Dersim’de her su kenarı bir inanç merkezidir
Başbakan Ahmet Davutloğu’nun Dersim ziyareti sırasında “inanç merkezlerinin olduğu yerlerde, herhangi bir zarar verecek hiçbir baraj faaliyeti yapılmayacaktır” sözlerine tepki geldi.
Şerif KARATAŞ
İstanbul
Doğal Mirası Koruma Girişimi Sözcüsü Avukat Barış Yıldırım, Dersim’de su kenarlarının kutsal yerler olduğunu belirterek, barajların yapımı için verilen “üstün kamu yararı” kararının kaldırılmasını ve baraj kapaklarını açılmasını istedi.
Başbakanın Alevilerin kutsal mekanlarına ilişkin sözlerini Yeni Şafak yazarı Ali Bayramoğlu haberleştirdi. Başbakanın açıklamasını gazetemize değerlendiren Dersim Kültürel ve Doğal Mirası Koruma Girişimi Sözcüsü Avukat Barış Yıldırım, yapımına 1994’te başlanan Uzunçayır Barajı’nın 17 Ağustos 2009’da su tutmaya başladığını hatırlattı. Uzunçayır Baraj suları altında Dersimliler ve Aleviler için önemli bir ziyaretgah olan Gola Çetu ve Hopa Siheng’in sular altında kaldığını söyledi. Yıldırım, Gola Çetu’nun sular altında kalmaması için yargıya başvurular yaptıklarını ancak, burası ibadethane olarak görülmediği için başvurularının kabul edilmediğini dile getirdi.
Kureyş Baba’nın çilehanesinin 2008’de Peri Vadisi üzerindeki yapımına başlanan ve tamamlanan Seyrantepe Barajının suları altında kaldığını belirten Yıldırım, Gola Hızır’ın da inşaatı kaçak bir şekilde yapılan Pembelik HES’in suları altında kaldığını hatırlattı. Barajın su tutmasıyla Düzgün Dağı’nın eteklerine kadar olan bölgenin sular altında kalacağını ifade eden Yıldırım, yine Munzur Vadisi’ndeki Milli Park içinde çok sayıda inanç yerinin sular altında kalacağını söyledi. Ana Fatma’nın da baraj sularının altında kalma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Yıldırım, “Dersim’de yapılan, yapımı süren ve yapılması planlanan barajlarla birlikte çok sayıda kutsal mekan sular altında kalma tehlikesi ile karşı karşıya. Dersim’de 145 noktada gerçekleştirilmesi düşünülen maden araması da kutsal mekanlar için tehdit” şeklinde konuştu.
Dersim’in hem somut hem somut olmayan kültürel ve inanç değerlerinin uluslararası sözleşmelere göre de korunması gerektiğine dikkat çeken Yıldırım, Dersim’deki Alevilik inancının doğaya tapınmacı bir karakteri olduğunu, bunun için de akarsu kenarlarının inanç yerleri olduğunu söyledi. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın Dersim’deki barajlar için verdiği ‘üstün kamu yararı’ kararını hatırlatan Barış Yıldırım, “Bu karar derhal kaldırılmalı” dedi. Yıldırım, Uzunçayır Barajı’nın kapaklarının açılmasını, yapımı biten barajların durdurulmasını ve yapılması düşünülen baraj projelerinin de iptal edilmesini istedi.