3. havalimanı projesi kent bilimine aykırı
TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu (İKK), İstanbul’da yapılması düşünülen 3. Havalimanı projesiyle ilgili yaptıkları araştırmaların sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.
TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu (İKK), İstanbul’da yapılması düşünülen 3. Havalimanı projesiyle ilgili yaptıkları araştırmaların sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Projenin planlanan alana yapılamayacağını belirten TMMOB, “3. havalimanı projesi doğal yaşam ortamlarının ve önemli su havzalarının yok olmasıyla sonuçlanacak olup, proje kent bilimi ve uçuş güvenliği açısından kabul edilebilir değildir” diye konuştu.
TMMOB İKK, kendi bünyesinde oluşturduğu 3. Havalimanı Çalışma Grubunun yaptığı araştırmaların sonucunu bir rapor haline getirdi ve kamuoyuyla paylaştı. TMMOB İKK, Makina Mühendisleri Odasında düzenlediği basın toplantısıyla, 3. havalimanı projesinin İstanbul için bir felakete neden olacağını söyledi.
3. HAVALİMANININ YER SEÇİMİNE ELEŞTİRİ
Burada konuşan TMMOB İKK Üyesi Süleyman Solmaz projenin yeriyle ilgili eleştiriler getirerek, “Terk edilmiş kömür sahalarında, yapay olarak oluşmuş göller ve tepeler, aşırı miktarda kazı ve dolgu yapılacak olması, mevcut suni göllerin susuzlaştırılması, rehabilite edilmeden terk edilmiş kömür ve kum sahalarının durumu, havalimanı inşaatının böyle bir zemin üzerine inşası ancak kağıt üzerinde olanaklıdır” dedi.
‘UÇAK KUŞ ÇARPIŞMASI DEĞERLENDİRİLMEDİ’
3. havalimanı projesinin bulunduğu alanın önemli göç yollarından birini kapsadığını ifade eden Solmaz, “Endemik türleri ve tüm biyoçeşitliliği ile ekosistemlerin yok edilmesi ve canlı yaşamının sona ermesi riski bulunuyor. Proje sahasının önemli göç yollarından birini kapsaması, kuş uçak çarpışma risklerini değerlendirilmemesi sonucu yaşanacak uçak kazalarına zemin hazırlamaktadır” dedi.
3. havalimanı projesinin doğal yaşam ortamlarının ve önemli su havzalarının yok olmasıyla sonuçlanacağını belirten Solmaz, “Proje ekolojik ve jeolojik kriterler, zemin özellikleri, kazı ve dolgu alanları, kent bilimi ve uçuş güvenliği açısından kabul edilebilir değildir” dedi.
Toplantıya, YTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beyza Üstün ve Yıldız Teknik Üniversitesi Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zerrin Bayraktar da katıldı. (İstanbul/EVRENSEL)