06 Mart 2015 00:58

10 maddenin ibretlik sonucu

10 maddenin ibretlik sonucu

Fotoğraf: Envato

Paylaş

AKP ve HDP’nin ortak açıklamayla müzakereye konu olacağı duyurulan ve ana başlık olarak belirlenen 10 madde şöyle:

1.    Demokratik siyaset; tanımı ve içeriği

2.    Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması

3.    Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik güvenceleri

4.    Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına dönük başlıklar

5.    Çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları

6.    Çözüm sürecinin yol açacağı yeni güvenlik yapısı

7.    Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri

8.    Kimlik kavramı, tanımı ve tanınmasına dönük çoğulcu demokratik ve eşit mekanizmaların güvenceleri

9.    Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması

10.  Bütün bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa
Bu maddenin her birisinin en az 10 ar adet alt maddeleri olduğunu Kürt siyasetçilerin kapalı ve açık toplantılardaki açıklamalarından biliyoruz. 

Bu 10 maddenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği, oyalamaca, aldatmaca, seçim faaliyeti gibi bir yığın yoruma maruz kalsa da aslında elimizde çok önemli ve üzerinde düşünülmesi gereken bir durum var.
Bu 10 maddenin PKK liderinin hazırladığı taslak metnin ana başlıkları olduğunu biliyoruz. Aslında bu maddeler kimin demokrasi, eşitlik, özgürlük ve barış yanlısı kimin ise bu tür evrensel insan haklarını silah bırakmak şartıyla konuşmaya razı olduğunu görüyoruz. 

Bu durumun kendisi başlı başına ibretlik bir durumdur. Bir tarafta ileri demokrasiden bahseden AKP iktidarı ve bu iktidarın temsil ettiği T.C. Devleti diğer tarafta ise yıllardır bu Devletin Terörist diye tanımladığı PKK var. 

Devletin onlarca yıldır oluşturduğu ön yargılar ve ezberlerinizden kurtularak şu 10 maddeyi ve bu maddelerin PKK’nin istediğini, bunun karşısında da T.C. Hükümeti olan AKP’nin bu maddeleri aylarca süren diretmeler karşısında kabul etmek zorunda kaldığını, çözüm sürecinin bu 10 madde ve bu maddelerin alt maddeleriyle yürüyeceğini düşündüğünüzde hangisi Devlet hangisi Terörist acaba diye sormaktan kendinizi alamıyorsunuz. 

Bir Terörist örgüt(!) düşünün ki size ekoloji, kadın, kültür, çoğulcu demokratik sistem, demokratik siyaset, özgür vatandaş, eşitlik kavramlarını ve bu kavramların yüklediği değerleri silah bırakmak için masaya koşul olarak getiriyor.  

Bir Devlet düşünün ki bütün bu değerleri silah zoruyla “müzakere etmeyi” kabul ettiğini taahhüt ediyor. İşin daha da vahim ve ibretlik tarafı ise bu Devletin ve onu yöneten AKP’nin bu taahhüdüne uyacağına da kimse inanmıyor, inanamıyor. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa