18 Ağustos 2012 10:14

Pepee, bayram ve ideoloji

Pepee, bayram ve ideoloji

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Çocukların çok sevdiği, birçok yetişkinin olanak buldukça izlediği çizgi filmler kimisi açık, çoğu ise örtük birçok önemli mesaj taşır. Futbol için söylenenler, çizgi filmler için de geçerlidir: Bir çizgi film hiçbir zaman yalnızca çizgi film değildir.
TRT’de her gün yayımlanan Pepee de bir çizgi film olmaktan öte bir işlev taşıyor. TRT’nin son yıllarda geçirdiği dönüşüm (yani Samanyolu’na dönüşüm) ve dindar nesil üretme çabaları göz önünde tutulduğunda, Pepee’ye yakından bakmakta büyük yarar var.
“Papağan toplum, papağan çocuk” başlıklı yazımda, TRT’nin çizgi filmlere verdiği önemden söz etmiştim: Çizgi filmler çocuklara ulaşmak için biçilmiş kaftan. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Temmuz ayında yayına başlayacak ve tümüyle dini yayın yapacak olan Diyanet TV için TRT’nin ünlü çocuk çizgi filmi Pepee benzeri bir karakterin oluşturulacağını belirtmiş: “Belki Yusuf veya Yusufçuk gibi bir karakter öne çıkacak bizim TRT Çocuk’taki Pepee, Keloğlan karakteri gibi. Bu markalarla belki yavruların, çocukların dini, milli duygularını geliştirici çalışmalar üreteceğiz. Adı başka bir şey olabilir ama Yusuf, abdest alacak, namaz kılmayı öğrenecek, umreye gidecek, Kur’an öğrenecek.”

YAŞASIN AİLE!

Pepee çocuklara her gün ekranlardan ulaşmakla kalmıyor. Pepee’nin dergisi ve web sitesi de var. Pepee’nin dergisi bu ay birinci yaşını dolduruyor. 12. sayının kapağında, “Anne ve yavrusunun oyun etkinlik dergisi” yazıyor. Belli ki dergi, çocuğu kadının işi gören dünya görüşünün ürünü. Dergiye yer yer ay yıldız sıkıştırılmış. Anlaşılan çocuklar milliyetçilikten uzak düşmesinler isteniyor.
Ama asıl mesaj, kapaktaki “Yaşasın Ailemiz” mesajı. Kadını da çocuğu da aile kavramı içine ve erkeğin boyunduruğuna hapseden dünya görüşü çocuklara, belli ki, damardan verilmek isteniyor.

PEPEE’YE HER GÜN BAYRAM

Daha da ilginci, “Yaşasın Ailemiz” yutturmacasının, “Ailemle her gün bayram gibi” üst başlığı ile verilmiş olması. Dergiyi hazırlayanlar Türkiyeli çocukların, “aileniz ile olursanız her gün bayram” olur mesajına inanacağını düşünüyorlar; Türkiyeli çocuklara bunu yutturmak istiyorlar.
Bir düşünelim: Türkiye gerçekten çocuklar ve aileleri için bir bayram yeri midir? Çocuklar acaba “Ailemle her gün bayram gibi” diyebilecekleri bir ülkede mi yaşıyorlar?
Acaba grev haklarına sahip çıktıkları için işten atılan THY çalışanlarının çocukları her gün bayram mı yapıyor? Sendikaya kaydolunca işten çıkarılan emekçilerin evlerinde bayram havası mı esiyor?
Taşeron firmalara çalışan asgari ücretlilerin, sosyal güvenlikten yoksun bırakılan milyonların evlerinde gerçekten bayram mı var? Taşeron firmanın ücretlerini ödemediği işçilerin evlerinde bayram havası mı esiyor? Tarlasına ipotek konulan, tarlası elinden alınan çiftçilerin evlerinde bayram sevinci mi yaşanıyor?
Tuzla’da tersane cinayetlerinde ölen işçilerin evlerinde bayram mı var? Davutpaşa’daki patlamada ölen ve yaralananların aileleri her gün bayram mı yapıyor? Ya OSTİM’deki patlamalarda ölen ve yaralananların aileleri?
Her gün dört saatini işe gidip gelmek için harcayan, eve geldiğinde değil çocuklarına ilgi göstermek, ayakta zor duran emekçilerin evleri her gün bayram yeri gibi mi? Kredi borcunu ödemeye çalışan, çocuğuna bayramda bile armağan alamayan nice memurun evinde hep bayram mı var?
Her gösteride biber gazı yiyen, yerlerde sürüklenen, haklarına sahip çıktıkları için “yasa dışı örgüt işlerine” bulaştığı iddia edilen gençlerin evlerinde bayram sevinci mi var?
Ana dilinde eğitim göremeyen çocukların evlerinde, ana dilinde savunma yapamayanların evlerinde bayram mı var?
Sevag Balıkçı’nın anası Ani Balıkçı, babası Garabet Balıkçı için dergideki bayram sözleri ne anlam ifade ediyor?

ŞEKER BAYRAMI

Pepee dergisinde, “Bu ay Ramazan (Şeker) Bayramı var. Bayramda bütün aile bir araya gelir,” yazıyor. Acaba bu sözler Tahir Canan’ın ailesi için ne ifade ediyor? Acaba “Ailemle her gün bayram gibi” sözü, Şerzan Kurt’un anası Necla Kurt ve babası Ömer Kurt için ne anlam ifade ediyor?
Bu sözler, tutukluluğu süren Eğitim Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik’in kızları Helin ve Cansu için ne ifade ediyor?
Eğitim Sen Ankara 1 No’lu Şube Üyesi Hatice Beydilli Karaman’ın kızı Beritan henüz üç yaşında. Tutuklu annesini görmeye gittiğinde camda küçük bir delik açıp, her gittiğinde biraz daha büyütüp o delikten annesini çıkartmayı hayal ediyor. Beritan şimdi bayram mı yapıyor?
“Bayramda bütün aile bir araya gelir” sözü, Erol Zavar’ın eşi ve çocukları için ne anlam taşıyor? Cezaevlerinde yaşam mücadelesi veren, ölmeleri için çaba gösterilen sosyalistlerin eşleri ve çocukları için bayram ne zaman?

PEPEE’NİN İLERİ DEMOKRASİSİ

Pepee’nin çocuklara sunduğu dünya, “ileri demokrasi” ile tam uyumlu. Aile, din, milliyetçilik ve elbette bol bol tüketim. Pepee’nin web sitesinde, “Pepee Çocuk Kulübüne Hoş Geldiniz” yazıyor. “İşte burası Pepee’nin dünyasının bir parçası olacağın, sürprizlerle karşılaşacağın, Pepee’yi seven arkadaşlarınla bir arada olacağın; çok eğleneceğin Pepee Çocuk Kulübü…”
Ama web sitesinde Çocuk Kulübü’nden çok, Pepee ürünlerinden söz ediliyor. Bir tıklama ile bu ürünlerin satıldığı web sitesine () geçilebiliyor. Pepee web sitesinde sıralanan “Yeni Ürünler” şöyle: Pepee ve Şila Battaniye, Pepee Bebek Nevresim Takımı (kız ve erkek için ayrı), Pepee Peluş Top, Pepee Jumbo Araba, Pepee Bebek Uyku Seti (kız ve erkek için ayrı), Pepee Pembe Bisiklet 3 Tekerlekli, Pepee Pedallı Araba, Şila Peluş Bebek.

PEPEE İDEOLOJİ

Özetle, Türkiyeli çocukların gerçeklerden çok ataerkil aile anlayışı, din, milliyetçilik ve elbette bol bol tüketim ile uyutulması için Pepee gerçekten çok çalışıyor.
Pepee izleyen çocukların, Pepee dergisi okuyan çocukların, Pepee ürünleri kullanan çocukların gerçeklerden, Dersim’den, Roboskî’den, Selendi’den, Hrant Dink’ten, yani gerçeklerden haberi olmasın isteniyor. İşte “ileri demokrasi” ideolojisi, işte ileri demokrasinin çizgi filmi.

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa