06 Kasım 2014 08:21

Basına akreditasyon yargıya taşındı

İSTANBUL (CİHAN)- Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık başta olmak üzere hükümetin basına uyguladığı akreditasyon, Cihan Haber Ajansı ve Samanyolu televizyonu tarafından yargıya

Paylaş
İSTANBUL (CİHAN)- Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık başta olmak üzere hükümetin basına uyguladığı akreditasyon, Cihan Haber Ajansı ve Samanyolu televizyonu tarafından yargıya taşındı.

Cihan Haber Ajansı avukatları İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi'ne dava açarken Samanyolu yayın grubunun avukatları Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Başvuruda, akreditasyon yasağının Anayasa'nın 28. maddesi ile güvence altına alınan ‘basın özgürlüğü' hakkının ihlali anlamına geldiği belirtildi.

Cihan Haber Ajansı avukatları tarafından Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi'ne gönderilmek üzere İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi'ne verilen dava dilekçesinde, “Akreditasyon uygulama işlemi hakkında yürütmenin durdurulması kararı ve iptal kararı verilmesini talep ederiz.” denildi.

İdare Mahkemesi'ne gönderilen dilekçede, “Basın hürdür, sansür edilemez. Anayasada düzenlenerek basın hürriyeti sağlam bir güvenceyle korunmak istenilmiştir. Diğer yandan, devlet basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri almakla da yükümlü tutulmuştur.” ifadeleri kullanıldı. Medya mensuplarının haber yapma iradelerinin serbestliğinin sağlanmasının Anayasal bir zorunluluk olduğu vurgulanan dilekçede, “Haber yapma ve haber alma hürriyetine bu uygulama ile sansür vurulmaktadır ve iptal edilmelidir.” talebi yer aldı.

NEFRET VE AYRIMCILIK SUÇU İŞLENİYOR

Yasaktan dolayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu'na suç duyurusunda bulunan Samanyolu Yayın Grubu avukatı Adnan Şeker, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti milletvekilleri Hüseyin Çelik ve Süleyman Soylu'ya Türk Ceza Kanunu 122/1-d maddesine göre ‘nefret ve ayrımcılık' suçlamalarını yöneltti.

Samanyolu yayın grubu adına İmtiyaz Sahibi Hidayet Karaca'nın şikayetçi olduğu suç duyurusunda, Samanyolu televizyonuna akreditasyon uygulayan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin sorumluları sıfatıyla milletvekilleri Hüseyin Çelik ve Süleyman Soylu ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘nefret ve ayrımcılık' suçu işlediği belirtildi. Dilekçede, medya organlarına akreditasyon uygulayarak hükümetin programlarını izlemelerinin ve haber yapmalarının engellendiği belirtildi, haklarında gerekli işlemlerin yapılması talep edildi.

DANIŞTAY VETO ETMİŞTİ

Danıştay İdari Davalar Kurulu, 2008 yılında Başbakanlık tarafından Hürriyet, Milliyet, Akşam ve Star televizyonu muhabirlerine uygulanan akreditasyon uygulaması hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermişti. İdare mahkemesi tarafından iptal edilen akreditasyon uygulaması, Danıştay'a taşınmıştı. Davayı inceleyen Danıştay 10. Dairesi, 20 Mayıs 2010'da akreditasyon iptaline ilişkin işlemi hakkındaki ‘yürütmeyi durdurma’ istemini reddetmişti. İtiraz üzerine konu Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nda ele alınmış ve akreditasyon uygulamasının yürütmesinin durdurulmasına karar vermişti.
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

Kültür Bakanlığı heyeti Siirt'te yanan kütüphaneyi inceledi

SONRAKİ HABER

Çarşamba'da Yeşilırmak’ın debisi arttırılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa