İş değişikliğini işçinin de kabul etmesi gerekir
Fotoğraf: Envato
SORU: Ben bir fabrikada 5 yıldır çalışıyorum. Ancak işyerinde iş yükümüz çok ağır. Ben iki farklı makineye bakıyorum işyerinde. Bu yüzden hatta fıtık başlangıcı teşhisi konuldu. Ancak işveren geçtiğimiz ay içinde bir başka makinenin de sorumluluğunu vermek istedi. Ben de bunu fiilen kaldıramayacağımı söyleyerek kabul etmedim. Bunun üzerine işveren beni haklı nedenle işten çıkarmakla tehdit etti. İşverenin böyle bir hakkı var mıdır? Buna karşılık benim ne gibi haklarım vardır?
CEVAP: İşverenin sizin iş sözleşmenizi haklı ve derhal feshetmesi halinde dahi iş sözleşmenizi hangi sebeple feshettiğini tarafınıza bildirmelidir. “Sözleşmenin feshinde usul başlıklı 19. maddesinde yer alan “İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır” düzenlemesi geçerli veya haklı nedenle olsun tüm fesih sebepleri açısından geçerlidir.
İş Kanunu’nun 22. maddesi, çalışma koşullarında değişiklik ve iş sözleşmesinin feshi ile ilgili düzenlemeleri içermektedir. Buna göre, işveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilecektir. Dolayısıyla, size iş tanımınızda yer alan düzenlemeler ek olarak yeni bir görev ve iş verecekse işveren bunu size yazılı olarak bildirmeli ve onayınızı almakla yükümlü kılınmıştır.
Kanunun düzenlemesine göre, bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı iş günü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamamaktadır. Eğer işçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilme hakkına sahiptir. Yani işveren eğer sizin zaten ağır olan iş yükünüzün üstüne ayrıca yeni bir makinede görev almanızı kabul etmemeniz için haklı nedenleri olduğunu ispatlaması durumunda iş sözleşmenizi çalışma koşullarında değişiklik gerekçesi ile feshedebilecektir. Ancak, bu durumda da siz eğer iş güvencesi koşullarına sahipseniz, işyerinizde 30’dan fazla kişi ve 6 aylık kıdeminiz varsa ve belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışıyorsanız işe iade davası açma hakkına sahipseniz. Eğer işveren sizin iş sözleşmenizi haklı nedenle feshederse bu durumda ayrıca, kıdem ve ihbar tazminatı alacağınız için de dava açabilirsiniz.
- Emeklilik fesih nedeni olur mu? 20 Ocak 2025 06:05
- Yaptığım iş nedeniyle bel fıtığı olunca istifa ettim, tazminatı alabilir miyim? 13 Ocak 2025 04:00
- Sosyal medya paylaşımları işten atmaya gerekçe olur mu? 06 Ocak 2025 05:01
- Sigorta kaydı yapılmayan ücretli öğretmenin hukuk mücadelesi 23 Aralık 2024 04:02
- Özel okul öğretmenleri kıdem tazminatı alabilir 16 Aralık 2024 04:42
- Patron, istemediğim halde vardiyamı değiştirebilir mi? 02 Aralık 2024 04:34
- ‘Ameliyat oldum tazminatımı alıp çıkabilmek için belli bir süre var mıdır?’ 25 Kasım 2024 04:30
- Elden aldığım ücretim ödenmeden işten ayrılsam daha sonra bu parayı alabilir miyim? 18 Kasım 2024 04:30
- Bakım yükümlülüğü nedeniyle ayrıldığım iş yerinden haklarımı alabilir miyim? 11 Kasım 2024 04:20
- Eski iş yerime dönersem kıdem tazminatım kaldığı yerden hesaplanır mı? 28 Ekim 2024 04:39
- Yazılı bir iş sözleşmesi olmasa dahi işçi, hakları için ihtarname çekebilir 14 Ekim 2024 05:05
- Hukukta zamanın geçmesi düzenlemeleri: Zaman aşımı ve hak düşürücü süre 30 Eylül 2024 04:45