07 Şubat 2014 00:01

Gezi direnişine dair bir kitap, ”Occupy Gezi Direnişi”

Gezi direnişine dair bir kitap, ”Occupy Gezi Direnişi”

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Gezi direnişinin ardından daha doğrusu sıcaklığından bu yana bolca kitap yayımlandı. Fotoğraf albümlerinden kitaplara birçok şey raflarda yerini aldı. Kimini beğendik kimini beğenmedik. Bazıları Google’dan indirilen fotoğraflardan gelişi güzel basılmış fırsatçılık olarak değerlendirebileceğimiz basımlardı. Kimi koca direnişi bir yerlere mal etmeyi amaçlamış, birilerinin mimarlığında (!) hayata geçirildiğinden dem vuruyordu ya da kaba propaganda için ortaya çıkarılmıştı. Tarih ayıklamayı bilir diyerek yeni çıkan; “OCCUPY GEZİ DİRENİŞİ” kitabından bahsetmek istiyorum. Hazırlığı direnişin son günlerinden itibaren başlayan kitap çalışmaları şubat ayı başlarından itibaren okuyucularına ulaşacak hale gelebildi. Peki şimdiye kadar çıkan kitaplara göre farklılıkları ne? Diyerek başlayalım. Belgesel Fotoğraf Topluluğun’dan otuz beş fotoğrafçının 350 fotoğraf ile katıldığı, yazarından editörüne direnişlerin içinde yer almış Galata Fotoğrafhanesi’nin birikimleri etrafında kolektif bir çalışma ürünü olması bakımından önemli. Basılan her kare tarih, yer ve fotoğrafçı ismiyle yer alıyor. Metin ise direnişlerin çok öncesinden başlıyor. Taksim ve Gezi Parkı’nın tarihinden özetle başlayıp, direniş günlerine kadar gelişen aşamalar Taksim Platformunun kuruluşu ve imza kampanyaları, Gezi Parkı’nda yapılan festivale kadar geçen süreç  fotoğraflarla anlatılıyor. Kısaca direnişi hazırlayan koşulların Gezi Parkı’yla olan bağı kurulduktan sonra neredeyse kronolojik sırayla gün gün fotoğraflar eşliğinde anlatılıyor. Bu yanıyla bir fotoğraf albümü de diyebiliriz. Kitabın basın açıklamasında şöyle deniyor:
KİTAPTA NELER YER ALIYOR?
Çevreci bir direniş hareketi olarak başlayıp, demokrasi mücadelesine dönüşen süreci ele alan “Fotoğraf Notları: Gezi Direnişi” kitabı 35 fotoğrafçının İstanbul’da çektiği 350’den fazla fotoğraf ile tüm yaşananları gözler önüne seriyor. Kitapta, Gezi Parkı’ndan 2013 yılı ve öncesine ait günlük hayat görüntüleri, 27 Mayıs gecesi parkta başlayıp neredeyse tüm ülkeye yayılan ve devlet tarafından zor kullanılarak bastırılmaya çalışılan halk direnişinin İstanbul’daki süreci ile Gezi Parkı’nın halk tarafından işgal edildiği günlerden fotoğraflar yer alıyor.
BELGESEL FOTOĞRAF TOPLULUĞUNUN
İLK KİTABI
Bu dönemde “Taksim’den Elini Çek-Fotoğrafçı İnisiyatifi”ni oluşturarak park savunmasına destek veren fotoğrafçılar daha sonra Belgesel Fotoğraf Topluluğunu kurdu. Topluluk, Gezi Parkı’na yönelik saldırıların başladığı 2013 mayısından itibaren yaşananları belgelemek amacıyla fotoğraflama faaliyetine yoğun biçimde devam etti. Üretilen fotoğraflar Taksim’den Elini Çek adıyla Facebook’ta açılan sayfa ve grup üzerinden binlerce kişiye ulaştırıldı. Bunun yanı sıra www.taksimdenelinicek.org adresindeki web sitesinde de Taksim, Topçu Kışlası ve Gezi Parkı’nın yaklaşık 150 yıllık hikayesi binden fazla fotoğrafla anlatıldı.
Ayrıca;
eylül 2013 tarihinde  çıkan “ SICAK HAZİRAN – Bir Sonraki Direnişe Mektup-“ isimli, Nuray Sancar’ın hazırladığı ve Evrensel Basım Yayın tarafından yayımlanan  kitap ile şubat 2014 tarihinde yayımlanan “OCCUPY GEZİ DİRENİŞİ” kitapları birbirlerini tamamladıklarını düşünüyorum.  Sıcak Haziran kitabında direnişlerin aktörü olan kişi ve kurumlarla yapılan söyleşiler, Başbakanla yapılan görüşmenin tanıklarının anlatımları bir dönemin belgesi olarak yer alıyor.
Her iki kitabın hazırlanışına ve ortaya çıkmasında emek veren, destek olan biri olarak mümkün olsa da ikisi bir arada okuyucuya ulaştırılabilse diye düşünmeme yol açtı. Bu notu yayıncı arkadaşlarla paylaşarak devam edeyim.
“OCCUPY GEZİ DİRENİŞİ” kitabında emeği geçenleri not etmek gerekiyor. Fotoğraflarıyla; Arda Altuntaş, Atilla Erdoğan, Aykan Özener, Bahar Gökten, Bülent Müftüoğlu, Ceren Kalecik, Cevahir Buğu, Didem Mahsunlar, Eray Kıray, Fuat Özgen, Gençer Yurttaş, Gülnaz Bingöl, Hale Güzin Kızılaslan, Hazar Berk Büyüktunca, Hüseyin Aldemir, İnci Batuk, İsmail Gökçe, Meltem Ulusoy, Mete Çelebican, Metin Ofluoğlu, Miriam Bektaş, Murat Çamca, Murat Şensu, Ömer Tevfik Erten, Özcan Yaman, Özgür Baykal, Semra Yeşil, Serra Gürbüz, Şeyma Elaman, Tan Kurttekin, Taylan Bağcı, Tülin Safi, Yasin Akgül, Yücel Kurşun, Yücel Tunca yer alırken, kitabın metinleri Özcan Yurdalan tarafından, tasarımı Meltem Ulusoy tarafından yapıldı. Yücel Tunca’nın konseptini oluşturduğu ve yayına hazırladığı “Fotoğraf Notları: Gezi Direnişi” kitabı Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilli yayımlandı.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa