Weather Underground: Kampüsteki komünistlerden, Amerikayı sarsmaya
Fotoğraf: Envato
Weather Underground Örgütü (WUO), Birleşik Devletler’in sol siyaset tarihi içinde belki de dünya sol mücadele tarihi içindeki en ilginç deneyimlerden biridir. Avrupa’da ve Asya dünyasında başat örnekler arasında çoğu zaman unutulsa da Weather Underground üyeleri yaptıkları tartışmalı eylemler ve büyük fraksiyon ayrışmaları içinde arkalarında büyük tartışma örnekleri bırakan ama ‘Birleşik Devletler emperyalizmine’ içeriden en büyük karşı çıkışlardan birini gerçekleştirdikleri bir örgütlenme pratiği ve eylem deneyimini bıraktılar. Bu yazıyı yazmaktaki amacım onların eylemlerini bütünüyle desteklemek değil ancak Birleşik Devletleri, kapitalist bir imparatorluğu içinden sarsmak adına daha fazla hatırlatılması gereken tarihi bir örnek olduğunu vurgulamak.
1969 yılında Michigan Üniversitesi’nin Ann Arbour kampüsünde SDS (Demokratik Toplum İçin Öğrenciler) örgütünün büyük bir kongresinde temelleri atılan Weather Underground örgütü başka bir deyişle Weatherman’ler çoğunlukla radikal biçimde eklektik olan Leninist fraksiyonun ağırlıkta olduğu Markist bir öğrenci hareketi idi. Ancak bir kampüsün toplantı salonunda komünist öğrencilerin, siyahların, ezilenler için öncü bir hareket gerçekleştirmek isteyen özgürlükçü ve eşitlikçilerin bu ilk büyük öğrenci toplantısı o zamanlar ulusal ölçekte pek tepki çekmemişti. Oysa daha sonra yaşayacakları fraksiyon ayrışmaları, fikir ayrılıkları ve ses getirici bombalama eylemleri dahil bir çok aktiviteleri Amerikan Hükümeti’nin başbelası olacak hem harketin içine yerleştirilmek istenen provakatör ajanlar hem de doğrudan FBI’ın örgütün üyeleriyle olan mücadelesi 70’li yılların Amerikasının gündemlerinden biri haline gelecekti.
1970 yılında yayımladıkları savaş açıklamasıyla birlikte artık bir öğrenci oluşumu olmaktan tamamen çıkmak isteyen ve burada Weather Underground ismini ilk kez kullanan örgüt üyeleri; özellikle Amerikan emperyalizmine karşı söylemleri ve Amerikan hükümetini devirme çabalarıyla, Vietnam savaşı karşıtı propagandanın bir parçası olmakla, içinde yer alan siyahların çokluğu ve ırk ayrımcılığına karşı mücadele ile ve daha sonra içlerinden çıkacak olan daha dar ve maceracı bir grubun saykodelik drogların kamunun hizmetinde kullanılmasını savunan ve bu türün etken maddelerinden birini sentezleyen Dr. Timothy Leary’yi hapisten kurtarmak için hiç kimsenin ölmediği banka ve hükümet binalarına yönelen bombalama eylemleri ile tüm 70’li yıllar boyunca 80’li yılların başına kadar adından sıkça söz ettirdi.
SAVAŞA KARŞI SINIF SAVAŞI
1969 yılında Demokratik Toplum İçin Öğrenciler hareketinin ilk konvansiyonunda alınan karar gereği siyah özgürlüğü hareketinden gelen komünist öğrenciler ile “beyaz” komünist öğrencilerin güçlerini birleştirmesi, radikal biçimde dünyadaki sosyalist devrimleri hedefleyen örgütlerin eylemleriyle dayanışmak adına Bob Dylan’ın bir parçasından ismi alınarak kurulan Devrimci Gençlik Hareketi, Weather Underground için bir geçiş örgütü durumunda oldu. Daha sonraki yıllarda Leninist bir örügtlenme yapısına kavuşan örgütün delegelerinin Kuzey Vietnam’a ve Küba’ya sosyalist hükümetlerle görüşmek için gitmesinin ardından yapılan ateşli tartışmalar sonucu Weather Underground yönelimini belirlemiş oldu. Ama 70’lerin ilk yarısında süre gelen bu dönemde, örgütün stratejisini Amerikan emperyalizmini kendi çelişkilerinden kaynaklanan devrimci bir iç savaşa sürüklemek yoluyla yok etmek ve Vietnam savaşı yerine içeri dönük bir sınıf savaşını kışkırtmak ve destklemek olarak özetlenebilir. Hedefleri öncü, illegal bir perspektif ile Amerika’nın dışındaki coğrafyalardaki savaşlar için harcanan enerjiyi ve ilgiyi içeri hapsetmek, emperyalizmin bir sınıfsal iç savaş ile hakkından gelerek, Birleşik Devletler hükümetini devirerek yönetimi ele geçirmek hareketin birbiriyle bağlantılı olarak gerçekleştirmek istediği iki hedefti. Gerçekten de büyük gösteriler düzenleyen örgüt o dönemin radikal sol çevresinde büyük ilgi uyandırdı ve arkasına savaş karşıtı rüzgarı da alarak büyük yankılar doğurdu. Irkçılık karşıtı, beyaz ayrımcalığını hiçe sayan, sınıf savaşını destekleyen komünist Amerikalı radikal gençler tarafından sempatiyle karşılandı. 1 Mayıs’ta Haymarket’te işçilerin üzerine atılan bombayı anmak için aynı yerdekİ polis anıtının önünde gerçekleştirilen bomba eylemi, savaş kaşıtı “mücadele günleri” eylemleri, Pentagon dahil hükümet binalarına bomba konması gibi sansasyonel eylemler grubun üyelerinin FBI ile çift uçlu “içeriden ve dışarıdan” aynı anda yürüteceği bir mücadele alanı doğurmuş oldu.
Ancak örgütün içindeki bir grup, yaşam tarzına ve içeriye dönük pratikler ile toplumsal mücadeleye dönük pratiklerin o zamana kadar bir biçimde kurulmuş olan dengesini kendi içinde bozdu ve maceracı bir kimliğe bürünerek daha saf bir yaşam tarzı mücadelesini savunmaya başladı. Kopmalar ve savrulmalar ile 80’li yıllara kadar sansasyonel eylemlerle adından bahsettiren örgütün tarihini, o günlerde başından beri hareketin içinde yer almış olan Dr. Bill Ayers bugün çeşitli çalışmaları ve konuşmaları ile paylaşmaya ve değerlendirmeye çalışmaktadır.
- Neil Young İstanbul’daydı 20 Temmuz 2014 08:46
- Karanlık günler için Motown 06 Temmuz 2014 00:09
- ‘Para yaşamın süresini uzatamıyor’ 11 Mayıs 2014 06:36
- Politik eylem biçimi ve sosyal işlev indirgemesinde sanat: Bu teorik bir kıskaç mı? 23 Şubat 2014 00:06
- Pete Seeger’a veda 02 Şubat 2014 00:12
- Sonat biçimi ve döngüsellik 12 Ocak 2014 00:07
- Sonat: Kompozitörün ve dinleyicinin arenası -1 22 Aralık 2013 07:07
- The Fall efsanesi yeniden saldırıyor! 08 Aralık 2013 07:32
- Hayırseverlik 24 Kasım 2013 07:11
- Lou Reed ‘Büyük Uyku’ya yolcu edildi! 03 Kasım 2013 00:26
- Süreç odaklılık, çokluk, belirlenmemişlik, oluş 27 Ekim 2013 00:04
- Rusya için ‘fazla solcu’ 28 Eylül 2013 16:22