25 Ocak 2014

Şiir hayatın özetidir

DİĞER YAZILARI
Bir kuşağın katilleri 21 Haziran 2014
Kapanmasın kirpiklerin 14 Haziran 2014
Şiire saygıyla 7 Haziran 2014
Zinciriye şairleri 31 Mayıs 2014
TÜYAP Diyarbakır 24 Mayıs 2014
Vicdan göçüğü 17 Mayıs 2014
Sanat bir yürüyüştür 10 Mayıs 2014
Dünyanın gülü Mayıs 3 Mayıs 2014
Ortak vicdan 26 Nisan 2014
O gün 19 Nisan 2014
YAZI ARŞİVİ

Edebiyat günlük yaşamın gelgitleri arasında biçimlenir ve insanı derinden etkiler ve ruhunda derin izler bırakır. Tıpkı bir ağacın halkaları gibi birbiriyle ilişkili ve iç içedir. Bu anlamda edebiyata bir bütün olarak bakmak ve yorumlamak gerekir.
Edebiyat ve günlük yaşam nasıl birbiriyle iç içe ve ilişkiliyse, bilinçaltı ve düşünce gücü de tıpkı bunun gibi birbiriyle ilişkilidir. Edebiyat, hele şiir, ancak düşünce ve bilinçle anlamlı hale gelebilir. Burada önemsenmesi gereken husus ise etkinlik ile beyin arasında bir ahengin olması gerekliliğidir. Düşünce şiirde kendine özel bir yer edinir. İlk bakışta görülmezse bile iyi bir okur bunu sezer ve hisseder. Zira şiir, açık bir düşüncenin ürünüdür. Ancak o, önerilerle yazılmaz veya bir düşünceyi, bir öneriyi ispatlamaz. Bize gerçeği değil, gerçeğe ulaşmanın yol ve yöntemlerini gösterir. Kısaca şiir bize bir şeyi ispatlamaz ancak olan veya olması gerekeni yani gerçeği işaret eder, hissettirir.
Biz okur veya yaratıcı olarak şiirle günlük yaşamda görülen aksaklık veya yanlışlara dair eleştirilerimizi dile getirir, daha iyi bir yaşam için şiirden faydalanırız. T.S Eliot düşünce ve onun şiir için önemi konusunda: ‘‘Büyük bir şairin bilgeliği eserlerini okuyup tanıdıktan sonra,okurun tanıklığıdır;onun eserleriyle ben de kendimi bir bilge gibi görürüm. Bilgiyi iletmenin en uygun yolu şiir dilidir, zira önerilerden sıyrılmış ve bir o kadar yoğun ve etkili bir düşünce için bütün diller zayıf ve yetersizdir. Büyük bir şairin bilgeliği eserlerinde gizlidir; biz bu eserleri iyice anladığımız an kendimiz de daha çok bilgili oluruz.” der.
Şiir saf ve derin bir düşünüşün ürünüdür. O, en insancıl yanımızı uyarır, harekete geçirir       bundan hareketle de bu dünyadaki varlığımızı da daha anlamlı hale getirir. Biz şiir sayesinde eksiklerimizi hisseder, ruhsal dünyamızı daha iyi tanır, kendimizle barışır ve daha sakin bir atmosferde huzur içinde yaşarız. Şiir düşünebildiğimiz ancak söyleyemediklerimiz, dile getiremediklerimizdir. Sessiz dünyamızın sesi, güçsüzlüğümüzün sığındığı en güvenilir limandır. Biz ona sığındığımızda kendimizi her türlü kötülükten uzak, güvende, güçlü ve mutlu hissederiz.
Şiir bir ayna gibidir ki biz onda kendimizi görür, gerçeğimizle yüzleşiriz. Bu yüzden kendini önemseyen ve yaşama bir şeyler katmak isteyen herkes şiire yaşamında yer ayırmalı ona su gibi ekmek gibi değer vermelidir. Çünkü hayatta şiir, şiirde hayat vardır. Hayatın canlılığı şiirden kaynaklanır.
Şiir, hayatla aramızdaki en sağlam köprü, en içten dosttur.
Şiir hayatın özetidir.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Türk-İş ve Hak-İş’in üç genel başkan yardımcısı, 600 bin işçiyi kapsayan kamu toplu sözleşme görüşmeleri için önümüzdeki hafta Çalışma Bakanlığına sunmak üzere zam talebini belirledi. Ancak zam oranı açıklanmadı. Pazarlığı yapılacak rakamdan haberi olmayan işçiler tepkili: “Neyi kimden gizliyorsunuz, taslağı açıklayın.”

22 bin 131 TL Türk-İş'in belirlediği açlık sınırı

72 bin TL Türk-İş'in belirlediği yoksulluk sınırı

30 bin TL Kamu işçisinin ortalama ücreti

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen'in tutukluluğuna yapılan itiraz "kaçma şüphesi" gerekçesiyle reddedildi.

Evrensel'i Takip Et