28 Kasım 2014 12:16

Maliyetli çözüm!

İşçi sağlığı önlemlerinin alınmamasını alınacak önlemlerin patronlar için ekstra maliyet gerektirmesine, insanların ve firmaların denetlenmemesine veya denetimin doğru bir şekilde yapılmamasına bağlıyor

Paylaş

Eren ÖZSARIKAMIŞ
İstanbul Üniversitesi

301 maden işçisinin hayatını kaybettiği Soma katliamının ardından iş cinayetleri daha fazla konuşulur oldu. İş cinayetlerinin ardından patronun, ‘yeterli denetim yapmamış’ diyerek sorumluluğu attığı kişiler olarak anılır mühendisler! Oysa iş cinayetlerinde işçilerle birlikte pek çok mühendis de yaşamını yitirdi. Aynı zamanda üniversite öğrencileri de stajlarını buralarda yapıyor. Biz de İstanbul Üniversitesi Maden Mühendisliği Öğrenci Temsilciler Konseyi Başkanı BuselinYağanak ve staj gören maden mühendisliği bölümü öğrencisi Ufuk Öztürk ile sohbet ettik. Onlara; maden mühendisi öğrencilerinin yaşanan iş cinayetlerinin ardından neler hissettiklerini, iş sahalarında işçi sağlığı ve iş güvenliği önemleri alınıp alınmadığını, her gün artarak gelen iş cinayetlerinin nedenleri ve bu cinayetlere nasıl önlem alınması gerektiğini sorduk.

CEZALAR CAYDIRICI OLMALI

BuselinYağanak, Soma’da yaşanan faciadan sonra yaptığı stajda ilk olarak iş sağlığı ve güvenliğini düşünmüş. Her iş alanında olduğu gibi bu alanda da iş güvenliği önlemlerinin alındığı söyleniyor onlara ancak hiçbir şekilde yeterli bulmuyor bu önlemleri Buselin. Önlemlerin alınmamasını ise alınacak önlemlerin patronlar için ekstra maliyet gerektirmesine, insanların ve firmaların denetlenmemesine veya denetimin doğru bir şekilde yapılmamasına bağlıyor. Ona göre özellikle taşeronlaştırma ve özelleştirme ile çalışma koşullarının ağırlaşması, yeterli beslenme ve maaşın sağlanmaması, daha düşük ücretler ile vasıfsız işçi çalıştırılması gibi sebeplerden dolayı iş kazaları ve işçi ölümleri meydana gelmekte.

İş sahalarında yaşanan olumsuzlukların önlenmesi için devlet denetimlerinin sıklaştırılması, iş güvenliği uzmanlarının işverene değil devlete bağlı olması ve küçük işletmelerde başlangıçta maddi giderin devlet tarafından sağlanması gerektiğini vurguluyor. Bunun yanında yanlış uygulamalar için verilen cezaların arttırılması ve caydırıcı olması gerektiğini ekliyor.

MESLEĞİME YÖNELİK ENDİŞELERİM VAR

Buselin, okuduğu mesleğin insanı boyutunun ne kadar önemli olduğuna da değiniyor: “Bu meslek yeryüzünde bitebilecek ya da bitirilmeye çalıştırılmasına izin vereceğimiz bir meslek değil. Yaşadığımız bütün olumsuzluklara rağmen yapmamız gereken tek şey; korkup saklanmak değil. Tam tersi çalışma alanlarımızda iş kazalarını, işçi ölümlerini en aza indiren güvenlik önlemlerini alıp, koşulları insani bir hale getirmek olacaktır.”

Ufuk Öztürk ise Soma’da 301 işçinin ölümüne neden olan iş cinayetinin hayatında yarattığı değişiklikten bahsediyor. Soma’da yaşanan katliamdan sonra ailesinin, mesleğine yönelik endişeleri varmış. Bu endişeleri hala sürüyor. Soma’dan sonra yaptığı stajda, korkuları hayallerinin gerisinde kalmış. Ufuk son olarak Soma’yı unutmayacağını ve unutturmayacağını ifade ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Şimdi biz

SONRAKİ HABER

Tez vakitte kamu düzeni sağlana!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa