04 Mart 2013 09:15

İşe başlatmama tazminatı için yasal işlemleri başlatın

İşe başlatmama tazminatı için yasal işlemleri başlatın

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: İşverenim benim iş sözleşmemi geçerli nedenle feshetmişti. Ben de bunun üzerine işe iade davası açtım ve davayı kazandım. Ama iş başvurusu yapmama rağmen işveren beni işe almadı. Bu durumda mahkemenin karar verdiği ücretleri ve tazminatı alabilmek için ne yapmam gerekir?

CEVAP: İşe iade davasının sonunda mahkemenin sizin lehinize karar vermesi durumunda yapılacak olan hususlar İş Kanunu’nun 21. maddesinde düzenlenmiştir. Siz bu koşullara uygun olarak yaptığınız başvuruya rağmen işveren tarafından işe alınmamanız durumunda, mahkemenin feshin geçersizliği kararında tespit ettiği boşta geçen ücretinizi ve işe başlatmama tazminatınızı alabilmek için gerekli yasal işlemleri başlatmanız gerekmektedir.
Feshin geçersizliği bir tespit kararı olduğu için bu mahkeme kararı ile birlikte hüküm altına alınan boşta geçen ücret alacağı ve işe başlatmama tazminatına ilişkin kararlar ilamlı takip yolu ile değil, ilamsız takip yolu ile icra müdürlüklerinden yapılmaktadır. Dolayısıyla, eğer size bu alacaklarınız ile ilgili bir ödeme yapılmamış ise icra müdürlüklerinden alacaklarınızı tahsil edebilmek için icra takibi yapmanız gerekecektir.
Mahkeme kararında belirli bir ücret üzerinden karar vermemektedir. 4 aya kadar boşta geçen ücret veya dört aylık ücreti tutarında işe başlatmama tazminatı gibi. Bu durumda ücret üzerinden bu hesaplamayı yaparak miktarı belirlemeniz gerekmektedir.
Siz, işe iade kararı sonrasında başvurunuza rağmen işe başlatılmamanız durumunda, işverenin sizi işe başlatmayacağının sözlü veya fiili olarak açıklandığı tarihte iş sözleşmesi işveren tarafından feshedilmiş sayılacaktır. Veya İş Kanununun 21. maddesinde yer alan “işçiyi başvurusu üzerine bir ay içinde” işe başlatmama halinde de, iş sözleşmesi bu bir aylık sürenin sonunda işveren tarafından feshedilmiş sayılmaktadır.
İşe başlatmama tazminatının da iş sözleşmesinin feshedildiği bu tarihteki ücrete göre hesaplanması gerekir. Dolayısıyla, geçersiz olduğuna hükmedilen fesih tarihe ile işverenin işçiyi işe başlatmaması durumunda yaptığı fesih arasında bir ücret artışı, işyerinde yapılan bir toplu iş sözleşmesi gibi durumlar da ücret hesabında dikkate alınmaktadır. 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa