Sel gider kum kalır
Fotoğraf: Envato
Gerçekten de öyle oldu; sel gitti, kumu kaldı.
Neydi o coşku seli! 2020 Olimpiyat Oyunlarını İstanbul’da yapma ruhsatını Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) Arjantin’deki toplantısında alacaktık. İstanbul’un olimpik açıdan üstünlüklerini komite üyelerine anlatacak sunum konuşmalarını hazırlamak için, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, seçilmiş ve atanmış üst düzey isimler haftalar, hatta aylar önce çalışmalara başlamıştı.
Arjantin’de IOC üyelerine yapılan sunumlar dinlendiğinde, filmler seyredildiğinde görüldü ki, turizm firmalarının baştan çıkması içten bile değildi. Sanki bir turizm şirketi İstanbul’un tanıtım reklamını yapıyordu.
Hemen ertesi günü, şu bizim medyatik medya sahadaki yerini almış, dar alanda kısa paslaşmalarla top çevirmeye başlamıştı. Bir kere, baş suçlu Taksim Gezi Parkı eylemcileriydi. Protesto gösterisi yapan eylemcilere polisin yer yer ölümcül şiddet uygulamasını belgeleyen medya da sorumluluğa ortaktı. Yani, yapan değil, gösteren suçluydu!
Her önemli olayda olduğu gibi, bunda da şu bizim medyatik medya ana hatlarıyla yine ikiye bölünmüştü. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ağzının içine bakanlar ile serbestler. (Her ne kadar serbest olunuyorsa!) İlk şaşkınlığın ardından, Başbakan Erdoğan’ın ilk tepkisi sertti, sonraları yumuşadı, hatta özeleştiri bile yaptı. Özeleştirinin ekseninde başka yollar denemek fikri vardı. (O başka yollar her neyse!)
TEPKİLERDEN TEPKİ BEĞEN
IOC’nin Arjantin’deki toplantısı sonunda karar TV’de canlı olarak yayımlandığında tarafların ilk tepkisini izlemek, doğrusu, bir hayli keyifliydi, elbet bizim gibi tarafsız gazeteciler için… Son zamanlarda moda olduğu üzere, ilk tepkiler tweetler üzerinden gösterildi. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın tweeti birincilik rekorunu kıracak kırattaydı:
“Başta Başbakanım, İstanbul 2020 için aşkla yanımızda duran Türkiye sevdalıları, teşekkürümüz sizedir. Bir yanda Türkiye için 16 saat kesintisiz uçarak
(Başbakan Erdoğan’ı kastediyor. N.G.) gecesini gündüzüne katanlar, öte yanda, Türkiye kaybetti diye kına yakanlar. Kına stokları tükenmiş!”
Kına figürünü AKP Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar da kullanıyordu:
“Olimpiyat hayaline karışı çıkanlar 2020’ye kadar hem sandık hem darbeden umudunu yitirmiş olmalı. Tek teselli renkli merdivenler bir de kına!”
Böyle bir ortamda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i atlamak olmaz. Gökçek tweetinde Gezi Parkı eylemcilerine gönderme yaptıktan sonra şöyle diyordu:
“Gezici vatan hainlerinin Arjantin’de yaptığı protesto, orada oy kullanan üyeleri etkilemiş. Ülkenize yaptığınız kötülükle gurur duyun hainler!”
Yakışıyor mu?
Söyleyenlere bakılınca, yakışmıyor değil!
İLK ÜÇ
Bilindiği gibi, olimpiyatların üç adayı vardı: Türkiye, İspanya ve Japonya. Türkiye finale kalarak, gösterebileceği kadar başarıyı göstermişti. Finalde Japonya ipi göğüsleyerek, 2020 olimpiyat oyunlarını düzenleme hakkını aldı. Bizlere de züğürt tesellisi kaldı. Bir yanda Türkiye’nin ağır külfet altına girmekten kurtulduğu söyleniyor; öte yanda, önümüzdeki uluslararası spor oyunlarından birini alma şansımızın arttığı savıyla teselli bulunuyor
Sunuş yapmak revaçta ya, biz de bu üç ülkenin basınından birer örnek sunalım.
JAPAN TİMES (Japonya): “Gurur bizim. İstanbul ve Madrid’i geride bıraktık. 2020 Yaz Oyunları yeniden Tokyo’da.”
CUMHURİYET – Feyzi Açıkalın (Türkiye): “ Programa çıkanlar, gerçekleşeceğine inanmadıkları bir ütopyayı savunabilmeyi, onun haklı gerekçelerini ortaya koyabilmeyi sanki görev edinmişlerdi. Öylesine havaya girmişlerdi ki, ‘Kıl payı kaçırdık!’ bile diyebildiler.”
MARCA (İspanya): “Olimpiyat rüyası kabusla sona erdi. İstanbul 49 – 45’lik sonuçla bizi geride bıraktı ve finale kalamayarak hayallerimiz suya düştü.”
SEYİRCİLERDEN
Olimpiyat yarışı dışında kalan “seyirci” diyebileceğimiz ülkelerin basınından da birkaç örnek verelim.
NEW YORK TİMES (ABD): “İstanbul beklenenden daha iyi bir performans sergiledi. Ancak IOC’nin bazı delegeleri, bölgedeki istikrarsızlığın ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yönetim tarzının yanı sıra, laikler-İslamcılar arasındaki ayrışma yüzünden Türkiye’nin siyasi durumunun 7 yıl sonra ne olacağını tahmin etmeye çalışırken isteksizlik yaşadılar.”
WASHİNGTON POST (AB): “Oyunlar İstanbul’a verilseydi, olimpiyatlar, tarihinde ilk kez Müslüman bir ülkede yapılacaktı. Ancak İstanbul’un olimpiyat adaylığı, Türkiye’nin sınır komşusu Suriye’de yaşanan kargaşadan olumsuz etkilenmiş olabilir.”
SPIEGEL (Almanya): “Japonya’nın başkenti Tokyo, Fukişima’daki karışıklığa karşın 2020 Olimpiyatı’nı düzünleyecek.”
LE MONDE (Fransa): “Tokyo’nun başarısı, yoğun ve akılcı bir kampanyanın zaferi.”
NEWSWEEK (ABD) : “Taksim Meydanı’ndaki protestocuların şiddetli şekilde bastırılmasının ardından kentin güvenliği tartışılıyordu. Türkiye sıcak bir istikrarsızlık bölgesinin yanında.”
- Çarşı çarşafa karşı 03 Ekim 2013 11:06
- Gazetecilik zor zanaat 25 Eylül 2013 17:00
- Sağ olasın olimpiyat 11 Eylül 2013 17:17
- Tatminsiz Başbakan Tayyip Erdoğan 04 Eylül 2013 22:20
- Olmayan adalete timsah gözyaşları 21 Ağustos 2013 17:59
- Anadolu basınında gezi direnişi 31 Temmuz 2013 18:14
- Gezi'nin öğrettikleri 24 Temmuz 2013 18:37
- Evcilik oynar gibi 17 Temmuz 2013 17:18
- Kendini yiyen karizma 10 Temmuz 2013 12:11
- Öfkeli Tayyip 03 Temmuz 2013 13:28
- Gezi Parkı'nda uygun adım çark 26 Haziran 2013 13:17
- Gezi'den çıkan seçim kampanyası 19 Haziran 2013 11:23