Rekabet yasağı 2 yılı aşamaz
Fotoğraf: Envato
SORU: Ben çalıştığım işyerinden iki ay önce ayrıldım. İşten çıkarken bir sözleşme imzaladım. Bu sözleşmede rekabet yasağı ile ilgili düzenlemeler de vardı. Ve burada dört yıl boyunca ayrıldığım işyerinin konusu olan alanda çalışma ve başka bir şirkete ortak olma yasağı da vardı. Bu düzenleme kanuna uygun mudur?
CEVAP:
Rekabet yasağının koşulları ile ilgili düzenleme Borçlar Kanunu’nun 444. maddesinde düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre, işçinin işverenle ilişkide olan müşterileri tanıması ve görülmekte olan işin bütün ayrıntılarına ulaşabilmesi imkanının olduğu hallerde, iş sözleşmesinin sona ermesinin ardından işverenle rekabet oluşturacak şekilde kendi adına iş yapmaması, rakip bir firmaya ortak olmaması ya da iş sözleşmesiyle çalışmaması şeklinde şart içeren rekabet yasağı sözleşmeleri yapılabilecektir.
Rekabet yasağı kaydı, ancak hizmet ilişkisi işçiye müşteri çevresi veya üretim sırları ya da işverenin yaptığı işler hakkında bilgi edinme imkanı sağlıyorsa ve aynı zamanda bu bilgilerin kullanılması, işverenin önemli bir zararına sebep olacak nitelikteyse geçerli kılınmıştır.
Aynı Kanunun 445. maddesi; işçi ve işveren arasında yapılacak olan bu sözleşmenin, işçinin ekonomik geleceğini hakkaniyete aykırı olarak tehlikeye düşürecek biçimde yer, zaman ve işlerin türü bakımından uygun olmayan sınırlamalar içermemesi durumuyla sınırlandırmıştır. Bu durumda, özel durum ve koşullar dışında rekabet yasağı sözleşmesi iki yılı aşamaz. Yani süre, yer ve işin türü bakımından sınırlandırılmış olmadıkça rekabet yasağı geçerli olmayacaktır. Ancak, bu sınırlamalar işin, işçinin niteliğine göre belirlenir.
Rekabet yasağının işverene ait işlerden hangisi ya da hangileri ile sınırlandırıldığı net biçimde belirlenmelidir. Yargıtay da bu konu ile ilgili olarak vermiş olduğu bir kararında, “Özellikle şirketlerin ticaret siciline kayıt sırasında faaliyet alanlarının geniş tutulduğu ülkemizde, işçinin bütün alanlarda çalışmasının sınırlandırılması mümkün olmaz.” şeklinde karar vermiştir. (Yargıtay 7. HD, 08.04.2013 Tarih, 2013/ 2542 E, 2013/ K).
Ayrıca süre konusunda da en fazla bir ya da bir kaç yılı aşmayacak şekilde bir rekabet yasağı öngörülebilir. Aksi durum, işçinin ekonomik olarak engellenmesi ve zor durumda kalmasına neden olabilecektir.
Tüm bu hususlar doğrultusunda yapmış olduğunuz rekabet yasağı sözleşmesi süre açısından uzun tutulmuştur. Ancak, diğer konulurla ilgili düzenlemeler açısından sözleşmenin maddelerinin içeriği önemlidir. Çünkü, Hakim, aşırı nitelikteki rekabet yasağını, bütün durum ve koşulları serbestçe değerlendirmek ve işverenin üstlenmiş olabileceği karşı edimi de hakkaniyete uygun biçimde göz önünde tutmak suretiyle, kapsamı veya süresi bakımından sınırlayabilecektir.
- Yaptığım iş nedeniyle bel fıtığı olunca istifa ettim, tazminatı alabilir miyim? 13 Ocak 2025 04:00
- Sosyal medya paylaşımları işten atmaya gerekçe olur mu? 06 Ocak 2025 05:01
- Sigorta kaydı yapılmayan ücretli öğretmenin hukuk mücadelesi 23 Aralık 2024 04:02
- Özel okul öğretmenleri kıdem tazminatı alabilir 16 Aralık 2024 04:42
- Patron, istemediğim halde vardiyamı değiştirebilir mi? 02 Aralık 2024 04:34
- ‘Ameliyat oldum tazminatımı alıp çıkabilmek için belli bir süre var mıdır?’ 25 Kasım 2024 04:30
- Elden aldığım ücretim ödenmeden işten ayrılsam daha sonra bu parayı alabilir miyim? 18 Kasım 2024 04:30
- Bakım yükümlülüğü nedeniyle ayrıldığım iş yerinden haklarımı alabilir miyim? 11 Kasım 2024 04:20
- Eski iş yerime dönersem kıdem tazminatım kaldığı yerden hesaplanır mı? 28 Ekim 2024 04:39
- Yazılı bir iş sözleşmesi olmasa dahi işçi, hakları için ihtarname çekebilir 14 Ekim 2024 05:05
- Hukukta zamanın geçmesi düzenlemeleri: Zaman aşımı ve hak düşürücü süre 30 Eylül 2024 04:45
- İş yerinde bir yılını dolduran işçi yıllık izin hakkı kazanır 23 Eylül 2024 04:53