Bu dava yeni başlıyor

Genelkurmay Askeri Savcılığı Roboskî Katliamı ile ilgili kararını verdi: Takipsizlik!
Genelkurmay Askeri Savcılığı kararında, emri Genelkurmay Başkanının verdiği, görevli personelin görevlerini yaptıklarını, 34 kişinin katledilmesine ilişkin ise “kaçınılmaz bir hata” olduğu tespitini yapmış!
Böylece savaş uçaklarıyla çoğu çocuk 34 kişinin katledilmesinin hiçbir suçlusunun olmadığı da ilan edilmiştir.
Yani bu ülkenin 34 insanı bombalanarak öldürülüyor ama böylesi bir katliam, prosedüre uygun olarak ve “Kaçınılamayacak bir hata” olarak geçiyor resmi kayıtlara. Onun için dün Evrensel, Roboskî Katliamı’nı aklayan bu savcılık kararını manşetinden,”Kusursuz katliam” diye vermişti.
Böylece Roboskî Katliamı olduğunda, “Beş koldan araştırıyoruz. Hiçbir şeyin üstü örtülmeyecek” diye başlatılan soruşturmalar;
1- Emniyet ve jandarmanın yaptığı soruşturma sivil savcılık üstünden birleştirilip, konunun askeri olduğunu belirterek “görevsizlik” kararı verilerek öldürülenlerin sivil vatandaşlar olmasının üstünden atlayarak, kendisini sorumluluktan kurtardı.
2- Katliamın üstündeki sis perdesinin kaldırılması amacıyla TBMM’de kurulan Uludere Alt Komisyonu, ortaya çıkan bilgi ve belgeleri adeta yok sayarak, AKP’li komisyon üyelerinin oylarıyla (Komisyonun BDP’li ve CHP’li üyeleri rapora muhalefet şerhi koydu), katliamcıları aklayan bir raporla “görevini” tamamladı!
3- Askeri Savcılık da nihayet önceki gün, iki yıldır sürdürdüğü, “çok derin” (İki yıl sürmesi de herhalde bu derinliktendir) soruşturmayı “takipsizlik kararı” vererek bitirdi. Böylece Askeri Savcılık, kamuoyunun ibretle izlediği ve bu katliamla ilgili resmi soruşturmaların üstüne tüy dikmiş oldu!
Yani, Türkiye Cumhuriyetinin yasama ve yargısına göre, Türkiye-Irak sınırında katledilen 34 Roboskîli, yasalara, yönetmeliklere, kurallara uygun olarak verilen bir emirle öldürülmüştür!
Açıktır ki Askeri Savcılık, verilen istihbaratla başlayıp bombalarla katliama gelen resmi süreci incelemiş. Ama sadece askeri hiyerarşi içinde incelemiştir. Vardığı sonuç ise “Bombalayın!” emrini Genelkurmay Başkanının verdiği biçiminde.
Ancak, Askeri Savcılığın soruşturması içinde, “Genelkurmay Başkanına kim emir vermiştir?​” sorusu ve yanıtı yoktur.
Hal böyle olunca da, Askeri Savcılık kararı, siyasi iradenin, Genelkurmay Başkanlığının bağlı olduğu Başbakanlık makamının (Ve elbette Başbakanın) bu katliamdaki bir rolünün olup olmadığı açığa çıkmamakta, böylece Askeri Savcılığın soruşturması katliamın arkasındaki siyasi iradeyi aklama faaliyetine dönüşmektedir.
Nitekim bu kararın çıkmasından beri başlıca TV kanalları ve basında çıkan tepkiler, değerlendirmeler, Askeri Savcılığın kararının soruna bir ışık tutmak yerine olup bitenin üstünü örttüğü biçimindedir.
Roboskî Katliamı’nın kurbanlarının aileleri ve Kürt siyasi çevreleri ve Türkiye’nin adalet ve insan hakları savunucusu çevreleri,bu “takipsizlik” kararını bir hukuk ve adalet katliamı olarak değerlendirmektedir.
Onun içindir ki BDP’li vekiller, Askeri Savcılığın “takipsizlik” kararı sonrasında bu insanlık suçunun siyasi boyutunu araştırmak üzere Mecliste bir Roboskî Katliamı’nı Araştırma Komisyonu kurulmasını istediler. Ancak bu teklif de AKP’li vekillerin oyuyla reddedildi. Ne var ki bu “ret” bile AKP’nin ve Hükümetinin, katliamın arkasındaki gerçeklerin açıklanmasını istemediğinin çok somut bir göstergesidir.
Bu tür kamuoyu vicdanında önemli yaralar açan davalarda eğer kamuoyu vicdanını tatmin eden sonuçlar çıkmazsa, savcılar, mahkemeler, meclisler, hükümetler,… “dava bitmiştir”, “dosya kapatılmıştır” dese bu davalar bitmez, dosyalar kapanmaz.
Bu yüzden de Roboskî Katliamı davası, belki savcılar, mahkemeler, Hükümet, Meclisteki AKP çoğunluğu için bitmiştir. Ama dava Türkiye’nin her milliyetten halkı ve demokrasi güçleri için bitmemiştir. Hatta gerçek anlamda Roboskî Katliamı davası, devlet bürokrasisinin koridorlarında çıkarak halkın vicdanındaki büyük mahkemede yeni başlamıştır!
Ve bu halkın vicdanındaki mahkeme, katliamın arkasındaki gerçek faillerin ortaya çıkarılıp cezalandırılmasına kadar da sürecektir.

Evrensel'i Takip Et