Siyanürlü aramaya karşı protesto eylemi
Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu, Fatsa'da yabancı ortaklı Altıntepe Şirketi'nin, siyanürlü altın arama için başlatmış olduğu çalışmaların durdurulmasını isteyerek, "Siyanür, doğa ve canlı yaşamında geri dönüşü olmayan tahribatlara neden olur" dedi.
Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu, Ordu'daki siyanürlü altın işletmesine karşı Galatasaray Meydanı'nda açıklama yaptı. "Fatsa Ünye halkı siyanüre direniyor" yazılı pankartın açıldığı eyleme, platform üyelerinin Sinop Bakırtepe Çevre Platformu, Bergama köylüleri ve Karadeniz İsyandadır Platformu ile çok sayıda yurttaş destek verdi. Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu adına yapılan açıklamada, "İktidar, son 12 yılda gerçekleştirdiği icraatlarla ülkemizi bütünüyle sermayenin rant ve talanına açtı" denildi.
'SİYANÜRÜN ETKİSİ SİLİNMEZ'
Fatsa'nın Yukarı Bahçeler Mahallesi Engiz Mevkii'nde yabancı ortaklı Altıntepe Şirketi'nin, altın madeni çıkarmak üzere çalışma başlattığı bilgisi verilerek, "Bir yıl önce başlayan çalışma kapsamında şirket 100 dönümlük alanda bulunan binlerce ağacı kesmiştir. 900 ton civarı altın olduğu iddia edilen alanda açacakları kuyularda siyanürle altın ayrıştırılmaya başlanacağı ifade ediliyor" ifadelerine yer verildi. Siyanürün etkisi yok olmayan bir zehir olduğuna dikkat çekilerek, "Siyanür, doğa ve canlı yaşamında geri dönüşü olmayan tahribatlara neden olur. Siyanürün etkisi çok uzun yıllar kullanıldığı alandan silinmez" denildi. Yöre halkının siyanürlü aramaya karşı mücadele yürüttüğünün hatırlatıldığı açıklamada, "Fatsa ve Ünye'de siyanürlü altın işletmesine karşı çıktığımızı haykırıyoruz. Siyanürle işletilmesi düşünülen altın madenin bir an önce durdurulmasını ve kapatılmasını istiyoruz" diye belirtildi. Eylem, yöre sanatçılarının okuduğu türküler eşliğinde son buldu. (DİHA)