kobanê’de İslam Devleti (IŞİD) ve Suriyeli Kürtler arasındaki, ABD hava saldırılarıyla desteklenen savaşın, dikkatleri, kendilerinin Suriye Devlet Başkanı Esad’a karşı verdikleri savaştan çekmesi nedeniyle korkuttuğunu” açıkladı.
Middle East Eye’ın haberine göre Alloush, pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, “Kobanê, halkın Müslüman olduğu bir Suriye kenti, onlar Kobanê’yi kurtarmaya çalışırken biz diğer kentleri Esad rejiminden kurtarmaya çalışıyoruz. DAEŞ’e (IŞİD) yönelik bakışımız değişmedi. Suriye halkına karşı işledikleri korkunç suçları unutmadık” dedi.
Alloush, PYD’nin ise ne muhaliflerin ne de Suriye hükümetinin yanında olmadığını ama Beşar Esad’la ittifak yaptıkları için kendi “düşman liste”lerinde yer aldığını söylemesi dikkat çekti
KÜRTLER ‘DÜŞMAN’ LİSTESİNDE
İslami Cephe’nin bu toplantısı dünyanın Kobanê’de yoğunlaşan dikkatini tekrar kendi üzerlerine çekme çabası olarak değerlendiriliyor. 42 yaşındaki Alloush, Batı’da az tanınan bir lider fakat ÖSO merkezli Suriye muhalefetinin zayıflaması ile İslami Cephe’nin Suriye’deki varlığı daha görünür hale geldi.
Cephe, 2013 aralığında insan hakları savunucusu Razan Zietouneh’i öldürmenin yanı sıra çok sayıda insan hakkı ihlali ile de suçlanıyor.
Middle East Eye’a konuşan Suriyeli Analist Joshua Landis İslami Cephe’yi, Alloush’un ideolojisi ile el Kaide’ninki arasında derin farklar yok. Tam tersi grinin tonları kadar farklılar. İki grupta yabancı cihatçıları kucaklıyor ve onları Suriye’de savaşa katılmaları için cesaretlendiriyor. İki taraf da İslami İmparatorluğun kurulması çağrısı yapıyor” şeklinde yorumluyor.
2013’te Suriye’de Esad’a karşı savaşmaya başlayan İslami Cephe, Suriye hükümetine yönelik askeri baskıyı devam ettirmek ve Suriyeli muhalifleri birleştirmek isteyen ancak bir yandan da silahların el Nusra gibi ‘terörist’ saydığı grupların eline geçmesini de istemiyor görünen ABD için de sıkıntı yaratıyor. (DIŞ HABERLER)