\'İnsani yardım\' yetmedi, \'devlet sırrı\' oldu!

Önce Adana’da; Adana ve Konya’daki atölyelerde imal ettirilmiş roketatar ve mermi yüklü bir TIR ele geçirildi. Sonra açıkça MİT’in sahip çıktığı bir TIR, Hatay’da durduruldu. İçinde askeri malzeme olduğu belirtiliyordu. Ama MİT TIR’ı, “İçindeki yük devlet sırrıdır” denilerek aranamadan sınırdan geçirildi. Sonra yine Adana’da, Suriye’ye sefer yapan iki otobüste çok sayıda makineli tüfek, uçaksavar ve suikast silahı mermileri ele geçirildi. Ama otobüsler engellenmedi; Suriye’ye doğru olan rotalarında yollarına devam ettiler.

En son da önceki gün yedi TIR, Suriye’ye askeri malzeme taşıdıkları iddiasıyla Adana’da, jandarma tarafından durduruldu ve içinde arama yapılan iki TIR’ın silah ve cephane yüklü olduğu anlaşıldı. Ne var ki bu sefer de yine işe MİT karıştı ve TIR’ların MİT’in Suriye’ye gönderilen yardımları taşıdığı, yüklerinin “devlet sırrı” kapsamında olduğu belirtilerek yollarına devamı sağlandı.

Suriye’ye müdahalenin cephe gerisindeki üssü olarak kullanıldığı anlaşılan yukarıdaki tablo dikkate alındığında iki soru karşımıza çıkmaktadır: 1- Suriye’ye “insani yardım” paravanası arkasında yapılan silah ve askeri malzeme sevkiyatı kime yapılmaktadır? 2- “Devlet sırrı” her şeyin üstünü örtmeye yeter mi?

Şu açık ki Suriye’ye yönelik “insani yardım” iddiası bugüne kadar Türkiye’nin Suriye’deki faaliyetlerini, arkasına gizlediği bir paravan olarak kullanılmıştır. Ve Türkiye, sınırına yakın faaliyet gösteren el Kaide de dahil çeşitli silahlı gruplara diğer ihtiyaçları yanı sıra silah ve askeri malzeme sağlamıştır. Bugün ise el Kaide ve organik ilişkisi olduğu bazı gruplara artık yardım yapılamasa da el Kaide ile “Şeriatçı bir Suriye” amacında aynı çizgide olan “İslami Cephe” ve öteki silahlı gruplara askeri yardım sürdürülmektedir. Suriye’ye MİT TIR’ları ile giden askeri malzemenin başka bir anlamı yoktur.

Suriye’ye giden silah sevkiyatını bugün Türkiye muhtemeldir ki, Batılı müttefiklerinin bilgisi dahilinde göndermektedir. Ancak bu durum Türkiye’yi dünya kamuoyu gözünde, “iç savaşın sürdüğü komşusundaki güçlere silah yardımı yaparak iç savaşı körükleyen, bir tür ‘savaş suçu’ işleyen ülke” konumuna itecektir. Nitekim buna dair kimi alametler de ortaya çıkmaya başlamıştır.

Öte yandan “MİT TIR’ları”nın ortaya çıkmasıyla artık, bu “Suriye’ye sadece insani yardım yapıyoruz” masalına da kimse inanmamaktadır. Onun içindir ki AKP Hükümeti şimdi, “devlet sırrı”na sarılmıştır. TIR’larda ne taşındığının açığa çıkmasını önlemek ve sevkiyatı aksamadan sürdürebilmek için TIR’ların yükü “devlet sırrı” ilan edilmiştir.

Bugüne kadar ülkemizde devlet ve hükümetler, JİTEM-kontrgerilla faaliyetleri başta olmak üzere devletin her tür illegal faaliyetini “devlet sırrı” örtüsüyle örtmüştür. Bugün de AKP Hükümeti, aynı sığınağa, “devlet sırrı” sığınağına kendini atarak, Suriye batağındaki “örtülü faaliyetlerine” meşruiyet kazandırmaya çalışmaktadır.

Belki 50-100 yıl önce “devlet sırrı” demek anlamlıydı. Çünkü devletlerin birbirlerinden gizlediği sırları olması mümkündü. Ancak bugün ABD, Rusya, AB’nin büyükleri, Çin, Japonya,… gibi ülkelerden hiçbiri birbirinden, diğer devletler de bu ülkelerden “sırlarını” gizleyememektedir. Bu yüzden de bugün hükümetlerin “devlet sırrı” dedikleri şey aslında “devletin halktan gizledikleri”yle ilgilidir.

Onun içindir ki bugün MİT, AKP Hükümeti, “devlet sırrı” derken Suriye’de yaptıklarıyla ilgili devletin halktan sakladığı gerçeklerden söz etmektedir.

Yani Suriye’ye giden TIR’ların taşıdığı askeri malzemeyi Hükümet ne Türkiye’nin halkına ne de dünyanın halklarına anlatamayacağı için TIR’ların üstüne artık kimsenin inanmadığı “insani yardım” etiketini kapatarak “devlet sırrı” etiketini yapıştırarak, gerçekleri saklamayı tercih etmektedir. Ama “devlet sırrı” adı altında Suriye’deki iç savaşa mühimmat yükleyenlerin ne Türkiye’nin halkı ne de insanlık önünde kendilerini temize çıkarmaları kolay olmayacaktır. Çünkü gerçekler,”insani yardım”dan sonra  “devlet sırrı” örtüsünü de yırtıp ortaya çıkacak kadar büyük ve inatçı bir karakter kazanmıştır.

Evrensel'i Takip Et