10 Mayıs 2013 14:17

Ölüm törpüsü

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı rapora göre Diş Protez Laboratuvarlarında çalışan teknisyenler ölümle burun buruna yaşıyor. Diş Sağlığı Hastanelerinin, diş protezlerini, ucuza mal etmek için ihaleye vermesi ve diş protezlerinin denetimden uzak laboratuvarlarda, kalitesiz malzemeyle üretilm

Ölüm törpüsü
Paylaş
İsmail Afacan

Rapor, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığına bağlı İş Müfettişlerinin, 2011 yılında Diş Protez Laboratuvarlarında çalışan Muammer Tatar (53) ve Adem Kılıç’ın (43) İstanbul’da, Ömer Faruk Büyük (19) ve Ali Kalkan (23) Hatay’da, silikozis hastalığı tanısından yaşamını yitirmesi üzerine Ankara, Adana ve Hatay’da yaptığı incelemelerin sonuçlarından oluşuyor.

ANKARA’DA YÜZDE 15, ADANA VE HATAY’DA YÜZDE 24

Yapılan incelemeler sonucunda müfettişler, Adana ve Hatay’daki Diş Protez Laboratuvarlarında çalışan 157 teknisyenden 38’inde (yüzde 24) silikozis hastalığı tanısına rastlarken, Ankara’da ise 272 teknisyenden 41’inde (yüzde 15) silikozis hastası olduğu tespit etmiş. Rapora göre, diş teknisyenlerinin ortalama yüzde 20’sinin silikozis hastalığıyla karşıya karşıya kalmasının nedeni, diş protezlerinin; tehlikeli kimyasal maddelerin bulunduğu, ağır metaller içeren alaşımların kullanıldığı, denetimden uzak 50-60 metrekarelik laboratuvarlarda üretilmesi.

İş Müfettişleri silikozis hastalığının önlemesi için şu önerileri yapıyor: “Diş teknisyenliği mesleği, ihtisas ve el becerisi gerektiren, özel işçiliğe dayanan bir meslektir. Teknisyenlerin her kişiye özel protezler yapılabilmesi için, diş protezlerinin ihaleden, saatten ve dakikadan çıkarılması gerekir.”


SAĞLIKTA DÖNÜŞÜMÜN SONUCU

İstanbul Diş Teknisyenleri Odası Başkanı Muharrem Değerli, diş teknisyenlerinin çalışma koşulları hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu. Değerli, diş teknisyenlerinin silikozis hastalığına yakalanmasına, diş protezlerinin ihaleye çıkarılmasının neden olduğunu söyledi. 2010 yılından beri ihale yoluyla işlerin yapıldığını dikkat çeken Değerli, ihale yoluyla iş üretmenin sağlıkta dönüşüm politikalarının sonucunda ortaya çıktığını belirtti.

Değerli, ihalelerin nasıl yapıldığını şu sözlerle açıkladı: “Kim daha ucuz fiyat çekerse ihale ona veriliyor. İhaleyi alan laboratuvarların ruhsatından başka hiçbir şeyine bakılmıyor. Protezin nasıl üretileceği, koşullarının uygunluğu  incelenmiyor. İncelense ihaleler yapılamaz zaten.” Kısa sürede ucuza protez üretmek için teknisyenlerin çok fazla mesai harcadığını belirten Değerli, kullanılan malzemelerin kalitesiz olmasının teknisyenlerin, silikozis hastalığına yakalanmasına sebebiyet verdiğini ifade etti. “Bizim mesleğin ucuzu olmaz” diyen Değerli, maliyetinden yarı yarıya ucuza yapılan protezlerin sağlıklı olamayacağının altını çizdi.    


GENELGE İLE RİSK BÜYÜYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında çalışan müfettişlerden aldığımız bilgiye göre rapor, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığına sunulmuş. Tüm bunlara rağmen Sağlık Bakanlığının bundan 3 ay önce kamuda çalışan diş protez teknisyenlerinin iş miktarlarını ve çalışma sürelerini dört kat arttıran genelgeye imza atması, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığına bağlı iş müfettişlerinin hazırladığı raporu dikkate almadıklarını gösteriyor. Önümüzdeki dönem diş protez laboratuvarlarda tespit edilen silikozis hastalığının, Sağlık Bakanlığının yeni genelgesiyle birlikte kamuda çalışan diş teknisyenlerinin de yakalanmasına neden olacak. Çünkü yeni genelgeyle birlikte kamuda çalışan diş protez teknisyenlerinin, aylık 33 parça olan iş sayısı 88 ila 103 parçaya çıkartıldı.


SİLİKOZİS NEDİR?

Silika (granit taş-kum tozu) adı verilen maddenin uzun süre solunması ile gelişiyor. İlerlerse solunum giderek bozuluyor ve ölümle sonlanabiliyor. Tedavisi yok. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Elit ve medyatik bir süreç işliyor

SONRAKİ HABER

Hemşirelik mesleği yok ediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa