İşe iade davası tüm fesih hallerinde açılabilir
Fotoğraf: Envato
SORU: İşe iade davası açabilmek için iş sözleşmesini işveren mi feshetmeli? Ben zorla istifaya zorlandım ve iş sözleşmesini kendim feshetmek durumunda kaldım. Bu durumda işe iade davası açma hakkım hâlâ var mıdır?
CEVAP: Genel olarak işçinin iş güvencesi hükümleri doğrultusunda feshin geçersizliğini talep edebilmesi için iş sözleşmesinin işveren tarafından feshedilmesi gerekmektedir. Yargıtay da bu doğrultuda kararlar vermektedir. İşçinin haklı nedenle de olsa iş sözleşmesini feshetmesi, feshin geçersizliğini ve işe iade talebinde bulunma hakkını vermemektedir.
İşçinin işe iade davası açma hakkı tüm fesih hallerinde bulunmaktadır. Yani işveren iş sözleşmesini ister geçerli nedenle bildirimli olarak, isterse haklı nedenle derhal feshetsin, işçi her durumda feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini talep etme hakkına sahiptir. İş sözleşmesinin işveren tarafından feshedilmediği olayların başında, iş sözleşmesinin karşılıklı anlaşma yolu ile sona ermesi yani ikale ile işçinin istifa etmesi gelmektedir.
Uygulamada Yargıtay, tarafların karşılıklı anlaşma yolu ile iş sözleşmesini sona erdirdiği durumlarda (ikale), işçinin iradesinin hata, hile veya gabin gibi iradeyi fesada uğratan durumlar olup olmadığını; işverenin işçi karşısına sosyal ve ekonomik üstünlüğünü kullanıp kullanmadığını; işçinin makul yararı bulunup bulunmadığını iş güvencesi hükümlerinin bertaraf edilip edilmediğini her bir somut olayda ayrı ayrı incelemektedir.
“Özellikle işe iade davasından feragati içeren bozma sözleşmesine itibar edilmemesi gerekir”
İşçinin istifa etmesi koşullarında da aynı hususlar Yargıtay incelemesi açısından değerlendirilmektedir. İşverenin sosyal ve ekonomik üstünlüğünü kullanarak, tazminatları ödeme koşulu, benzeri baskılarla işçiden yazılı istifa dilekçesi vermesini istemesi ve işçinin buna uyması halinde gerçek bir istifa iradesi söz konusu değildir. Bu halde feshin işveren tarafından gerçekleştirildiği Yargıtay tarafından kabul edilmektedir.
Siz, iş sözleşmenizi istifa ederek sonlandırmış olsanız dahi, yukarıda bahsettiğim koşullar söz konusu ise bu durumda da işe iade davanızı açma hakkına sahipsiniz.
- Yaptığım iş nedeniyle bel fıtığı olunca istifa ettim, tazminatı alabilir miyim? 13 Ocak 2025 04:00
- Sosyal medya paylaşımları işten atmaya gerekçe olur mu? 06 Ocak 2025 05:01
- Sigorta kaydı yapılmayan ücretli öğretmenin hukuk mücadelesi 23 Aralık 2024 04:02
- Özel okul öğretmenleri kıdem tazminatı alabilir 16 Aralık 2024 04:42
- Patron, istemediğim halde vardiyamı değiştirebilir mi? 02 Aralık 2024 04:34
- ‘Ameliyat oldum tazminatımı alıp çıkabilmek için belli bir süre var mıdır?’ 25 Kasım 2024 04:30
- Elden aldığım ücretim ödenmeden işten ayrılsam daha sonra bu parayı alabilir miyim? 18 Kasım 2024 04:30
- Bakım yükümlülüğü nedeniyle ayrıldığım iş yerinden haklarımı alabilir miyim? 11 Kasım 2024 04:20
- Eski iş yerime dönersem kıdem tazminatım kaldığı yerden hesaplanır mı? 28 Ekim 2024 04:39
- Yazılı bir iş sözleşmesi olmasa dahi işçi, hakları için ihtarname çekebilir 14 Ekim 2024 05:05
- Hukukta zamanın geçmesi düzenlemeleri: Zaman aşımı ve hak düşürücü süre 30 Eylül 2024 04:45
- İş yerinde bir yılını dolduran işçi yıllık izin hakkı kazanır 23 Eylül 2024 04:53