Polise ölüm yetkisi veren tasarı Mecliste
Polise geniş yetkilerle birlikte toplumsal olaylarda "molotof kullandığı" gerekçesiyle insanları öldürme yetkisini tanıyan ve hükümet tarafından "İç Güvenlik Reform Paketi" olarak nitelendirilen yasa tasarısı Meclis Başkanlığı'na sunuldu.
Jandarma ve emniyetin görev alanları ve yetkilerini genişletmek amacıyla çeşitli düzenlemeler içeren "İç Güvenlik Reform Paketi" Meclis Başkanlığı'na sunuldu.
6-8 Ekim Kobanê eylemlerinin ardından hazırlanan, Türkiye'yi polis devleti haline getireceği ve toplumsal muhalefeti bastırmaya yönelik sert eleştirilere neden olan 43 maddelik pakette şunlar dikkat çekiyor:
* Polisin yetkileri artırılarak, savcı izni olmaksızın Polis amirinin onayıyla istediği kişiyi 24 saat gözaltına alabilecek. Ev, iş yeri ve üst aramalarında "makul şüphe" yeterli sayılacak.
* Herhangi bir maskeyle yüzünü kapatarak eyleme katılmak suç kapsamında değerlendirilecek. Yüzünü gizleyerek suç işleyen kişiler bundan sonra suçlunun tanınmamak için alacağı tedbirler kapsamında değerlendirilecek.
* Molotof, saldırı silahı olarak değerlendirilecek. Yasaya girdiği takdirde polis molotofa karşı silah kullanma yetkisine sahip olacak.
* TMK çerçevesindeki kimi cezaların üst sınırları artırılarak cezalar ağırlaştırılacak.
* Herhangi bir suçun önlenmesi için önleyici kısa süreli bir istihbarat dinlemesinin yapılması halinde, bu dinlemeler Meclis'teki partilerin katıldığı komisyonda değerlendirilecek ve kayıt altına alınacak. Bundan sonra hem bakanlık hem de Başbakanlık Teftiş Kurulu talimata gerek olmadan dinlemeleri sürekli denetleyecek.
* Jandarma Genel Komutanlığı tasarı ile İçişleri Bakanlığına bağlanacak ve atamalar ve sicille ilgili yetkiler İçişleri Bakanlığı'nda olacak. Askeri konular dışındaki her türlü konuda yetki İçişleri Bakanlığı'na geçiyor. Jandarmanın kullandığı üniforma da değişiyor. Üniformayı İçişleri Bakanlığı belirleyecek. (ANKARA)