‘İçiniz rahat olsun’ dendi ama...
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, kıdem tazminatının fona devrinin hükümet programına konmasının işçiler arasında paniğe yol açmaması gerektiğini savundu. Hükümetin programına aldığı konunun ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, ne de konfederasyonların gündeminde olmadığını belirten Kumlu, kı
‘GREV NEDENİ’ HATIRLATMASI
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, AKP’nin işverenleri kıdem tazminatı ödemekten kurtarma planına ilişkin dün konfederasyon binasında açıklama yaptı. Kıdem tazminatının, geçmişten bu yana işverenlerin ve hükümetlerin gündeminde olduğunu, zaman zaman kıdem tazminatı fonuna ilişkin taslaklarının önlerine getirildiğini belirten Kumlu, tüm bu plan ve taslakların Türk-İş’in itirazları nedeniyle rafa kaldırıldığını kaydetti. Kumlu, Türk-İş’in “Kıdem tazminatını gasbetmeye yönelik girişimler grev nedenidir” şeklindeki genel kurul kararlarını hatırlattı.
‘GÜNDEMDE DEĞİL’
Konunun geçtiğimiz hafta gerçekleşen Üçlü Danışma Kurulu’nda gündeme gelmediğini kaydeden Kumlu, “Konuyla ilgili geçmişten bu güne gelen kötü anılarımız vardır. Önceki hükümetler döneminde de aynı korumacı yaklaşımlarla gündeme getirilen ancak kıdem tazminatı hakkımızı budamayı amaç edinen fon taslakları hatırımızdadır” dedi. Bugüne kadar fonlarda toplanan paraların akıbetinin kötü olduğuna dikkat çeken Kumlu, devlet güvencesindeki fonların “ya çar çur edildiğini, ya da İşsizlik Sigortası Fonu’nda olduğu gibi amacı dışında kullanıldığını” dile getirdi.
‘FON İÇİN ÖNERİ GELİRSE DEĞERLENDİRİRİZ’
Kumlu, “Ben buradan tüm işçilerimize sesleniyorum. Herkesin içi rahat olsun. Hiç kimse ‘kıdem tazminatlarımız kaldırılıyor’ diye paniğe kapılmasın. Türk-İş bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da çalışanların kıdem tazminatı hakkının gaspını içeren ya da bu hakkı geriye götürecek hiçbir düzenlemeye müsaade etmeyecektir” dedi.
Gazetecilerin soruları üzerine Hükümet programında “kıdem tazminatının kaldırılmasından değil, fon oluşturulmasından” bahsedildiğini belirten Kumlu, “Bu konu hükümet programında olmasına rağmen ne hükümetin, ne de bizim gündemimizde. İşverenler zaten kıdem tazminatı fonuna da karşı. Ancak kıdem tazminatını kaldırmaya kimsenin gücü yetmez” diye konuştu. “Kıdem tazminatı için fon oluşturulmasını da grev nedeni sayıyor musunuz?” sorusuna ise Kumlu, “Genel kurul kararımız ortada. Ancak fon oluşturulmasına dair bir çalışma önümüze gelirse organlarımızda değerlendiririz” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)
İŞÇİ MEMNUN OLMAZSA GREV KARARLARI ASILIR’
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, konfederasyon içinden çok eleştiri aldıkları kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri (TİS) konusunda da açıklamalar yaptı. TİS’lerin seçim öncesinde bitmesi için çaba sarfettiklerini, ancak sonuç alamadıklarını söyleyen Kumlu, Çalışma Bakanı Faruk Çelik’e taleplerini ilettiklerini ve artık hükümetin teklifini beklediklerini dile getirdi. İşçilerin vergi oranının yüzde 27’ye çıkması nedeniyle ücret artışlarının vergiye gittiğini belirten Kumlu, öncelikli taleplerinin vergi kayıplarının giderilmesi olduğunu söyledi. Düşük işçi ücretlerinin en düşük memur aylığına (net 1532 TL) yükseltilmesini beklediklerini ifade eden Kumlu, diğer taleplerinin de geçmiş dönem enflasyon kayıplarının giderilmesi ve refahtan pay almak olduğunu kaydetti. Kumlu, sürecin bir an önce başlayarak işçiyi memnun edecek şekilde sonuçlanmaması halinde işyerlerine grev kararlarını peş peşe asacaklarını söyledi.
‘YÜZDE 10 BARAJI KALDIRILMALI’
Sendika, grev ve toplusözleşme hakkını düzenleyen 2821 ve 2822 Sayılı yasalarda yapılması planlanan değişikliklere de değinen Mustafa Kumlu, sendikaların TİS yapabilmesi için gerekli olan yüzde 10 barajı düşürülmeden iş kolu istatistiklerinin SGK verilerine göre yayınlanması halinde ise bir çok sendikanın TİS yapabilme yetkisini kaybedeceğine dikkat çekti. Söz konusu yasa hükmünün uygulanması yaratacağı sıkıntınlar nedeniyle istatistiklerin açıklanmasının 2009 yılından bu yana ertelendiğini hatırlatan Kumlu, “En son çıkarılan torba yasada erteleme süresi tüm uyarılarımıza rağmen bir önceki Bakan Ömer Dinçer tarafından 30 Haziran tarihi ile sınırlandırıldı. Bu duruma göre istatistiklerin yayınlanacağı tarihin 17 Temmuz olması ciddi bir sıkışıklığa neden oldu. Umuyoruz ki bugün TBMM’de iş kolu istatistiklerinin yayınlanmasının ertelenmesine ilişkin düzenleme yapılır ve böylece Türkiye yüzde 10 barajını aşabilmiş üç beş sendika ile kalmanın ayıbını yaşamaz” dedi.
'DOKUNDURTMAYIZ'
TEZ-KOOP-İŞ Sendikası, kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı tüm işçi örgütlerini birlikte mücadeleye çağırdı. Kıdem tazminatı fonunun 2003 yılından beri sermayenin ve hükümetin gündeminde olduğu ifade edilen açıklamada, “Anlaşılıyor ki toplumun muhalif, örgütlü kesimlerinin ve sendikaların etkisizleştirildiği, korkunun egemenliğinde toplumun sesinin kısıldığı bu dönem, yüzde 50 oy oranı ile iktidarını sağlamlaştırdığını düşünen hükümet ve sermaye çevreleri tarafından en uygun zaman kabul edilmiştir” denildi.
Açıklamada, fonun kıdem tazminatını garanti altına almak iddiası ile sunulmasına karşın gerçek niyetin “işçi atmayı kolaylaştırma, devletin bütçe açıklarını kapatma ve sosyal fonların sermayenin çıkarları için hazır hale getirilmesi” olduğu kaydedildi.
İşverenlerin “maliyet” olarak gördüğü kıdem tazminatının işçiler için “iş güvencesi ve işsizlik sigortası” anlamına geldiği belirtilen açıklamada, “İşçi sınıfı elindeki bu önemli hakkın alınmasına sessiz kalmamalıdır, kalmayacaktır. Bu son saldırıyı birlikte göğüslemek, mücadele yolları bulmak sendikal örgütlülüğün hem gereği ve hem de varlık sorunudur” dedi. Açıklamada, mücadele ile kazanılan kıdem tazminatı hakkının savunulması için tüm işçi sınıfı örgütleri ve dostları mücadeleye çağrıldı. (Ankara/EVRENSEL)