17 Aralık 2014 01:06

3 yıllık sözleşme ihanettir

Metal işçileri Türk Metal’in 3 yıllık sözleşmeye imza atmasına öfkeli. Sözleşme süresinin uzatılmasının hak kayıpları getireceğine dikkat çeken işçiler, “Buna imza atmak işçiye ihanettir” dedi. Tepkiler kimi yerlerde işçi konuşmalarında kalırken kimi yerde sendikacılara sözlü olarak iletildi.

Paylaş

Arzu ERKAN
Kocaeli

Kocaeli’de kurulu olan Ford Otosan’dan çalışan 12 yıllık başka bir Ford Otosan işçisi “1 aydır fabrikada sözleşmenin 3 yıllık imzalanabileceğine dair nabız yoklaması yapıyordu temsilciler. Biz o zaman da 3 yıllık sözleşme istemediğimizi söyledik ama buna rağmen bize sormadan gidip imza attılar. Bu işçiye açıkça ihanettir. Bizim geleceğimizi elimizden aldılar. Çocuklarımızın geleceğini çaldılar. Bunu kabul etmemiz mümkün değil” diye konuştu.

Sendikanın sitesinde ilk altı ay için yüzde 9.78’e imza atıldığının yazdığını söyleyen Ford Otosan işçisi şöyle devam etti: “Gece her kafadan bir ses çıkıyordu. Kimileri yüzde 9.78 diyordu kimileri yüzde 3.78 ve işyeri ortalamasının yüzde 6’sı. Bir grup arkadaşımız temsilciliğe giderek şube başkanıyla görüştü ve gerçeğin 3.78 artı işyeri ortalamasının yüzde 6’sı olduğunu öğrendik. Yani bu şu demek yüzde 3.78’in üzerine saat ücretine 44 kuruşluk zam. En düşük işçi ücretine 145 liralık zam demek bu. Biz zaten yüzde 14’e karşı çıkarken bizden bu rakamı onaylamamız isteniyor.”

'YÜZDE 3.5’LE Mİ REFAH OLACAK?'

Diğer altı aylık dilimler için enflasyon, 5. altı ay için ise enflasyon artı 3.5 puanlık bir artış olacağını belirten başka bir Ford Otosan işçisi “Enflasyon yüzde3-4 çıkıyor bu memlekette. Pevrul Kavlak her konuşmasında bu enflasyon paketi işçinin paketi değil diyordu şimdi ne oldu da enflasyona imza atıyor. Enflasyonun üzerine yüzde 3.5 puan ekleyince mi refaha ulaşmış olacak işçi? Memlekette yarın ne olacağı belli değilken, 2015 yılı için ekonomik durgunluk, kriz lafları ediliyorken şimdiden 2017 yılı için nasıl oluyor da sözleşme imzalanıyor? Bu işçiyi satmak değil de ne?” diye konuştu.
İlk altı ay için bir defaya mahsus olmak üzere 300 liralık erzak yardımı alındığını belirten Ford Otosan işçisi şunları dile getirdi: “Bu da tam bir aldatmaca, tam bir kandırmaca. Göz boyamaya çalışmaktan başka bir şey değil. 300 lirayı 3’e böl yıl da 100 lira demek. Bununla mı düze çıkacak işçi? Benim saat ücretime adam akıllı zam yapılmadıktan sonra ne anlamı var? Tek dertleri işçiyi oyalamak. İlk altı ay için cebine biraz para girsin, gazları alınsın, nasılsa kabul ederler diye düşünüyorlar. Yok öyle yağma.”

TİS’TE NELER VAR

Türk Metal ile MESS önceki gece geç saatlerde anlaşmaya vardı. 3 yıllık imzalanan sözleşmeye göre ilk altı ay için ücretlere yüzde 3.78 artı işyeri ortalamasının yüzde 6’sı oranında zam yapılacak. İkinci, üçüncü ve dördüncü ve altıncı altı aylık dilimler için enflasyon oranında artış öngören sözleşmede, beşinci altı ay için enflasyon artı yüzde 3.5 artış sağlandı. Sözleşmeyle, TİS imzalandıktan sonraki iki ay içinde işçilere 300 liralık erzak ödemesi yapılması da kararlaştırıldı. MESS işçilerin 20 günün altında kullandığı izinler için kesinti yapılması, deneme sürelerinin 4 aya çıkarılması taleplerini ise geri çekti.

İSTANBUL

İstanbulda Beylikdüzü Arçelik fabrikasında sözleşmenin imzalandığı gece vardiyasında duyuruldu. 3 yıllık sözleşmeye tepki gösteren işçiler, ilk altı aylık zam oranının ve erzak yardımının işçilerin tepkisini azaltmak için öne sürüldüğünü söylediler. Sözleşmenin onayları alınmadan adeta kaçırılarak imzalandığını ifade eden işçiler, bu sürecin imza atılmasıyla bitmeyeceğini, sendikanın dayatmalardan vazgeçmesi gerektiğini dile getirdiler. Zam oranının da ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu anlatan işçiler, “Bir yıl içerisinde elektriğe, ekmeğe, doğal gaza, ulaşıma yapılan zamlar ortada. Her geçen gün ücretlerimiz eriyor. Harcama yapmamak için evden çıkamıyoruz. Her kuruşun hesabını yapar hale geldik. Çoğu arkadaşımız psikolojik sorunlar yaşıyor. Bizim için yarının garantisi yokken, 3 yıl gibi uzun süreli üstelik uydurma enflasyon oranlarındaki zamları kabul etmiyoruz” dediler. Türk Metal’in patronlarla el ele bu sözleşmeyi imzaladığını, tepki gösterenlere ise kapının gösterildiğini aktaran işçiler, sesli olarak dile getirilmese de öfke ve tepkinin her geçen gün daha da büyüdüğüne dikkat çektiler.

BURSA

Bursanın önde gelen otomotiv fabrikalarından Renault’da sendikacılar gece vardiyasında gelse de işçilere bilgi vermedi. 3 yıllık sözleşmeye tepki olacağı kaygısıyla böyle yapıldığını düşünen işçiler, imza atıldığını kendi imkanlarıyla öğrendiklerini bunun üzerine temsilcilerden hesap sorduklarını anlattı. “3 yılda enflasyon ne olacak, şartlar nasıl değişecek bilinmezken nasıl 3 yıllık imzalanıyor. 3 yıllık sözleşmeye tepki olarak masadan kalktığınızı söylüyordunuz neden imzaladınız? Çalışma koşulları ağır, ücretlerimiz düşük. Biz daha çok mağdur olacağız” diyen işçiler, zam oranları konusunda kesin açıklama yapılmamasına da tepkili.

TRAKYA

Tekirdağ Çerkezköy’de bulunan BSH fabrikasında sözleşmeye ilişkin bilgilendirme dün sabahtan itibaren başladı. Açıklamayı sessiz bir şekilde dinleyen işçiler, alkış ve tezahürat yapılması için gösterilen çabaya da itibar etmedi. İlk 6 ay için alınan zammın öne sürüldüğünü ancak diğer altı aylık dilimlerde verilen enflasyon oranında zammın kayıpları karşılamayacağı gibi, yeni kayıplar getireceğini söylediler. sözleşme konusunda tam bilgi verilmemesinde yakınan işçiler, 3 yıllık imzayı kayıp olarak nitelendiriyorlar.

Trakya Döküm’de ise dün öğlene kadar hiçbir açıklama yapılmadı. “Sağdan soldan haber almaya çalışıyoruz” diyen işçiler, Trakya’daki metal fabrikaları içinde en düşük ücreti kendilerinin aldığını, fabrika ortalamasına göre belirlenen zam nedeniyle en düşük zammı da kendilerinin alacağını söylediler. İşçiler “Bu nereye kadar böyle gidecek” diyerek tepki gösterdiler.

İZMİR

İzmir’de bulunan demir çelik fabrikaları imzalanan sözleşmeden hoşnut değil. İşçiler sözleşmenin hiçbir sürecinde bilgilendirilmediklerini, imzalanan sözleşmeye ilişkin de tam bilgi verilmediğini aktardılar. Ege Çelik’ten bir işçi şunları söyledi: “Canımıza okudular. Bunlar yakında esnek çalışmayı da kabul ederler (İş varken çalış yokken eve git çalışması). İşyeri temsilcilerinin seçimle belirlenmesi için fabrikada imza toplayan, şikayet dilekçesi yazan arkadaşlar var. Genel Merkez Yöneticisi Süleyman Yıldırım ‘İstediğiniz secimi yapın, bize fark etmez. Biz anlaşabileceğimiz arkadaşlarla çalışırız. Bu bizim tüzüğümüzde de var’ yanıtını verdi.”

Habaş işçisi ise tam bilgi verilmemesi nedeniyle işçilerin kafasının karışık olduğunu ve tüm işçilerin ne olduğunu anlamaya çalıştığını söyledi.


SERDAROĞLU: ORTAK MÜCADELE ÖRÜLMELİYDİ

Türk Metal ile MESS arasında varılan anlaşmayı değerlendiren Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, gelinen süreci artısı ve eksisiyle Merkez TİS Komisyonunda değerlendireceklerini söyledi.

Metal sektöründe ortak mücadele hayata geçirilemediği için “birilerinin” bu süreçten faydalanmayı sürdürdüğünü dile getiren Serdaroğlu, “MESS bizim geçmişten gelen normlarımızı biliyor ve imzalanan sözleşmede bizim tabanımıza seslenen bir yapı da var. Sendikamızın örgütlü olduğu işyerlerinin ücret ortalaması MESS’in de Türk Metal’in de ortalamasının üzerinde. Bu nedenle böyle bir zamda bize yansıyan daha yüksek olacak. Ama sonuç itibariyle biz metal işçilerinin ortak mücadelesinin örülmesi gerektiğini görüyoruz” dedi.

Zam oranının MESS’in vermek istediği zamdan daha yüksek olduğunu söyleyen Serdaroğlu, sözleşme döneminde ortaya çıkan ve kazanım olarak nitelendirilebilecek her gelişmenin Birleşik Metal-İş’in mücadelesiyle bu noktaya geldiğini dile getirdi.

Türk Metal’in imzaladığı sözleşmeye Çelik-İş’in de imza atacağını dile getiren Serdaroğlu, komisyonlarından çıkan karar doğrultusunda tek başlarına mücadele edeceklerini söyledi. Üzerinde en çok tartışılacak konunun sözleşmenin 3 yıllık yapılması olduğuna vurgu yapan Serdaroğlu, “Kayıplar kazançlar masaya yatırılmalı. Uzun vadede enflasyona dayalı zam sisteminin kayıpları hesap edilmeli. Perşembe günü işyerlerinden temsilcilerle oluşturduğumuz merkez TİS komisyonumuz toplanacak. Demokratik işleyiş gereği, fabrikalardaki talepler ve toplam olarak metal işçilerinin tepkileri doğrultusunda karar vereceğiz” diye konuştu.

İZMİR’DE TİS TOPLANTISI

Birleşik Metal-İş İzmir Şubesi, İzmir’de örgütlü olduğu işyerinden işçilerin katılımıyla İsmet İnönü Kültür Merkezinde MESS süreciyle ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı. Toplantıya Sendika Genel Başkan Adnan Serdaroğlu ve genel merkez yöneticileri de katıldı. Metal işçilerinin kazanılmış haklarını ortadan kaldıracak teklifleri kabul etmeyeceklerini dile getiren Serdaroğlu, “Bu MESS süreci böyle giderse 2010’dan daha farklı ilerleyecektir. Metal işçileri kendi haklarını almak için dün olduğu gibi bugün de mücadele edecektir. Şimdi bize düşen görev bu dönemde tüm metal işçilerini harekete geçirmektir” dedi.

GEBZE’DE MİTİNG VAR

Birleşik Metal-İş, MESS ile devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde yaşanan dayatmaları protesto etmek için pazar günü Gebze’de miting düzenleyecek. DİSK tarafından yapılan açıklamada, mitingin ‘İnsanca çalışma, insanca ücret!” sloganıyla yapılacağı açıklandı. Açıklamada, Trafo meydanında saat 11.30’da yapılacağı belirtilen mitinge katılım çağrısı yapıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Libya ve emperyalist müdahale

SONRAKİ HABER

Bu sadece hükümetle cemaat arasında bir mesele değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa