05 Ağustos 2013 17:17

Yasa esnekleştirdi

Yasa esnekleştirdi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: Üç yıldır bir fabrikada çalışıyorum. Çalışma saatlerimiz sabah sekiz akşam beş. Her gün üç saat zorunlu mesai yapıyoruz. Her ay mesai saatleri içerisinde iş yok diyerek sırayla 5-6 kişilik gruplar halinde ücretsiz olarak 3-4 gün süreyle eve gönderiyorlar. Bugünleri ise gelmemiş gibi kabul ederek fazla mesai parasından kesiyorlar. İş yasasına göre böyle bir uygulama var mı? Eğer yoksa ne yapmamız gerekiyor?

CEVAP: 4857 sayılı İş Kanunu’nun genel olarak en önemli özelliklerinden biri esnek çalışma biçimlerini yasalaştırmış olmasıdır. Dolayısıyla, iş süresi, işyeri vs. gibi kavramların esnekleştirilmesi işverenlere istediği zaman, istediği yerde, istediği süre kadar işçi çalıştırma imkanı tanımıştır. Kanunda, belirtilen çağrı üzerine çalıştırma, kısmi çalıştırma, telafi çalışması, esnek çalışma biçimlerine örnek teşkil etmektedir.
İş Kanunu’nun 63. maddesinde genel bakımdan çalışma süresini haftada en çok kırk beş saat olarak belirlemiştir. Ancak, ikinci fıkrasında haftalık çalışma süresinin günde on bir saati aşmayacak şekilde haftanın günlerine farklı bir şekilde dağıtılabileceğini düzenlemiştir. Bu tarz bir düzenlemeye denkleştirme süresi denilmektedir. Dolayısıyla, haftalık çalışma süresi olan kırk beş saati dört gün çalıştırarak tamamlayan işveren haftanın kalan günlerinde iş bitti veya yok diyebilir. Bu durum kanunla belirtilen bir düzenlemedir ve işverenlere işçilerin haftalık çalışma saatlerinde böyle bir düzenleme yapma yetkisi verir. Böyle bir uygulama yapılması için tarafların anlaşması şartı getirilmiştir. Eğer, iş sözleşmenizde bu şekilde bir düzenleme bulunmuyor ise veya işveren sizden denkleştirme esasına göre çalışmayı kabul ettiğinize dair bir belge almamış ise, ancak bu durumda bu çalışma sistemini kabul etmeme hakkınız vardır. Denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabilir.
 
 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa