Çılgın ve özgür
Fotoğraf: Envato
Kendine özgü yaşam biçimi, müzik yeteneği ve yergi ağırlıklı şiirleri ile Türkiye toplumunun renkli simalarından biriydi Neyzen Tevfik. Müzikteki ustalığı, yergi yanı ağır basan şiirleri ve kalıplara sığmayan özgür yaşantısı ile toplumun unutulmaz sanatçıları arasında yer alır. Bu nitelikleri dolayısıyla da hakkında titiz araştırmalar içeren kitaplar yayınlandı. Bunlardan Alpay Kabacalı’nın ‘Neyzen’ kitabı şimdiye dek önemli başvuru kitaplarımdan biri oldu. Bu kez de Gazeteci Yazar Hıfzı Topuz o her zamanki kolay okunan akıcı üslubuyla son kitabı “Çılgın ve Özgür”de (Remzi Kitabevi) Neyzen’in hayatını romanlaştırarak sunuyor okurlara. Çılgın ve Özgür, Hıfzı Topuz hayranlarının bir solukta okuyacakları bu halk filozofunu daha yakından tanıyabilecekleri bir çalışma. Hıfzı Topuz da Neyzen çalışmasının kendisini en çok uğraştıran yaşam öyküsü olduğunu vurgularken belge bilgi derlerken Neyzen’i çok daha yakından tanıma fırsatı bulduğunu söyler. Yazdıklarım içinde en severek yazdığım bir roman “Çılgın ve Özgür” demekten kendini alamaz,
Kitabı okurken düşündüm, vefa bilmez bir toplumuz. Uluslararası alana taşmış kültür emekçilerimize devletin oldum olası boş verici tutumu elbette eğitim kurumlarımıza da yansıyor. Abidin Dino, Azra Erhat, Sabahattin Eyüboğlu, Fikret Mualla, Ruhi Su, Tevfik Fikret, Sabahattin Eyüboğlu gibi sanatçılarımızın adları unutturuluyor. Halkları kucaklaması gereken, zengin kültürümüzü dünyaya tanıtma görevi ile yükümlü iktidarların ve devlet erkinin toplumun kimi katmanlarını dışarıda tutan özel muhafazakar bir ideolojisi olabilir mi? Olabileceğini yaşayarak görüyoruz. Her gün biraz daha evrensel kültürün gerisinde kalıyoruz. Muhafazakar bir yapı oluşturalım derken dış sermaye dayatmalı popüler kültürün kucağına düşüyoruz. Bu açıdan bakınca Hıfzı Topuz’un çalışmalarını şükranla karşılamalı. Okurlarına özelde de gençlere gerçek kültür değerlerimizi bir bir tanıtıyor. Yapıtlarından örnekler veriyor. Emeğine sağlık Hıfzı Topuz.
Çılgın ve Özgür adı Neyzen’in tam kişiliği ile örtüşen bir buluş. Çok sevdim. Yazarın izni ile bu yazıyı Neyzen Tevfik’in ölümünün ardından halk şiirimizin ustalarından Aşık Veysel’in dizelerine yer vererek bitirmek istiyorum. Peki, ama Neyzen’den şiir yok mu? Diyenlere yanıtım ise Çılgın ve Özgür’ü okumalarını önermek olacak.
Aşık Veysel’in Neyzen ağıtı:
“ Neyzen Tevfik dünyasını değiştirdi
Tel sustu, dil sustu, neyler nicoldu
Ebedi yurduna gitti, kavuştu
Ağlayan kemanlar, yaylar nicoldu
Ne şöhrete tapmış, ne mala tapmış
Ne doğruyu koyup, eğriye sapmış
Ne bir gecekondu, ne saray yapmış
Dünya benim diyen beyler nicoldu
- Sabah esintileri 20 Kasım 2024 04:25
- Kayıp ülkem 13 Kasım 2024 04:05
- Samimiyetinizi sevsinler! 06 Kasım 2024 04:40
- Umut yaprakları 23 Ekim 2024 03:07
- Anılarda bir gezinti 16 Ekim 2024 04:47
- Çığlık 09 Ekim 2024 04:10
- İçe bakış 25 Eylül 2024 01:47
- Çivisi çıkmış toplumda çocuk olmak 18 Eylül 2024 04:28
- Çıkmaz sokak 11 Eylül 2024 04:44
- Çocuğun gördüğü düştür barış 04 Eylül 2024 04:10
- Orman Siyaseti 21 Ağustos 2024 04:24
- Akıncı ruhlar 14 Ağustos 2024 04:53