Başörtüsü tartışmasında gözden kaçanlar
Fotoğraf: Envato
Uzun yıllardır gündemi meşgul eden başörtüsü tartışmasında bireysel özgürlükler üzerinden geniş tabanlı bir konsensüs sağlandığı düşünülen bir dönemde Erdoğan ortaya öylesi bir bomba attı ki toplumu tekrar ortadan ikiye bölmeyi başardı. Bu zamanlamanın en büyük mağduru kuşkusuz başörtülü genç kadınlarımız. Onların özgürlükleri önündeki engellerin kaldırıldığı bir dönemde “diğerlerinin” yaşam alanlarının daraltılmaya çalışılması ilişkilerin normalleşmesini, bu kazanımları kalıcı kılacak bir toplumsal uzlaşıya varılmasını olanaksız kılıyor. Başörtüsünün yaşam alanı genişledikçe bireysel özgürlüklerin sınırlandırılacağına dönük inanç güç kazanıyor.
Gezi olaylarından bu yana Erdoğan parti içindeki çatlak seslerle hesaplaşmayı ön plana koyarak söylemini sertleştiriyor. Toplumdaki en muhafazakar eğilimlere yaslanarak seçmen desteğini konsolide etme çabasına girerken toplum içerisindeki kutuplaşmayı arttırıyor. Gençliğin önemli bir kesimi içerisinde geleceğe dönük endişe büyüyor.
Bireysel özgürlüklerin böylesine tehdit altında olduğu bir dönemde kıdem tazminatının fona devredilmesi ve adım adım tasfiyesi, genel sağlık sigortasının kapsamının daraltılması gibi başlıklar kolaylıkla gözden kaçabiliyor. Ne var ki, başörtülü ve başörtüsüz gençlerin omuz omuza vereceği bir özgürlük mücadelesini örmenin sırrı da bu kolayca gözden kaçan detaylarda yatıyor.
BAŞÇI’NIN YANLIŞI
Yaz aylarında doların yukarı yönlü sert hareketi sonrasında Erdem Başçı bu hareketin kalıcı olmadığını belirtmiş ve farklı konuşmalarda önce 1.92 sonra ise 1.82 seviyelerinin görülmesinin kendisini şaşırtmayacağın ifade etmişti. Başçı’nın açıklamaları kuşkusuz piyasadaki panik havasını dağıtmayı amaçlıyordu. Ne var ki, önemli ölçüde dış dinamiklerden kaynaklanan ve bu nedenle de MB’nin kontrol olanağının oldukça sınırlı olduğu kur hareketleri üzerine fiyat telaffuz ederek konuşmasını yadırgamıştık. Sonraki haftalarda Suriye meselesinde suların dinmesi ve Obama’nın yeni Fed başkanı olarak parasal genişleme yanlısı Janet Yellen’ı aday göstermesi ile dolar, TL karşısında 1.90 seviyelerine geriledi. Tam da Başçı’nın öngörü yeteneğine methiyeler düzüldüğü bir ortamda dolar tekrar hareketlendi. Son olarak ABD istihdam verilerinin beklenenden iyi gelmesiyle tekrar 2.05 seviyesinin üzerine tırmandı. Başçı’nın yarattığı beklenti ile dolar üzerinden borçlanmaya yönelenler şimdiden ciddi bir kur zararıyla karşılaştılar. Dolar kurunun önümüzdeki günlerde de büyük ölçüde ABD ekonomisinden gelen sinyaller ile belirleneceğini söyleyebiliriz. Parasal sıkılaşma yönündeki beklentileri güçlendiren her gösterge ya da açıklama kurda yükselişe, tersi ise düşüşe neden olacak. Başçı’dan beklenen de elindeki verileri ve alternatif senaryolar dahilinde beklentilerini kamuoyuyla paylaşmak olmalıydı. O piyasayı hiçbir nedensellik kurmaksızın umduğu seviyelere yönlendirmeye çabaladı.
Başçı’nın tutumu emlak balonunun doruğunda Eski Fed Başkanı Greenspan’ın toplumu değişken faizli kredilere yönlendiren açıklamasını hatırlattı. Bu açıklamasıyla faizlerdeki tırmanış sonrasında batık kredilerde yaşanan patlamanın da başlıca mimarlarından olmuştu. Özel sektör dış borç stokunun tehlikeli boyuta ulaştığı ülkemizde de Başçı’nın açıklamaları sorunu gidermekten öte derinleştirici bir etki yaratıyor.
- Kurtarıcı mı, yoksa yeni günah keçisi mi? 09 Haziran 2023 04:18
- Seçim senaryoları ve ekonomiye dönük beklentiler 12 Mayıs 2023 04:19
- Kurda istikrar illüzyonu 28 Nisan 2023 04:21
- SVB krizinin arka planı ve düşündürdükleri 17 Mart 2023 04:52
- Para politikasındaki ayrışma belirginleşiyor 24 Eylül 2022 04:50
- Şimdi solun tam zamanı 12 Ağustos 2022 04:26
- Enflasyon gelir dağılımını bozuyor 08 Temmuz 2022 04:47
- Merkez Bankası şaşırtmadı 27 Mayıs 2022 01:12
- Kehanet çöktüğünde 22 Nisan 2022 00:37
- Enflasyon doludizgin 08 Nisan 2022 00:40
- Faiz politikasının bilançosu 10 Mart 2022 23:31
- Enflasyon geriler mi? 10 Şubat 2022 23:18