19 Mayıs 2011 11:08

Kadın şairler yozlaşmış şiir yıllıklarına karşı

KADIN şairler “kadınlar” adına adaletsizliklerin ve dengesizliklerin çoğaldığı, bir kirlenme olarak adlandırılabilecek süreçten geçen ülkemizde şiir, şiir dili ve şairin de nasibini aldığı düşüncesinde. Kirliliğin ya da deformasyonun en belirgin olarak şiir yıllıkları üzerinden yapılan tartışmalarda kendini gö

Kadın şairler yozlaşmış şiir yıllıklarına karşı
Paylaş

KADIN şairler “kadınlar” adına adaletsizliklerin ve dengesizliklerin çoğaldığı, bir kirlenme olarak adlandırılabilecek süreçten geçen ülkemizde şiir, şiir dili ve şairin de nasibini aldığı düşüncesinde. Kirliliğin ya da deformasyonun en belirgin olarak şiir yıllıkları üzerinden yapılan tartışmalarda kendini gösterdiğini bildiren bir grup kadın şair “Yıllıklar aracılığıyla gerçekleştirilmeye çalışılan düşünen, eleştiren kesimin tasfiyesine yönelik bütün girişimlere ‘DUR’ demeye çağırıyor.”

Altında Gülseli İnal, Nilay Özer, Z. Betül Yazıcı, Mine Ömer, Seçil Özcan, Arzu K. Ayçiçek, Özlem Tezcan Dertsiz, Halide Yıldırım, Muhsine Arda, Zübeyde Seven Turan, Perihan Baykal, Fatma Akilhoca, Sedef Kandemir, Özge Kocatürk, Emine Kuşoğlu, Hayriye Ersöz, Nilüfer Altunkaya, Müesser Yeniay’ın imzaları bulunan bildiri şu ifadelere yer veriyor: “Her geçen yılla birlikte Türk şiirinin köşe taşlarının “insafsızca” veya adaletsizce, şiir dışı gerekçelerle yıllıklardan budanması da yıllıkların eski işlevselliğinin, saygınlığının ve değer kaybetmesinin nedenidir. Yıllıklar gereğinden fazla abartılarak ve işlevleri saptırılarak sahte bir gündem oluşturulmaktadır. Türkiye’nin ve şiir ortamının gerçek gündemi bunlar değildir.

Bu yıl hazırlanan bazı yıllıklarda ideolojik ayrımcılık her zamankinden daha belirgin hale gelmiştir. Yıllıkları hazırlayanların kendi ideolojilerine yakın bir kesimin ad ve şiirlerini belli bir kümelenme yaratacak şekilde öne çıkarma, bir diğer kesimi dışarıda bırakma çabası, büyük sistemin ve erkek egemen düşüncenin sürdürücüsü olmaları ve bu amaçla yıllıkların tasfiye aracı kılınmaya çalışılması su götürmez bir gerçek olarak açığa çıkmıştır.”

Şiiri ve şairi önceleyen şiir yıllıklarına değil,  şiiri ve şairi araçsallaştırarak, zaman içinde işlevinden saptırılmış, işlevi kendinden menkul olmayan “şiir yıllık”larına karşı olduklarını ifade eden kadın şairler, bir platform oluşturmaya ve bu konuyu tartışmaya, şiir ortamında yaşanan karışıklığın neden olduğu yozlaşma ve popülaritenin yol açtığı kirlenmeye, yıllıklar aracılığıyla gerçekleştirilmeye çalışılan düşünen, eleştiren kesimin tasfiyesine yönelik bütün girişimlere “DUR” demeye çağırıyorlar. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Tükettiğimiz dünya Documentarist’te

SONRAKİ HABER

İnsana adanmış bir ömür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa