Davayı kazanma ihtimaliniz iddianızı ispatlamanıza bağlı
Fotoğraf: Envato
SORU: İşverenim beni kadro daraltılmasını gerekçe göstererek işten çıkardı. Tazminatlarımı da henüz ödemedi. Ben de işe iade davası açmak istiyorum. Bu durumda benim davayı kazanma imkanım var mıdır?
CEVAP: İşe iade davası İş Kanunu’nun 20. maddesinde düzenlenmektedir. Buna göre, iş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde iş mahkemesinde dava açabilir.
Dolayısıyla, işe iade davanızı fesih bildiriminin size tebliği edildiği tarihten itibaren bir ay içinde açmak zorundasınız. Bu süreyi kaçırdığınız zaman dava açma hakkınız kalmamaktadır.
20. maddenin 2. fıkrası, “Feshin geçerli bir sebebe dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir. İşçi, feshin başka bir sebebe dayandığını iddia ettiği takdirde, bu iddiasını ispatla yükümlüdür” hükmünü düzenlemektedir.
Siz eğer açacağınız işe iade davasında, işverenin işe iade gerekçesinden başka bir sebep gösterecekseniz bu durumda bu sebebi sizin ispatlamanız gerekmektedir. Örneğin, iş sözleşmenizin sendikal nedenle, eşitlik ilkesine aykırı olarak veya keyfi olarak feshedildiğini öne sürüyor iseniz, bu durumda bu iddianızı ispatlamak sizin yükümlülüğünüz olacaktır. Eğer davada sadece sebebin geçerli bir sebep olmadığını belirtirseniz bu durumda ispat yükü kanunun da belirttiği üzere işverenin üzerinde olacak ve işveren iş sözleşmesinin feshinde belirttiği sebebin geçerli olduğunu ispat etmekle yükümlü olacaktır. Yani sizin durumunuzda ‘kadro daraltılmasının geçerli olduğu, feshin son çare olduğu’ gibi hususları işveren ispatla yükümlü olacaktır. Kadro daraltılması gibi işletmesel bir kararla yapılan fesihlerde mahkeme, işletmesel kararın tutarlı uygulanıp uygulanmadığını, örneğin fesihten sonra işçi alımı yapılıp yapılmadığını, feshi keyfilikten uzak, ölçülülük ilkesine uygun yapılıp yapılmadığını ve feshin son çare olup olmadığı gibi hususları inceler.
Sonuç olarak davayı kazanma ihtimaliniz sizin iddianızı mahkeme huzurunda ispatlamanıza bağlıdır.
- Emeklilik fesih nedeni olur mu? 20 Ocak 2025 06:05
- Yaptığım iş nedeniyle bel fıtığı olunca istifa ettim, tazminatı alabilir miyim? 13 Ocak 2025 04:00
- Sosyal medya paylaşımları işten atmaya gerekçe olur mu? 06 Ocak 2025 05:01
- Sigorta kaydı yapılmayan ücretli öğretmenin hukuk mücadelesi 23 Aralık 2024 04:02
- Özel okul öğretmenleri kıdem tazminatı alabilir 16 Aralık 2024 04:42
- Patron, istemediğim halde vardiyamı değiştirebilir mi? 02 Aralık 2024 04:34
- ‘Ameliyat oldum tazminatımı alıp çıkabilmek için belli bir süre var mıdır?’ 25 Kasım 2024 04:30
- Elden aldığım ücretim ödenmeden işten ayrılsam daha sonra bu parayı alabilir miyim? 18 Kasım 2024 04:30
- Bakım yükümlülüğü nedeniyle ayrıldığım iş yerinden haklarımı alabilir miyim? 11 Kasım 2024 04:20
- Eski iş yerime dönersem kıdem tazminatım kaldığı yerden hesaplanır mı? 28 Ekim 2024 04:39
- Yazılı bir iş sözleşmesi olmasa dahi işçi, hakları için ihtarname çekebilir 14 Ekim 2024 05:05
- Hukukta zamanın geçmesi düzenlemeleri: Zaman aşımı ve hak düşürücü süre 30 Eylül 2024 04:45