Taşeronlaştırma ve kâr hırsı öldürüyor
Elazığ’ın Alacakaya ilçesinde bulunan Eti Krom AŞ’ye ait krom madeni ocağında 1 işçinin ölümü, 1 işçinin de ağır yaralanmasına yol açan kazayı değerlendiren Maden Mühendisleri Odası Elazığ Temsilcisi Mehmet Rojbin Bingöl, tahkimatın maliyetli olduğu için taşeron firmalar tarafından ikinci plana atıldığını söyledi.
Elazığ’ın Alacakaya ilçesinde bulunan Eti Krom AŞ’ye ait krom madeni ocağında 1 işçinin ölümü, 1 işçinin de ağır yaralanmasına yol açan kazayı değerlendiren Maden Mühendisleri Odası Elazığ Temsilcisi Mehmet Rojbin Bingöl, tahkimatın maliyetli olduğu için taşeron firmalar tarafından ikinci plana atıldığını söyledi.
Krom madenlerinde tavanda bulunan kütlelerin düşmesi sonucu yaşanan kazaların sıklığının göz ardı edilemeyecek kadar fazla olduğunu söyleyen Maden Mühendisleri Odası Elazığ İl Temsilcisi Mehmet Rojbin Bingöl, işçilerin hayatlarını kaybedip, yaralandığı bu kazaların önlenemez kazalar olmadığını ifade etti. Kazaların yaşanmaması için temizliğin, kromun çıkarıldığı ilerleme yoluna göre yapılması ve temizlik yapan işçilerin eğitimli, deneyimli olması gerektiğini söyleyen Bingöl, taşeron firmaların yeterli düzeyde eğitimli olmayan işçileri çalıştırdığını söyledi.
‘FİRMALAR TAHKİMAT YAPMIYOR’
Temizlenen bölgelerde yaşanan kaya kopmasının önüne geçmenin en önemli yolunun tavana tahkimat yapmak olduğunu belirten Bingöl, buna karşın tavanın çökmemesi için altına destek konulmasıyla ya da tavanın betonlanması yöntemiyle yapılan tahkimatın büyük bir maliyet oluşturduğu için göz ardı edildiğini söyledi.
Taşeron firmaların fazla maliyetin önüne geçmek için işçilerin can güvenliğini gözardı ederek tahkimatı ikinci plana attığını belirten Bingöl, “Ayrıca tavan betonlanarak tahkimat yapılan bölgelerde bir süre çalışılamıyor ve krom elde edilemiyor. Firmalar daha fazla kâr elde edebilmek için bu yöntemi çok nadir uyguluyor” dedi. Madenlerde yaşanan kazaların en büyük sebebinin taşeron firmaların daha fazla kâr hırsıyla iş güvenliğini arka plana atması olduğunu söyleyen Bingöl, taşeronlaşmaya gidildiği sürece her gün yeni iş kazaları meydana geleceği uyarısında bulundu.
ERMENEK FACİASININ ACISI DAHA TAZEYKEN...
Karaman Ermenek’te, 28 Ekim günü 18 işçiye mezar olan maden faciasında hayatını kaybeden işçilerden henüz ikisinin cenazesine ulaşılırken, Türkiye’de maden sektöründe çalışan işçilerin yaşamlarının pamuk ipliğine bağlı olduğunu ortaya koyan bir diğer maden cinayeti 6 Kasım günü Elazığ’ın Alacakaya ilçesine bağlı İncibayır köyü yakınlarındaki Eti Krom AŞ’ye ait özel bir şirket tarafından işletilen krom madeni ocağında yaşandı. Ocakta düşen kaya parçasının altında kalan işçilerden Hacı Akgül hayatını kaybederken, Ahmet Şengül isimli bir diğer işçi ise ağır yaralandı. Ocağın içerisinde bulunan hafriyatların temizlenmesi için madene giren işçilerin tavanda bulunan kütlelerini temizledikleri sırada düşen kaya kütlesinin işçilerin üzerine düşmesi sonucu yaşanan cinayet sonrası kimi işçilerin mevcut şartlarda çalışmayacaklarını belirtmesi üzerine madende tüm işçilere bir günlük izin verildi. Sonrasında maden yeniden çalışmaya başlarken cinayetin ardından başlatılan soruşturma ise halen sürüyor. (Elazığ/DİHA)