Anadili yasaklı mimar Gaudi
Fotoğraf: Envato
Anadilini konuştuğu için tutuklanma, baskıya maruz kalmaların öyküsüne bu yüzyıla sınırladır ne de salt bizim coğrafyamıza özgüdür.
İnsanlık tarihi ne yapar eder gün ışığına çıkarır tüm baskıları. Aynen Antoni Gaudi gibi. İspanya’da mimaride Art Nouveau akımının öncüsü olan Gaudi Katalanca konuştuğu için zamanında tutuklanmıştır Katalan ülkesinde yani anavatanında.
Gaudi denince ilk anda aklılarına eserleri gelemeyebilecek okurlar için bile sanırım eserlerinin fotoğrafı tanıdık gelecektir. En ünlü eseri kendisinden önce 1882’de yapımına başlanan ve bir yıl sonrasında devraldığı La Sagrada Familia Kilisesi’dir.
Günümüzde kendi anadillerini konuşan ve özerk bir yönetime sahip olan Katalanların özgürlüklerine düşkünlükleri sanatın dili ile de bu günlere ulaşmış oldu diyebiliriz.
Ama bugün ben sizinle Gaudi’ye dair bir başka boyutu paylaşmak istiyorum. Deniyor ki Antoni Gaudi renk körüydü. Ve yine bir başka iddia gözlerinde “astigmatizm” olduğu yönündedir. Buna ‘her şeye bir kulp bulma telaşı’ da denebilirse de bir başka boyutu ile de hastalıkların mimari ve sanatın diğer alanlarında şaheserlere dönüştürücü rolü ırkçı ve tek tipçi bakışı mahkum etmektedir.
Hastalıklar olmasa iyi olacaktı şüphesiz. Hastalıkların yarattığı travma ise hastalıklarını yaşamın dönüştürücülüğünde manivela olarak kullananların azmi ile görece hafifliyor insanlık tarihinde. Bir başka boyut ise hastalık sanatsal yaratı ilişkilendirmesinde saklı diyebiliriz. Sanatçıların eserlerinde hastalıklarına dair teknik ve ürün temelli yansımaları bir tesadüf olarak değerlendiremeyiz. Belki de asıl merak edilmesi gereken hasta olmasalar aynı eseri nasıl üretecekleri olmalı. Ve yine tüm yaşadıklarının yine bu arada anadilini konuştuğu için anayurdunda tutuklanmasının sanatsal üretimindeki etkisini sanırım yadsıyamayız.
Astigmatizm
Mimar Gaudi’nin astigmatı ve sanatına olası etkilerinden dem vurunca sakın ola ki astigmatınızın üzerine yatmayın. Astigmatizm aynen diğer hastalıklar gibi burada da doğal olara etkileşim olmuş olabilir. Ama siz siz olun hastalıklarınızı ihmal etmeyin.
Söz astigmatizmden açılınca biraz anlatmamak olmaz.
Astigmatizm korneanın yani gözün dış yüzeyinin düzensiz eğimi ile meydana gelen bir kırma kusurudur. Sonuç olarak gördüklerimizin bazıları bulanık bir hal alır. Bu kimi zaman dikey, kimi zaman yatay bazen de diagonal çizgiler için geçerlidir. İsterseniz bu noktada sizlerle bir tıbbi literatür bilgisini paylaşalım: “Normal bir gözde kornea simetrik olarak kıvrılmıştır. Fakat astigmat bir gözde tipik olarak normalden daha düz alanları vardır ve bu şekil görüş bozukluğuna yol açar. Bazı durumlarda, astigmatizm, kornea normal olduğu halde gözün içindeki merceğin anormalliğinden doğar. Astigmatizm genellikle doğuştan vardır ve miyopluk veya hipermetroplukla birlikte bulunabilir. Devamlı sabit kalma eğiliminde olan bir durumdur, yaş ilerledikçe kötüye de iyiye de gitmez.”
Teşhis nasıl olacak diyorsanız salt astigmatizm bulgularına dikkat kesilmenize gerek olmadığı kanaatindeyim. Aslında yapılması gereken gözlerinizde herhangi bir sorun hissettiğinizde ilgili hekime danışmak olmalı.
Sağlıcakla kalın.
- Barış kokusu: Ege denizi 09 Aralık 2024 04:53
- İnsandan inşaata demir eksikliği 02 Aralık 2024 04:48
- Bir davayı seyretmek: Başka bir sağlık sistemi mümkün 25 Kasım 2024 04:43
- Kırmızı kurdele: AIDS ve çocuk 18 Kasım 2024 04:04
- Hekim grevleri tüm dünyada tarihsel bir eşikte 11 Kasım 2024 04:50
- Özelleştirme yolunda aile hekimliği ya da sağlık hakkımız 04 Kasım 2024 04:11
- 2025 ya da sağlık: Yeni sağlık bütçesinin ipuçları 28 Ekim 2024 04:35
- Sağlıkta kayıp kuşak: 0-23 yaş arası ve AKP'li yıllar 21 Ekim 2024 04:53
- Hangi antidepresan bize eşitlik, özgürlük, adalet getirebilir ki! 14 Ekim 2024 04:00
- Koruyucu sağlık hizmetleri: Önlenebilir her ölüm cinayettir 07 Ekim 2024 04:55
- Koku ve hafıza 30 Eylül 2024 04:26
- Yapay zeka insan haklarından neden korkar? (1) 23 Eylül 2024 04:29