29 Ekim 2013 07:35

Başka bir Kıbrıs futbolu mümkün

Başka bir Kıbrıs futbolu mümkün

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Kıbrıs futbolu deyince Şampiyonlar Ligi’nde yakın dönemde çeyrek final görmüş APOEL’i, geçen sene Fenerbahçe’nin karşısına çıkan misafirperver AEL’i ya da bu sene Trabzonspor’la karşılaşan AEL’in milliyetçi ezeli rakibi Apollon’u anımsıyor olabiliriz. Fakat Kıbrıs futbolunun bir de Kuzey yarısı var ki onun da kaderi tıpkı ülkenin kendisi gibi terk edilmişliğin, yalnız bırakılmışlığın izleriyle boğuşuyor. Başka ülke takımlarıyla hazırlık maçı dahi yapamayacak durumda olan Kıbrıs Türk takımlarının bu makus talihinin yakın zamanda değişme ihtimalinin belirmesi bile bu açıdan fazlasıyla önemli.
1955’te Kıbrıs Futbol Federasyonu’ndan ayrılarak kendi federasyonunu kuran Türk takımları Avrupa ve Dünya futbolundan izole olmanın acısını derinden yaşıyor. Yıllık 320 milyon doları bulan Süper Lig yayın gelirinin Kıbrıs’taki karşılığının 50 bin TL olması çok şeyi tek başına anlatmaya yetiyor. Artık neredeyse iflas noktasındaki kulüplerin tamamı bu tecritin bitmesi ve dünyaya entegre olunabilmesi için seferber. Tıpkı ülke halkının kendisi gibi… Bu tip bir anlaşmanın bugüne kadar gerçekleşmemesine dair gösterdikleri adres de belli: Politikacılar.
Annan Planı’nın Kıbrıs Türk tarafında kabul görmesinin yarattığı etkiyle uluslararası siyasetin başta spor olmak üzere belli alanlarda açılım yapma arzusu 2008 yılında Ada futbolu üzerine iki federasyon arasında bir müzakere yürütülmesine yol açmıştı. O dönem spordaki izolasyonun kalkması adına bir uzlaşma sağlanamamış ve taraflar masadan kalkmıştı.
Bu kez ise işler epey farklı. 2010 yılında Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Başkanı seçilen eski Küçük Kaymaklı kulüp başkanı Hasan Sertoğlu, FIFA ve UEFA düzeyine taşınan görüşmeleri yürüten kişi. Sertoğlu bu görüşmeler konusunda kulüplerin tam desteğini de arkasına almış durumda. Şampiyon Çetinkaya’nın başkanı Cemal Bulutoğulları Kıbrıs Gazetesi’ne verdiği demeçte, “Hasan Sertoğlu’na görüşmelerde desteğimiz tamdır. Yapının değişimi şarttır. Sertoğlu’na Zürih’e gitmeden kulüpler olarak toplanarak tam destek vermeyi öneriyorum. Siyasilerin konudan uzak durması da önemlidir” diyor. Sertoğlu’nun eski kulübü Küçük Kaymaklı’nın mevcut başkanı Ali Başman da yine aynı gazeteye verdiği demeçte kulüplerin ekonomik durumlarına dikkat çekiyor ve yine siyasileri uyarıyor: “Kulüplerin birçoğu batmış durumdadır. Kısır döngü sona ermesi için açılımlara ihtiyaç vardır. Netice olarak kayıtsız şartsız Zürih’teki görüşmelere destek veriyoruz. Siyasiler mantıklı olmalı, inadına siyaset yapmamalıdırlar.”
Siyasilerin bu kadar sert uyarılmasının sebebi elbette daha önce başarısız sonuçlanan görüşmeler… Hatta öyle ki bu kez kulüplerden peşinen tepki gören siyasetçilerden biri olan eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, görevde olduğu 2008 yılında birleşme taslağını sanılanın aksine kendisinin reddetmediğini açıkladı. Talat, “O dönem KOP’un altına girecek bir yapı vardı. Böyle bir düzenleme olması bizi mutlu etmezdi. Ancak KTFF ve danışman Champagne’den öğrendiğim kadarı ile şimdi çok farklı bir durum var. Kıbrıs Türk tarafının da mekanizmanın içinde, karar verme organında yer alması söz konusu. Bu bana göre bir çıkış yoludur” diyor.
5 Kasım’da Zürih’te Kıbrıs futbolu için hazırlanan geçici anlaşma adanın iki yakasının federasyon başkanları ve FIFA Başkanı Sepp Blatter’in katılımıyla son kez tartışmaya açıklacak ve ardından iki federasyonun genel kurullarında mutabık kalınan anlaşma oylamaya sunulacak. Başkan Hasan Sertoğlu’nun federasyonun resmi dergisinin Haziran 2013 sayısında “Ada geçmişten bu yana siyasetçilerden çok çekti” demiş ve sürecin yıl sonuna kadar tamamlamaya çalışacaklarını söylemişti. Eğer süreçte bir aksilik olmaz ve anlaşma sağlanırsa başka bir Ada futbolunun bizleri beklediği aşikar. Önümüzdeki hafta ve aylarda bu sevindirici haberi paylaşabilmek dileğiyle…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa