Barış için sinema
% 100 BARIŞ PROJESİ yalnızca barışın sinemadaki 100’ü olarak kalmadı, aynı zamanda Türkiye’nin ilk ve tek ücretsiz ve herkese açık sinema kampını düzenledi ve bu kampta kamera, ışık, montaj seti gibi imkânları ortaklaştırarak, kısa filmcilerin buluşmasını ve barış filmleri hazırlamasını sağladı.
Projeye yollanan ya da kampta ortak üretilen toplam 100 film ilk olarak o yıl 1 Eylül Barış Günü’nde ve ardından çeşitli festivallere katıldı, özel gösterimlerle seyircilerle buluştu.
10. YILINDA YİNE BARIŞ İSTİYOR
Hiçbir sermaye grubundan destek almayan, herhangi bir fon ya da sponsor bağlantısı bulunmayan, tamamen dayanışma ilişkileri çerçevesinde yürütülmekte olan ve her yönetmenin 1’er dakikalık BARIŞ konulu filmlerinden oluşacak %100 BARIŞ FİLMİ yeniden başlıyor.
2004 yılında Aytuğ Aydın ve Bülent Büyükgezici ile birlikte o zamanki Kanal 6’da yayınlanan ‘Hayalet Mektebi’ adıyla bir sinema programı yapmıştık. Hayallerini beyazperdede yaşayanların programı. Hayal et ve yap/uygula.
Hayalet Mektebi TRT dışında, özel kanallarda ilk kez kısa film gösterilen, kısa filmcilerin konuk olduğu, söyleşi yaptığımız, filmlerini gösterdiğimiz bir programdı. Metin yazarlığı ve sunuculuğunu da yaptığım programa, ‘barış için sinema’ projesinin başlatıcılarından Gürşat Özdamar ve Barış Özkaya da konuk olmuş, projeyi anlatmıştı.
“Aradan geçen 10 yıl süresince hem bölgemizde hem de dünyada savaşların ardı arkası kesilmedi. Çünkü savaşlardan beslenenler bu 10 yıl boyunca daha da saldıranlaştı. Yaşadığımız topraklarda 30 yıldan fazladır süren ve 10 binlerce kişinin ölümüne neden olan savaş ortamının, günümüzdeki iktidar tarafından çözüm süreciyle beraber yeni bir evreye geçmiş olmasına, silahların bir süreliğine de olsa susmasına rağmen, barış ortamının sağlanamadığı bir gerçektir. ”
‘Barış için sinema’ yürütücüleri, “Çünkü barış yalnızca silahların susması değil, kimsenin ne efendi ne de köle olduğu, paylaşma ve dayanışmayla örülü özgür bir dünyada mümkün olabilecek bir şeydir.” diyor.
“Biz sinemacılar, devletler ve şirketler tarafından belirlenmemiş, herhangi bir nedenle sınırlara ayrılmamış, bir dünyada yaşama isteğimizi göstermek üzere bir kez daha barış diyoruz.”
Bu proje asla bir yarışma değildir, rekabet değil birlikte film üretme ve dayanışma amaçlanmaktadır. Proje, herhangi bir ön koşula bakılmaksızın ve ayırımsız herkese açıktır. Projeye yollanacak filmler, hem teknik hem de konu ve içerik olarak değerlendirmeye alınacaktır.
Proje kapsamında her yönetmen kendi 1 dakikasını kurmaca, belgesel, deneysel ya da animasyon olarak hazırlayabilir. İsteyen birden fazla filmle de katılabilir.
NEDEN BİR DAKİKA?
- Hiroşima’ya atılan atom bombasının ardından ilk bir dakikada 150 bin kişi öldü.
- Her bir dakikada doğum yaparken bir kadın ölüyor.
- Kalaşnikov seri atışlarda 100 mermiyi bir dakikada ateşleyebiliyor.
- 2000 yılında dünyada silahlanma ve askeri harcamalar için dakikada 1.9 milyon dolar harcandı.
%100 BARIŞ FİLMİ - Barış İçin Sinema projesi için barisicinsinema.net adresinden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
HAFTANIN NOTLAR
- “Van ilindeki kültür ve sanat etkinliklerini canlandırmak, Van ilinde sanatsal etkinlikleri ve sinema faaliyetlerini arttırmak, sinema profesyonelleriyle genç sinemacıların tanışmasını sağlamak; yöre halkına hem etkinlik kapsamında yapılacak atölyelerde sinema bilinci ve algısı kazandırarak sinema izlemeye teşvik etmek hem de çeşitli film gösterimleri ve seminerlerle sinemaya yakınlaştırarak aktif hale getirmek; çeşitli sanatçıların Festival için Van ilinde toplanmasını sağlayarak şehrin uluslararası alanda prestijini ön plana çıkarmak ve şehrin kültürel anlamda değerini ortaya koyarak sürekli hale gelebilecek bir kültür ağı içine dâhil etmek” amacıyla düzenlenen festivalin bu yılki konusunu ‘’Barışın Diliyle, Barışa İthaf’’ olarak belirlendi. Bilgi için: www.vangolufilmfest.org
- 7. Türkiye Tiyatro Buluşması 15-18
Ağustos’ta Dikili’de hayata geçecek!
Türkiye’nin söyleşi ve atölyeler açışından en büyük festivallerinden biri olan ve bu yıl 3. kez tekrar Dikili’de yapılacak olan 7. buluşmada; Eskişehir tiyatroları genel sanat yönetmeni Orhan Alkaya, Prof. Dr. Özdemir Nutku, Hüseyin Avni Danyal, Ayhan Taş, Levent Öktem gibi, 65 akademisyen, yazar, oyuncu buluşmaya katılacak. 15 Atölye’nin hayata geçeceği, 12 sokak oyununun sergileneceği, 11 oyunun ve 1 dans performansının sahneleneceği 7. Türkiye Tiyatro Buluşmasının kapanışı, Sayki, Praksis, Fırat Tanış, Çiğdem Erken, Sevinç Eratalay ve Hüsnü Arkan konseri ile olacak.
ADLARI BULUŞMADA YAŞAYACAK
Türkiye Tiyatro Buluşması bu topraklarda yetişen değerleri de unutmadı. 7 yıldır sürdürülen günlere isim verme geleneği bu yılda devam ediyor. 15 Ağustos, Ece Ayhan, 16 Ağustos, Can Yücel, 17 Ağustos, Metin Altıok, 18 Ağustos, Ahmed Arif adıyla anılacak. Türkiye’nin gözaltındaki kayıplarının neredeyse ilki olarak görülen Sabahattin Ali Atölyelere verilen ilk isim olacak. Gezi Parkı eylemlerinde hayatını kaybeden Medeni Yıldırım ve Zeynep Eryaşar iki atölyeye adlarını verecek. Söyleşi alanı ismi ise Mehmet Ayvalıtaş olacak. Dikili meydandaki sahne Ethem Sarısülük, Bademli köyündeki sahne, Abdullah Cömert ve Salihleraltı’ndaki sahne ise Ali İsmail Korkmaz adıyla yaşayacak. Dikili Belediye Tiyatrosu’nun hayatını genç yaşta kaybeden oyuncusu Mehmet Mutlu Kandemir’i çok sevdiği tiyatro’da yaşatmak için onun adıyla genç yetenek ödülü verilecek. 5. Türkiye Tiyatro Buluşması’ndan bu yana verilen Onur, Emek ve Barış ödülleri ile Çayan Birben Umut ödülleri de bu yıl açılış oyunu Mahşer-i Cümbüş’ün performansından önce sahipleri bulacak. Onur Ödülü, Yücel Erten’e, Emek Ödülü, Mesut Kara’ya, Barış Ödülü, Pınar Selek’e, Çayan Birben Umut Ödülü ise Taksim Dayanışması ve Gezi parkı tutukluları adına Ongun Yücel’e verilecek. (Ayrıntılı bilgi ve program için: www.yenikapitiyatrosu.com)
Evrensel'i Takip Et