09 Aralık 2014 11:24

Savcı iki suçlamadan beraat istedi

OSTİM ve İvedik’te 3 Şubat 2011 yılında meydana gelen iki ayrı patlamada yaşamını yitiren 20 işçinin ölümünün ardından açılan davanın 24. duruşmasında savcı mütalaasını açıkladı.

Paylaş

OSTİM ve İvedik’te 3 Şubat 2011 yılında meydana gelen iki ayrı patlamada yaşamını yitiren 20 işçinin ölümünün ardından açılan davanın 24. duruşmasında savcı mütalaasını açıkladı. Patlamaları “bilinçli taksir” olarak tanımlayan Savcı Erdinç Hakan Özdabakoğlu, sanıkların 45 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını talep etti. Ancak Özdabakoğlu, “Kesin ve inandırıcı delillerin bulunmadığı” gerekçesiyle aralarında işyeri sahiplerinin de bulunduğu sanıkların “Tehlikeli madde bulundurma”, “Görevi kötüye kullanma” suçlarından ayrıca cezalandırılmalarını istemedi.

OSTİM ve İvedik OSB’de 3 Şubat 2011 yılında iki ayrı yerde yaşanan patlama sonucu 20 işçi yaşamını yitirmişti.  Yaklaşık 3 buçuk yıldır süren yargı sürecinde davanın 24. duruşmasında savcı mütalaası açıklandı. Bugün Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada yakınlarını yitiren aileler, tutuksuz yargılanan 8 sanık ve tarafların avukatları hazır bulundu. Duruşmayı Emek Partisi (EMEP) Ankara İl Başkanı İlke Işık da izledi. Mahkeme Başkanı Oktak Saday taraflara talepleri olup olmadığını sordu. Sanık avukatlarından bir kısmı her duruşma reddedilen yeni bir bilirkişi raporunun hazırlanması talebini yineledi. Taleplerin ardından Cumhuriyet Savcısı Erdinç Hakan Özdabakoğlu mütalaasını açıkladı.

‘BİLİNÇLİ AMA İSTENMEDEN’

Özdabakoğlu mütalaasında, bilinçli taksir ve olası kast değerlendirmeleri hakkında bilgilendirme yaptı. Yaşanan patlamayı ‘bilinçli taksir’ olarak tanımlayan Özdabakoğlu, bilinçli taksiri, “Öngörülebilecek olan bir olgunun öngörülmüş olmasına rağmen sonucun istenmemesiyle meydana geldiğinin anlaşılması” olarak yorumladı.

Cezanın bu değerlendirme üzerinden verilmesini ayrıca, ölen kişi sayısının fazlalılığına dikkat çekerek en üst hadden ceza istedi. Savcı Özdabakoğlu, tutuksuz yargılanan 19 sanığın, ayrı ayrı iki kere ‘bilinçli taksir’ suçundan en üst ceza ile cezalandırılmalarını istedi. Yani sanıklar hakkında 45 yıla kadar hapis cezası talep etti. Ancak Özdabakoğlu, sanıkların “tehlikeli madde bulundurma”, “görevi kötüye kullanma” suçlarından ayrıca cezalandırılmalarını istemedi. Savcı suçlamayla ilgili “kesin ve inandırıcı delillerin bulunmadığı” öne sürerek sanıkların bu suçlamalardan beraat etmelerini istedi.

TUTUKLAMA TALEBİNE YİNE RET

Savcı Özdabakoğlu, taksirin yoğunluğu göz önünde bulundurularak sanıklardan, Kasım Ersoy, Burhan Koç, Bahadır Esendik, Ali Bayındır ve Tuncay Karabenli’nin tutuklanmalarını talep etti. Mütalaanın ardından Hakim Oktay Saday, taraflara mütalaaya ilişkin beyanlarını sordu. Mağdur avukatları savunmaya ilişkin görüşlerini daha sonra bildireceklerini bildirdi. Tutuklama talebini reddeden Hakim Saday, istenen süre ve değerlendirmeleri göz önünde bulundurarak, duruşmayı 5 Mart 2015 tarihine erteledi . Mütalaayı eleştiren yakınlarını kaybeden aileler, bakanlık ve belediye yetkilileri dahil tüm sorumluların en üst cezalarla cezalandırılmalarıyla adaletin sağlanabileceğini belirttiler. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

3. havalimanı projesi kent bilimine aykırı

SONRAKİ HABER

'Yurttaş Kazım'ın HES davasında Danıştay'dan iyi haber

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa