Gökçek sürgünü
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şube Başkanı Ebru Akgün Yalçın, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından kent merkezinden 106 kilometre uzaklıktaki şantiyeye sürüldü. İl özel idarelerinin kapatılmasının ardından görevlendirildiği Büyükşehir Belediyesi tarafından Güdül Yol Asfalt İlçe Şefliğine sürülen Şube Başkanı Ebru Akgün Yalçın, yaşadıklarını gazetemize anlattı.
Elif Ekin SALTIK
Ankara
30 Mart yerel seçimlerinden hemen sonra yürürlüğe giren 6360 sayılı Büyükşehir Yasası ile il özel idareleri kapatıldı. İl özel idarelerinde çalışan personel de valiliklere ve büyükşehir belediyelerine aktarıldı. Belediyeler bu durumu kadrolaşma ve sürgün fırsatına çevirmiş durumda. Söz konusu fırsatçılığın kurbanlarından Yalçın’ın, Ankara merkeze 106 kilometre uzaklıktaki işine, özel araçla gitmesi bile 1 saat 42 dakika sürüyor. Güdül’deki şantiye şefliğine görevlendirilen Yalçın, gidiş-dönüş günde 212 kilometre, haftada ise 1000 kilometre yol katetmek zorunda kalıyor. Üstelik çalıştığı yerde servis ve yemek hizmeti de yok. Ayrıca çalışma ortamı da kadınlara uygun değil.
‘BİR MÜHENDİSİN ÇALIŞMA ALANI DEĞİL’
Sürgün edildiği Güdül Asfalt ve Yol İlçe Şefliğinde çalışma koşullarının da uygun olmadığını belirten Yalçın, kendisi gibi onlarca kişinin Güdül, Şereflikoçhisar, Evren, Nallıhan gibi Ankara’nın uzak ilçelerine gönderildiğini hatırlattı.
Yalçın, “Ben nispeten onlardan daha şanslı olabilirim. Ama sürüldüğüm şantiyede kesinlikle bir mühendisin çalışacağı ortam yok. Üstelik asfalt şefliği, elektronik mühendisinin görev yapabileceği bir saha değil. Yürütülen hizmetlere baktığınızda mühendislik işlemlerinin yerine getirileceği bir alan değil. Teknik eleman olsun, diğer hizmetlerde olsun birçok arkadaşımız da aynı durumu yaşıyorlar. İşsizlik ile de karşı karşıyayız orada” diye konuştu.
YÜZLERCE KİŞİ MAĞDUR
Sıkıntılarının 6360 sayılı Büyükşehir Yasası’nın yürürlüğe girmesi ile başladığını ifade eden Yalçın “Bildiğiniz gibi bu yasa ile büyükşehirlerin sınırları değiştirildi ve 30 tane büyükşehirde il özel idareleri lağvedildi. İl özel idarelerinin hizmetlerinin bir kısmı Valilikler bünyesinde kurulan Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlıklarına bir kısmı da Büyükşehir Belediyelerine devredildi. Bu devir aşamasında hizmetlerin devri söz konusuyken personelin bir devri de söz konusuydu. Personel devredildiğinde ben de onlardan birisiydim. Ankara ve diğer illerde yüzlerce personel devredildi” diye konuştu.
YARGI KARARLARI EMEKÇİLER İÇİN OLUMLU
Yaşanan bu sıkıntılardan AKP Hükümetinin sorumlu olduğuna ve hizmetler devredilirken bunun plansız yapıldığına işaret eden Yalçın, bu işlerin nasıl, hangi kanallarla, kimler eliyle yürütüleceğine dair bir kurgunun olmadığını söyledi.
Yalçın “Hepimiz farklı birimlere görevlendirildik. Ben Ankara’da Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Yol Asfalt Şube Müdürlüğünde görevlendirildim. Ağustos ayı itibarıyla da Güdül Asfalt Şefliğinde görevlendirildim” dedi. Kendisi gibi birçok arkadaşının aynı durumda olduğunu aktaran Yalçın, yasanın Belediye Başkanı Melih Gökçek’in belediye içerisindeki tasfiye operasyonuna dönüştüğünü ifade etti ve ekledi: Bu konuda Tüm Bel-Sen’in açtığı davalarda yargı emekçiler lehine karar verdi.