Bir otostopçunun evrimi
Fotoğraf: Envato
Virüsler yaşam tanımına meydan okurlar. Yaşama dair bazı özellikleri gösterirken, yaşama dair diğer özellikleri göstermezler. Yaşamı karakterize eden pek çok hücre içi yapıya sahip değildirler. Örneğin virüslerin kendi kendilerine üremelerini sağlayacak biyosentetik mekanizmaları bulunmaz. Bunun için bir konak organizmaya ihtiyaç duyarlar.
Virüslerin bir alt kolu olan retrovirüsleri ilginç kılan şeylerden biri de bunların genetik materyallerini çoğaltma ve konak organizmalarda üreme mekanizmalarıdır.
RETROVİRÜSÜN YAŞAM DÖNGÜSÜ
Bir retrovirüsün yaşam döngüsü birçok farklı basamaktan oluşur. Öncelikle retrovirüs bir konak organizma ile karşılaşır. Özel bir enzim yardımı ile konak organizmanın hücre zarını deler ve buradan kendi genetik materyalini konak hücreye bırakır. Retrovirüsler Ters Transkriptaz adı verilen enzimleri aracılığı ile kendi RNA’larından o RNA’ya denk düşen DNA dizisini üretirler. Bu retrovirüs DNA’sı konak hücrenin kromozomlarına girer ve oraya dahil olur. Retrovirüs bu şekilde konak hücrenin protein üretim mekanizmalarını kullanarak kendi genetik materyalini ve kılıf proteinini çoğaltır. Böylece üremiş olur.
Retrovirüsler biyolojinin santral dogmasına aykırı örneklerdir. Santral dogmada genetik bilginin akışı DNA-RNA-Protein şeklindeyken, retrovirüslerde genetik bilgi akışı RNA-DNA-RNA-Protein şeklindedir. Retrovirüsler endojen ve eksojen olarak iki şekilde tanımlanabilirler.
Endojen retrovirüsler konak organizmaların üreme hücrelerine bulaşırlar ve genetik yapılarını buradaki kromozomlara ekleyerek bu şekilde nesilden nesile kalıtım yoluyla geçerek iz bırakırlar. Bu izler, retrovirüse ait gen kopyalarıdır ve bunlara endojen retroviral diziler denilir. Bu nedenle endojen retrovirüsler evrimsel tarihimize de bir nevi ışık tutarlar. Bu süreç çok nadirdir ve retrovirüse ait genlerin yerleştiği konak DNA bölgeleri her seferinde farklı farklıdır. Dolayısıyla iki farklı türün aynı DNA bölgesinde aynı retrovirüse ait genlerin bulunması, bu iki türün geçmişte ortak bir ataya sahip olduklarına işaret eder.
HIV BİR RETROVİRÜSTÜR
Retrovirüslerin içinde en çok bildiğimiz, herhalde AIDS’e sebep olan HIV virüsüdür. Retrovirüsler bugün laboratuvarlarda genetik vektörler olarak da kullanılır. Dış genler, onların genomlarına eklenerek çeşitli hücrelerin genomlarına entegre edilmektedirler. Aslında onlara genom otostopçuları da denilebilir. İnsanların genomunun yaklaşık yüzde 8’lik kısmı retrovirüslere ait genlerden oluşur1.
16 Ekimde Amerikan Mikrobiyoloji Topluluğu’nun açık kaynak olarak yayınladığı mBio isimli dergide yayınlanan bir araştırma kuş retrovirüslerinin evrimine dair önemli bilgileri açığa çıkardı2 Bu araştırma, milyonlarca yıl önce kuşların pek çok farklı türde endojen retrovirüse evsahipliği yaptığını ve adeta bir eritme kabı görevi gördüğünü ortaya çıkardı. Nasıl metaller bir eritme kabında eritilerek karıştırılıyorsa, farklı virüslerin de genetik bilgileri böylesi bir kabın içinde, yani kuşun vücudunda paylaşılmakta ve değiş tokuş edilmektedir. Bu da retrovirüslerin evriminde bir hızlandırıcı etki yaratır. Bu çalışmada kuşların genomunda bulunan retrovirüslere ait dizilerin memelilerle aynı ana gruplardan olduğu ama çeşitliliğin memelilere göre daha fazla olduğu gösteriliyor.
Bazı retrovirüs dizilerinin yalnızca kuşlarda gözlenmesiyle, kuşların retroviral evrimlerinin diğer memelilerden daha farklı olduğunu ortaya koyan araştırmacılar, bu retrovirüslerin son 150 milyon yıl boyunca diğer retrovirüslerden bağımsız olarak evrimleştiklerini gösterdiler. Yapılan tüm bu araştırmalar, retrovirüslerin evrimine ışık tutmakla kalmamakta, aynı zamanda virüslerin, canlılığın evriminde oynadığı rolleri daha fazla anlamamıza yardımcı olacak kanıtları, bilgileri de açığa çıkartmaktadır.
1 Weiss R.A. The discovery of endogenous retroviruses. Retrovirology 2006, 3:67
2 Bolisetty M., Blomberg J., Benachenhou F., Sperber G., Beemon K.Unexpected Diversity and Expression of Avian Endogenous Retroviruses. mBio vol. 3no. 5 e00344-12.
- Deprem ve salgın hastalıklar 12 Şubat 2023 04:55
- Modern tarım uygulamaları ve yabani otların evrimi 11 Aralık 2022 01:40
- Evcil retroviral elemanlar retrovirüslere karşı 06 Kasım 2022 04:58
- Proto-hücrelerden sentetik amipsi hücrelere 25 Eylül 2022 04:20
- İnsanlığın sivrisinek ile dansı 04 Eylül 2022 03:23
- Hapşıran süngerler 14 Ağustos 2022 02:08
- Tüp bebek başarısızlığının arkasında yatan sebep, erken dönem DNA çoğalması hataları olabilir mi? 24 Temmuz 2022 04:08
- Yer değiştiren genetik elemanlar ve ahtapotun bilişsel yeteneklerinin evrimi 10 Temmuz 2022 03:58
- Evrimsel ilişkiler kara ölümün kaynağının Orta Asya olduğunu ortaya çıkardı 19 Haziran 2022 04:49
- HIV ilacı ile orta yaş hafıza kayıpları engellenebilecek mi? 29 Mayıs 2022 04:15
- Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ve mikrobiyom 08 Mayıs 2022 01:18
- Antik enzimlerin yeni çağı 24 Nisan 2022 00:07