Kelebekler yok edilemez
1999 yılında Birleşmiş Milletler örgütünce 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü” olarak kararlaştırıldı.
Sennur SEZER
1999 yılında Birleşmiş Milletler örgütünce 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü” olarak kararlaştırıldı. Kadın örgütlerinin ortak mücadelesi sonucu alınan bu karar o tarihten bugüne her yıl artan etkinliklerle yükseltilmektedir.
25 Kasım’ın siyasal takvime işlenmesinin sebebi Latin Amerika ülkelerinden Dominik Cumhuriyeti’nde 1960 yılında dikta rejimi tarafından öldürülen Mirabel kız kardeşlerdir. Trujillo diktatörlüğüne karşı Clandestina hareketi tarafından ülkede yükseltilen siyasal özgürlük mücadelesinin önderlerinden Mirabel Kardeşler’in vahşi bir şekilde katledildikleri gün olan “25 Kasım” Latin Amerika’da 1981 yılında yapılan kadın kurultayında alınan bir kararla “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak kabul edildi.
Hapishanedeki kocalarını ziyaret dönüşü bir uçurumda cesetleri bulunan üç kızkardeşin ölümünün resmi açıklaması bir trafik kazasıydı. Gerçekte nelerin yaşandığı hayatta kalan dördüncü kızkardeş tarafından açıklanmıştı. Aralarından birinin kod adının Kelebek olmasından dolayı; bu üç kız kardeş “Kelebekler” adıyla anılırlar.
KELEBEKLER ÖZGÜRDÜR
Mirabel kız kardeşlerin en büyüğü Patria Mercedes “Çocuklarımızın, bu yoz ve zalim sistemde yetişmesine izin vermeyeceğiz. Bu sisteme karşı savaşmak zorundayız. Ben kendi adıma her şeyimi vermeye hazırım; gerekirse hayatımı da” der. Ortanca kızkardeş Minerva Argentina “Bunca acıyla dolu ülkemiz için yapılacak her şeyi yapmak bir mutluluk kaynağı; kollarını kavuşturup oturmak ise çok üzücü” diye tamamlar bu sözü. Maria Teresa onları bekleyen sonu farketmiş gibidir: “Belki de bize en yakın şey ölüm; fakat bu beni korkutmuyor, haklı olan her şey için savaşmaya devam edeceğiz”.
Diktatörlük kendine karşı savaşan üç kız kardeşi öldürerek onlardan (ve onlara benzeyen savaşçılardan) kurtulamadı. Dominikli şair Padro Mir, yazdığı “Kelebeklerin Duası” adlı şiiri ile üç kız kardeşi ölümsüzleştirdi. Dominik Cumhuriyeti’nde ve Amerika’da en çok okunan yazarlardan Julia Alvarez, Mirabel kız kardeşlerin hayatını “Kelebekler Zamanı” (In the Time of The Butterflies) adlı romanıyla yaygınlaştırdı. 1981 yılında Kolombiya’nın Bogoto şehrinde toplanan Latin Amerikalı ve Karaipli Kadınlar Kongresi, 25 Kasım tarihini Mirabel Kardeşler’in anısına “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak ilan etti.
KELEBEKLER HER YERDE
Hatırlanması gereken kadınlara yönelik devlet ve erkek şiddetine karşı mücadele edilmesi gereğidir. Siyasal içeriğinden ayrılan bir mücadele hedefine ulaşamaz.
2000 yılında Mirabel Kardeşler’in cenazeleri 25 Kasım’da kadınlar tarafından doğdukları köye taşındı. Onların fotoğrafları paralarda bile yer alıyor artık. Ve dünyadaki kızkardeşlerine yol gösteriyor.