E-Bilet\'e karşı tam saha pres

E-biletli ilk haftayı geride bıraktık.
İnatla Beşiktaş-Fenerbahçe maçına denk getirilen ilk uygulamada beklenen gerçekleşti.
Hafta için televizyonlarda satılan bilet sayısını abartılı rakamlarla vererek, sisteme yapılan bütün “övgülere rağmen” sadece 8187 kişi “passolig” kartıyla derbi maçına girdi. Kombinesi olduğu için bu sezon “e-bilet” almak zorunda kalmayan taraftarların büyük çoğunluğu da maça girmeyerek “e-bilet” uygulamasını protesto etti.
İstiklal Caddesi’nde başta Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş olmak üzere çeşitli taraftar gruplarının ve Olimpiyat stadının önünde çArşı grubunun protestolarına emniyetin artık alıştığımız “orantısız şiddetiyle” müdahale etmesi, sistemin aslında siyasal iktidar tarafından ne kadar istenildiğinin de bir göstergesiydi.
Memlekette her olayda olduğu gibi “algı mühendisleri” de hemen devreye girdi. Havuz medyasında yazılanlara bakılırsa e-bilet tribünlerde şiddeti engellemekle kalmayacak, statların konforunu da arttıracakmış. Uygulamanın bir hamlede, Çalık grubuna taraftarın cebinden nasıl bir rant aktardığının hesapları ortadayken, sisteme karşı çıkanlar,manşetlerde, “tribünlerde rantları kesilen” kesimler olarak ilan edildi. Arada dünyanın “uygar ülkelerinde benzer sistemler” olduğu da “uydurularak” servise konuldu. Oysa “passolig” uygulamasına benzeyen tek uygulama İtalya’da vardı ve orada sistemin nasıl bir “fiyaskoyla” devam ettiğini futbolun gündemini takip edenler zaten biliyor.
Geçenlerde UEFA 6. Kulüp Lisans Kıyaslama Raporunu yayınladı. Rapora göre Avrupa futbol ligleri geçen sezon 163 milyon seyirci çekmiş. Türkiye süper ligi toplamda 3 milyon 778 bin seyirci ile İngiliz ve Alman ikinci liginin bile arkasında kalarak ancak 11. sırada yer bulabilmiş. Ortalama 5 bin seyirciye oynayan Türkiye 1. liginin durumu daha da vahim, toplamda 1 milyon 500 bin seyirciye oynanan lig, Almanya 3. ligi ve İngiltere 4. liginin de arkasında kalarak ancak 28. sırada yer bulabilmiş. Bu tablo e-bilet uygulamasının devam etmesi halinde başta Anadolu kulüpleri ve 1. lig kulüplerinin gelecek sezon boş tribünler önünde oynayacağının da habercisi. Bu hafta sadece 285
e-biletli seyirci önünde oynanan Kayseri Erciyesspor-Trabzonspor maçı, e-bilet melanetinden kurtulunmadığı takdirde, gelecek sezonun, tribünler açısından, nasıl geçeceğini gösterdi. Buna karşılık, görevi futbolun kalitesini ve seyirci sayısını arttırmak olan TFF ise şu sıralar, hem WEB sitesinden hem de yöneticilerinin ağzından, “passolig” kartının gönüllü reklamlarını yapmakla meşgul.
Memleketin dört bir yanındaki taraftar gruplarının büyük çoğunluğu “kaldırım tribünlerinde” e-bilet protestolarını sürdüreceklerini açıkladılar, açıklıyorlar. Öte yandan Taraftar Hakları Derneği de açıkça Anayasaya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olan e-bilet uygulamasına ilişkin yönetmeliklerin iptal edilmesi için hem Tüketici Mahkemesine hem de Danıştaya dava açtı.
Taraftarların “passolig”e karşı “tam saha presi” her cephede devam edecek gibi gözüküyor, memleket tribünlerinin geleceğini taraftarların bu mücadelesi belirleyecek.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Çayırhan’da çakal sofrası

Çayırhan’da çakal sofrası

AKP iktidarının özelleştirmek istediği Çayırhan Termik Santrali ve maden işletmesinin ‘adrese teslim’ ihalesi bugün gerçekleştirilecek. İşçiler ve kamuoyu özelleştirmeye karşı çıkarken, adrese teslim ihaleye sicili kabarık patronların katılması bekleniyor. Çayırhan’ı yutacak sofrada IC İçtaş, Cengiz, Kolin, Limak, Alagöz, Ciner, Yıldızlar SSS var. Ödenmeyen işçi ücretleri madenin satış fiyatından fazla!

317.36 milyon TL: Yunus Emre Termik Enerji Santralinin son 3 ayda ürettiği elektriğin değeri

204.9 milyon TL: Aynı dönemde 1000 işçinin ortalama ücretlerden patrona 'maliyeti'

0 TL: Şirket 2021, 2022 ve 2023 yıllarında hiç vergi ödemedi

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
2 Mart 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et